U utorak 13. travnja u 18 sati u Zoom sobi Gradske knjižnice Rijeka gostovat će hrvatski književnik Želimir Periš. Periš gostuje u sklopu programa “Granična pisanja” u produkciji Gradske knjižnice Rijeka kojim se tematiziraju djela i autori koji kroz multiperskeptivne pristupe govore o pitanju pomicanja kulturnih i mentalnih granica. Program se odvija kao dio programa zatvaranja Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture.

Osnovu razgovora činit će Periševa hvaljena knjiga “Mladenka kostonoga” koja se poigrava evolucijom balkanskih identiteta od tradicije prema suvremenosti protežući radnju romana kroz 19. stoljeće, od pučkoga do aristokratskoga, od granice Hercegovine, preko dalmatinskog zaleđa, Zadra u kojem krčkaju svilogojski kotlovi i radnički bunt, Silbe i kaštela Pazina do dvorskih spletaka, opijumskih pušionica i spiritističkih salona carskog Beča.

Sudjelovanje na programu je obvezno prijaviti na mail prijave.programi@gkri.hra link susreta dobit ćete po prijavi. 

Rođen 1975. u Zadru gdje živi i radi. Diplomirani je inženjer računarstva. Vodi OtPis, radionice kreativnog pisanja u Zadru i Zagrebu, a vodio je i Kulturni otpis,  emisiju o književnosti na Novom radiju. S udrugom zadarskih pisaca, ZaPis,  organizirao je mnoge književne večeri i promocije.  S Centrom za Kreativno pisanje Zagreb organizator je Ljetne škole pisanja u Gorskom kotaru.  Jedan je od osnivača i direktora KaLibar bestiVal književnog festivala. Volontira u Gradskoj knjižnici Zadar.

Objavio je knjige: Mučenice, zbirka priča, Algoritam, Zagreb, 2013., Mima i kvadratura duga, roman, Algoritam/24 sata, Zagreb, 2014., X, pjesme, Algoritam, Zagreb, 2016. i  Mladenka kostonoga, OceanMore, Zagreb, 2020.

Moderatorica susreta je Dunja Matić Benčić, magistra kulturologije i asistentica na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta, Sveučilišta u Rijeci. Objavila je roman „Troslojne posteljine“ (Studio TiM, 2017) i zbriku kratkih priča „Sinestezije“ (Vertia, 2019). Suosnivačica je i bivša urednica interdisciplinarnog časopisa za kulturu „Drugost“ (2009 – 2012). Bila je članica udruge Katapult i urednica online časopisa Književnost uživo. Od 2018. članica je neformalne književne skupine Ri Lit.