U četvrtak 15. travnja u 18 sati u Zoom sobi Gradske knjižnice Rijeka slijedi gostovanje hrvatskog književnika Marka Gregura s nagrađivanim djelom "Vošicki". Gregur gostuje u sklopu programa “Granična pisanja” u produkciji Gradske knjižnice Rijeka kojim se tematiziraju djela i autori koji kroz multiperskeptivne pristupe tematiziraju pitanje pomicanja kulturnih i mentalnih granica. Program se odvija kao dio programa zatvaranja Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture.

Marko Gregur nagrađivani je hrvatski autor novije generacije, a osnovu susreta činit će razgovor o Gregurovom romanu “Vošicki”. Romansirana biografija “Vošicki” prati život češkog doseljenika od dolaska u Koprivnicu 1909. pa sve do 1957. i smrti u klijeti bez struje i vode, a koji je posebno značajan za hrvatsku kulturnu i intelektualnu povijest zbog objave djela Karla Maya, Augusta Cesarca i Miroslava Krleže čime je pomicao granice kvalitete i mogućnosti hrvatske književnosti. 

Uz autora na predstavljanju će sudjelovati i Mario Kolar, književni povjesničar i kritičar.

Sudjelovanje na programu je obvezno prijaviti na mail prijave.programi@gkri.hr, a link susreta dobit ćete po prijavi. 

Marko Gregur završio je stručni studij poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, preddiplomski studij odnosa s javnošću i medija na Visokoj školi za odnose s javnošću i studij medija Kairos (VERN) te specijalistički diplomski studij međunarodnih odnosa i diplomacije na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld. Piše poeziju i prozu, koju je objavljivao u mnogim domaćim časopisima i novinama, kao i u časopisima u desetak stranih zemalja (SAD, Austrija, Crna Gora, Srbija, Rusija, Bugarska, Španjolska, Slovenija, Kanada…). Dobitnik je više nagrada među kojima su: nagrada „Ivan vitez Trnski“, „Ulaznica“ te nagrada „Prozak“ za najbolji prozni rukopis autora do 35 godina starosti. Objavio je zbirku poezije Lirska grafomanija (Naklada Ceres, 2011.) te zbirke priča Peglica u prosincu (DHK, 2012.) i Divan dan za Drinkopoly (Algoritam, 2014.) te roman Kak je zgorel presvetli Trombetasicz koji je uvršten među 12 finalista nagrade "Fric", dobio nagradu  "Katarina Patačić" za najbolju knjigu na kajkavskom dijalektu i preveden na slovenski. Uvršten je u antologiju mladih hrvatskih prozaika Bez vrata, bez kucanja (Sandorf, 2012.). Pokretač je festivala „Alpe Jadran Festival mladih pisaca“, član je i predsjednik odbora međunarodnoga festivala književnosti „Galovićeva jesen“, voditelj književne tribine „Libarenje“, jedan od pokretača i glavni urednik časopisa Artikulacije.

Marko Gregur nagrađivani je hrvatski autor novije generacije, a osnovu susreta činit će razgovor o Gregurovom romanu “Vošicki”.

Mario Kolar književni je povjesničar i kritičar, docent na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, gdje predaje kolegije iz moderne i suvremene hrvatske književnosti. Iz tog je područja do danas objavio knjigu književnih kritika Nuspojave čitanja (2014.), znanstvenu monografiju Između tradicije i subverzije: časopis Kaj i kajkavska postmoderna (2015.) te zbirku studija i eseja Izazovi čitanja (2018.). Stotinjak znanstvenih, esejističkih i kritičarskih radova objavio je u različitim znanstvenim i književnim časopisima i zbornicima. Priredio je izabrana djela Frana Galovića (Dok večer se zmrači, 2020.) i Dubravka Ivančana (Izabrana djela, 2017.), te je (su)urednik više književnih i stručnih knjiga i zbornika. Uz Julijanu Matanović urednik je književnog časopisa Republika (od 2021.) te je član uredništva znanstvenog časopisa Podravina (od 2012.), književnog časopisa Artikulacije (od 2016.) i e-časopisa za književnu kritiku Stav (od 2016.). Dobitnik je Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu (2006.), Nagrade Ivan vitez Trnski (2013.) te Nagrade Julije Benešić (2014.. 

Moderatorica susreta je Dunja Matić Benčić, magistra kulturologije i asistentica na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta, Sveučilišta u Rijeci. Objavila je roman „Troslojne posteljine“ (Studio TiM, 2017) i zbriku kratkih priča „Sinestezije“ (Vertia, 2019). Suosnivačica je i bivša urednica interdisciplinarnog časopisa za kulturu „Drugost“ (2009 – 2012). Bila je članica udruge Katapult i urednica online časopisa Književnost uživo. Od 2018. članica je neformalne književne skupine Ri Lit. 

Fotografije: Adrijana Vidić