U razgovoru o poznatim hrvatskim autorima koji u svojim romanima propituju odnos tijela i duše očekujemo vas u četvrtak, 3. 11. u 18 satiSredišnji odjel Filodrammatica. Razgovor vode prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić, dekanica Umjetničke akademije u Osijeku, i prof. Natali Nanić Volarić. 

Oblikovano sociopolitičkim označiteljima, tijelo je, poput prirode lišeno svoje egzistencijalne punine, a upravo je oblikovanje ljudske tjelesnosti kroz suvremenu botox i wellness industriju, modne imperative i reklamni diskurs, atak na čovjeka veći no ikada u povijesti ljudske civilizacije. Ako se k tome pridodaju činjenice o trgovanju ljudima i njihovim organima, prostituciji, stigmatizaciji bolesti i starosti u modernom svijetu, jasno je da je oduzimanje prava na vlastitu tjelesnost praksa današnjice koja se ni s čim ne da zanijekati. Stoga je i reprezentacija tijela u književnosti, kao i njegova traumatizacija, sve češći motiv suvremenih pisaca koji nameće poseban, analitički pristup.

Poznati hrvatski autori u svojim su romanima ovom problemu pristupali s različitih pozicija, propitkujući odnos tjelesnosti i sebstva, kako bi njime naglasili važnost osviještene ljudskosti. Doživljajem tijela koje nije tek trodimenzionalni predmet lišen vlastite opstojnosti, već je ogledalo i štit duha i duše, svojim su djelima nametnuli čitatelju promišljanje o svim represijama kojima smo, po pitanju tjelesnosti, danas izloženi. Poglavito se to odnosi na literaturu koju su o svemu rečenom pisale žene, s obzirom da su torture nad ženskom tjelesnošću danas prisutne više no ikad.

U vremenu u kojem industrija nameće kontrolu tjelesnosti, a politički i religijski stavovi sve snažnije ograničavaju slobodu tijela, razgovor o ovom književnom motivu u Mjesecu proslave pisane riječi gotovo je nezaobilazna potreba. Kako se tema nesumnjivo tiče svakog od nas,  prof. dr. Helena Sablić Tomić i Natali Nanić Volarić pozivaju čitatelje koje zanima ova problematika da im se pridruže u diskusiji o rečenom, putovanjem kroz suvremenu književnost i djela Dubravke Ugrešić, Irene Vrkljan, Slavenke Drakulić, Tee Tulić, Vedrane Rudan, ali i mnogih domaćih (kao i stranih) autorica i autora koji su pisali ili pišu o tijelu i tjelesnosti.

Fotografije: Naslovnica romana "Mramorna koža" Slavenke Drakulić