U srijedu 30. 6. u 20 sati gostovanjem poznatog književnika, autora, novinara i urednika Ivice Đikića održat će se prvi susret iz novog programa Gradske knjižnice Rijeka “Knjiga na nezgodnim mjestima”, a prvo “nezgodno” mjesto na koje stiže razgovor o knjizi terasa je nebodera u riječkom naselju Rastočine.

Bit će ovo prvi susret takve vrste i prvi razgovor s književnikom na visini iznad 26 kata u neboderima koji oblikuju vizuru Rijeke, a s kojih se pruža nevjerojatan pogled na grad iskorišten upravo za prepoznatljive prizore u seriji “Novine” snimane upravo upravo prema Đikićevom scenariju. Terasa nebodera poput ove pruža priliku za stvaranje male kulturne oaze za stanare, prostor susreta i mogućnosti te će se susretom nastojati uputiti i na taj aspekt mogućnosti, posebno jer je na Rastočinama izrazito upečatljiv problem manjka parkirnih mjesta i javnog prostora. Priču o izgradnji riječkih nebodera pa i “eševa” možete provjeriti u našem Magazinu ovdje

Broj sudionika na samoj lokaciji je ograničen na 25, a obvezne su prijave na mail prijave.programi@gkri.hr. Poslije prijave dobit ćete detalje o točnoj adresi nebodera i načinu dolaska. Susret ćete moći pratiti i uživo kroz prijenos na Facebook stranici Gradske knjižnice Rijeka. Moderator susreta je Zoran Žmirić, hrvatski autor i književnik.

Ivica Đikić novinarstvom se profesionalno počeo baviti 1994. u Slobodnoj Dalmaciji, a u tjedniku Feral Tribune bio je novinar i urednik od 1997. do gašenja lista 2008. Od 2009. do 2010. bio je glavni urednik riječkog Novog lista, a od 2010. do 2016. glavni urednik tjednika Novosti iz Zagreba, nakon čega je nastavio pisati u tom listu.

Objavio je romane Cirkus Columbia (Biblioteka Feral Tribune, Split, 2003.), Sanjao sam slonove (Naklada Ljevak, Zagreb, 2011.), Ponavljanje (Naklada Ljevak, 2014.), Beara – dokumentarni roman o genocidu u Srebrenici (Naklada Ljevak, 2016.) i Ukazanje (Fraktura, Zaprešić, 2018.). Cirkus Columbia dobio je nagradu Meša Selimović za najbolji roman objavljen u Hrvatskoj, Srbiji, BiH i Crnoj Gori. Po motivima tog romana oskarovac Danis Tanović snimio je 2010. istoimeni igrani film. Roman Sanjao sam slonove osvojio je nagradu Tportala za roman godine u Hrvatskoj. Uz Tanovićev film Cirkus Columbia, suscenarist je i dugometražnog igranog filma Filipa Šovagovića Visoka modna napetost (2013.) te scenarist televizijske dramske serije Novine (The Paper) u režiji Dalibora Matanića (2016. – 2020.). Novine su svjetski odjek doživjele izlaskom na Netflix, najveću globalnu digitalnu platformu za gledanje filmova i serija. Đikićeve knjige prevedene su na španjolski, njemački, talijanski, norveški i slovenski jezik. Živi u Zagrebu.

Program Knjiga na nezgodnim mjestima Gradske knjižnice Rijeka kroz inovativni sadržajni, prostorni i tehnološki okvir konceptualizira domaću književnost i publicistiku održavanjem specifičnih tematskih razgovornih susreta s književnim i stručnim autorima na nekonvencionalnim urbanim lokacijama na riječkom području omogućujući neposrednije prožimanje zajednice, autora, knjiga i čitanja, a uključujući u razgovor arhitekte, urbaniste, urbane aktiviste. Programom se čitanje promovira na terenu neposredne prakse u zajednici i s ključnom porukom da najveći dometi hrvatske knjiške produkcije trebaju živjeti s ljudima, izvan prostora tradicionalne kulture a ujedno mogu služiti i za promišljanje konkretnih problema i izazova budućnosti.

Program se odvija uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u sklopu programa koji potiču čitanje i razvoj čitateljske publike u Republici Hrvatskoj za 2021. godinu.