Polaznicima Škole nogometa omogućeno je slobodno članstvo u odjelima Gradske knjižnice Rijeka, a u stacionarima na igralištima moći će koristiti knjige s temom iz različitih područja, a posebno one vezane uz nogomet i sport!

U cilju permanentnog i kvalitetnog rada s polaznicima Škole nogometa, Uprava HNK Rijeka odlučila je posebnu pozornost posvetiti dodatnoj edukaciji sportaša koja je u skladu s njihovim svakodnevnim zadacima u redovnom školovanju. Novom aktivnošću Klub se umrežava s riječkim obrazovnim institucijama i pruža nove mogućnost za obrazovni i socijalni razvoj mladih nogometaša. Predstojeća marketinška kampanja javnosti i potencijalnim partnerima naznačit će ključne ciljeve i razvojne točke projekta.

"Knjigomet" se sastoji od cijelog niza aktivnosti, a prije svega treba istaknuti najveću i najvažniju novost - svi polaznici Škole nogometa dobivaju pravo besplatne članarine u Gradskoj knjižnici Rijeka. Nakon učlanjivanja moći će nesmetano koristiti sve odjele i ogranke i usluge Knjižnice, koji se protežu od centra, preko Turnića i Zameta do Drenove.

S predstavljanja "Knjigometa" na konferenciji za novinare

Pored prve akcije, svijet knjige i čitanja će potom doći i u HNK Rijeka. Nakon danas predstavljenog opusa izabrane literature biti će formiran stacionar s bibliotekom na stadionu Kantrida, čime će biti realizirano i osnivanje male knjižnice sa specijaliziranim knjigama te pokretanje niza zabavno-edukativnih programa. Oni uključuju gostovanja i razgovore s piscima, sportašima, druženja s prvotimcima Rijeke u razgovorima o važnosti knjige i čitanja i sl. U našem online Magazinu ljubitelji dobrog štiva i svi građani moći će pročitati različite zanimljive teme o vezi knjige i sporta, nogometa ili pak razgovore s omiljenim nogometašima i drugim sportašima.

Dolazak djece u knjižnice omogućit će poticajno okruženje knjiga i čitanja. Sigurno će pronaći nešto što će pobuditi njihov interes za čitanje te štivo koja će ga navesti da nadalje čita i razvija sve opisane vještine i sposobnosti. Kad jednom postanu članovi knjižnice i dobiju svoju člansku iskaznicu, djeca mogu dolaziti samostalno ili s prijateljima, posuđivati i vraćati knjige te tako razvijati osjećaj odgovornosti. U knjižnici im je omogućeno ponavljanje gradiva, pisanje zadaće te provođenje slobodnog vremena u druženju uz društvene igre iščekujući trening ili početak škole.

Organizatori akcije, HNK Rijeka i Gradska knjižnica Rijeka, uz pokrovitelja tvrtku Metronet te Novi list kao medijskog pokrovitelja, odlučili su stati na kraj predrasudi da za dobre rezultate u sportu knjiga nije pretjerano bitna. Zanimljivu koncepciju projekta i njegove dugoročne prednosti zasigurno će prepoznati šira populacija, a prije svega osjetiti sama djeca i njihovi roditelji.