U ponedjeljak 15. 11. u 18 sati bit će održan finalni susret iz prve sezone programskog ciklusa Gradske knjižnice Rijeka "Knjiga na nezgodnim mjestima". Mjesto okupljanja je kompleks "Benčić" ispred Dječje kuće te šetnja s posebnim formatom razgovora potom kreće područjem Brajde i Potoka. 

Rezervacije mjesta na susretima su obvezne i primaju se na mail prijave.programi@gkri.hr. Točna lokacija okupljanja i polaska šetnje bit će javljena prilikom prijave. 

Živimo u nezgodnom trenutku. Sve nas više u Rijeci, velikih i malih, institucija i inicijativa, želi aktivirati javni prostor i okupljati zajednice. Imamo potrebu da naša mjesta žive, da za to sluha ima gradska uprava i da nam se u tome pridruži što veći broj susjeda. Ali, ne ide nam uvijek sve po planu i, da stvar bude nezgodnija, u tome nas več skoro dvije godine duboko definira znate-već-što. Ovaki projekti su — kada se nabroji o kolikom broju različitih ljudi ovise i na koliko toga treba pomno paziti, pa još i na vrijeme rješavati i planirati — zapravo dosta nezgodni.

Je li i vama čudno da o ovome piše jedna knjižnica? I još čudnije da je ona postala dio rastuće grupe građanki i građana koji se bave zajednicom? 

Kroz program Knjiga na nezgodnim mjestima obišli smo 12 gradskih lokacija i na njih došli s 12 spisateljica i spisatelja iz najrazličitijih područja. No fokus i interes nam nisu bile samo knjige i njihovi autori. Jako su nam važne bile lokacije. Niti jednu nismo birali slučajno, o njima smo promišljali i pitali se što znače gradu i zajednici. Mnoge su ružne, neke neprikladne, neke čudne, ali svaka je, zapravo, baš super mjesto. Prošli smo Rijeku uzduž i poprijeko, ali još nismo zavirili u njenu budućnost.

Zato vas zovemo da 15. 11. s nama radite Nezgodne stvari na nezgodnim mjestima — proučite Nezgodnu kartu i prošećete Nezgodan đir, a evo kako i kada:

Nezgodan đir

15. 11. u 18 sati krenut ćemo na čudnu šetnju širim susjedstvom Benčića. Sa sobom ćemo nositi neke klupe i svoje najdraže knjige. Tu i tamo ćemo se smjestiti, kada nađemo pravo mjesto. U društvu arhitekata i urbanista, aktivista, spisatelja i onih koji pokreću mjesta i zajednice diljem Rijeke. Govorit ćemo o javnom prostoru, zajednicama i ovom specifičnom trenutku u našem gradu. Nakon EPK, uslijed pandemije i prije nego što smo postavili održive temelje neke bolje, neposredne budućnosti. Sve skupa će trajati dva sata, a završit će u budućnosti — pozdravima, do viđenja, na gradilištu nove gradske knjižnice.

Nama se čini da ovaj đir može biti jako produktivan za sve koji dođu, a vama?

Program Knjiga na nezgodnim mjestima Gradske knjižnice Rijeka kroz inovativni sadržajni, prostorni i tehnološki okvir konceptualizira domaću književnost i publicistiku održavanjem specifičnih tematskih razgovornih susreta s književnim i stručnim autorima na nekonvencionalnim urbanim lokacijama na riječkom području omogućujući neposrednije prožimanje zajednice, autora, knjiga i čitanja, a uključujući u razgovor arhitekte, urbaniste, urbane aktiviste. Program se odvija uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u sklopu programa koji potiču čitanje i razvoj čitateljske publike u Republici Hrvatskoj za 2021. godinu. Završno događanje programa/projekta Knjiga na nezgodnim mjestima provodi Gradska knjižnica Rijeka, u suradnji s udrugom Urbani separe i platformom za razvoj zajednice Mjesni odbor Hartera.

 

Godina-citanja-2021_big_banner_thumb_embed_full