Projekt Knjiga svima je osmislio i provodi projektni tim kojeg čine Udruga Portić kroz program Tete i barbe pričalice, Udruga slijepih Primorsko-goranske županijeUdruga gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije, Gradska knjižnica Rijeka i Filmaktiv uz podršku nezavisnih profesionalaca — Ivana Vranjića, video snimatelja i montažera te Davora Popdankovskog, audio inženjera, kao i stalne suradnice inkluzivnih programa Filmaktiva — grafičke dizajnerice Anje Kralj.

 

Motivacija za podršku projektu bila je širenje inkluzivnog modela rada iz projekata Film svima i Film svima svugdje na druga područja u kulturi, ovoga puta s filma na knjigu. Tako imamo priliku izraditi inkluzivne verzije knjiga za djecu prilagođene gluhoj i nagluhoj te slijepoj i slabovidnoj djeci, mladima, odraslima, ma i nonama i nonićima — svima! I ne samo da će odabrani naslovi dobiti svoju inkluzivnu verziju već će i Gradska knjižnica Rijeka formirati inkluzivni fond Knjiga svima i omogućiti posudbu inkluzivnih naslova kako u knjižnici i njenim ograncima, tako i u cijelom umreženom sustavu narodnih knjižnica diljem Hrvatske! 

Inicijalni, ili kako se to projektno voli zvati — kick-off sastanak je održan u novootvorenoj Dječjoj kući nakon čega slijede drugi projektni koraci — od odabira naslova, preko edukacije za izradu audionaracije, izradu audio snimke za slijepe i slabovidne te video snimke za gluhe i nagluhe, izrada grafičkih materijala, montaže i tako redom sve do velikog finala. O njemu ćemo kada dođe vrijeme. 

Knjiga-svima-—-prvi-sastanak-—-east-and-west-coast-1000x563

Sada samo kratka najava da se na jesen družimo i slavimo inkluzivnu kulturu u Dječjoj kući. <3

I kako kažu — čitajmo da ne ostanemo bez riječi.