U četvrtak 30. 6. u 20 sati u prolazu pokraj pekare, ogranka knjižnice, trafike, kockarnice, u središtu betonskog naselja (Franje Čandeka 36E)) Turnić održat će se susret s poznatom hrvatskom autoricom Norom Verde. Izbor mjesta i njegova "nezgodnost" nisu slučajni. Riječ je o vrlo prometnoj lokaciji u riječkom naselju Turnić te objektu izgrađenom kao svojevrsno društvno-servisno središte naselja, ali koje danas ne ispunjava u potpunosti svoju funkciju, relativno je zapušteno i estetski neuređeno. Ujedno, riječ je o lokaciji na kojoj je kockarnica neposredno u blizini osnovne škole. Uz autoricu poput Nore Verde to su pravi začini za kvalitetan razgovor. Susret će moderirati Dunja Matić Benčić.  

Nora Verde (Antonela Marušić) rođena je 1974. godine u Dubrovniku. Završila je studij hrvatskog jezika i književnosti. Prvu knjigu poezije Sezona bjegova objavljuje kao studentica. Autorica je knjiga Posudi mi smajlDo isteka zalihaO ljubavi, batinama i revoluciji, Moja dota. Proza i poezija objavljivana joj je u brojnim zbornicima i antologijama i prevođena na slovenski, engleski, njemački, makedonski i albanski jezik. Jedna je od pokretačica feminističkog portala Vox Feminae. Surađuje s nizom hrvatskih i regionalnih medija i portala koji se bave nezavisnom kulturom, medijima, književnošću, glazbom i ljudskim pravima. Članica je Hrvatskog društva pisaca i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Broj mjesta uživo na susretu je ograničen stoga je potrebna rezervacija mjesta na mail prijave.programi@gkri.hr. Ulaz se NE naplaćuje. 

Program Knjiga na nezgodnim mjestima Gradske knjižnice Rijeka kroz inovativni sadržajni, prostorni i tehnološki okvir konceptualizira domaću književnost i publicistiku održavanjem specifičnih tematskih razgovornih susreta s književnim i stručnim autorima na nekonvencionalnim urbanim lokacijama na riječkom području omogućujući neposrednije prožimanje zajednice, autora, knjiga i čitanja, a uključujući u razgovor arhitekte, urbaniste, urbane aktiviste, građane. Upravo su građani najvažnije jer se s autorima na lokaciji neposrednog življenja problematiziraju kultura u naseljima, svakodnevici, životu... 

Program se odvija uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Primorsko-goranske županije od kojih je podržan kroz sustave javnih potreba u kulturi. 

Medijski pokrovitelj sezone je Radio Roža koja će osiguravati nastanak kvalitetnih audio snimki susreta uz emitiranje u svojim programima i na internet stranici, a partner u realizaciji video produkcije je kvartovska drenovska udruga "Bez granica". 

Susrete prve sezone kroz sažetke i snimke možete istražiti ovdje