Tjedan dobre dječje knjige 2013.  započinje u ponedjeljak, 22. travnja u 18 sati otvorenjem izložbe razn(olik)ih izdanja kultne dječje knjige „Čudnovate zgode šegrta Hlapića“ pod nazivom „Hlapićeva baština“, a završava akcijom „Svi u Šumu Striborovu!“ u subotu, 27. travnja u 11 sati.

Izložba „Hlapićeva baština“ rezultat je tromjesečne knjižne potrage pod nazivom „Tražimo najstarijeg Hlapića u gradu!“. Njome smo se odmah, početkom godine priključili nacionalnoj manifestaciji Hlapić 2013. i proslavi stote obljetnice prvog izdanja ovog prvog hrvatskog dječjeg pustolovnog romana koji i danas s jednakim uspjehom osvaja srca malih čitatelja. Izložba će predstaviti 50-ak primjeraka knjige pronađenih u kućnim bibliotekama građana, a posebni prilog izložbi dat će Spomenička knjižnica i zbirka Mažuranić-Brlić-Ružić, Antikvarijat Mali neboder i Dječji odjel Stribor Gradske knjižnice Rijeka. Je li potraga za najstarijim Hlapićem u gradu uspjela, je li najstariji Hlapić zaista najstariji koji može biti, doznat ćemo na otvorenju izložbe u ponedjeljak, 22. travnja u 18 sati u Kreativnom laboratoriju Dječjeg odjela Stribor. Izložba će se moći pogledati u radno vrijeme Knjižnice do subote 27. travnja.

U program Autor(ica) u gostima 24. travnja u 11 sati u Dječji odjel Stribor stiže predsjednica Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade (Kluba prvih pisaca), književnica Silvija Šesto. Ovogodišnja dobitnica Književne nagrade Grigor Vitez imat će priliku djeci i studentima dokazati zašto je bije glas „borca za ljudska (i autorska) prava“, pomaže li aktivnost na društvenim mrežama u toj borbi te može li ona pomoći statusu dječje knjige u Hrvatskoj danas. Razgovor s autoricom vodit će članice čitateljskog kluba Čarobna kućica Valentina Miculinić i Jelena Sarajlić.

U petak, 26. travnja u 18 sati slijedi čitateljska igra Kluboboj koja petu godinu za redom okuplja na jednom mjestu članove naših dvaju dječjih čitateljskih klubova  - Striborove Čarobne kućice i zametskih Knjigopija. Prigoda je to u kojoj djeca iste dobi ukrštaju svoja čitateljska znanja te se zabave uz igre temeljene na njihovu zaista bogatu čitateljskom iskustvu.

Tjedan je subotom 27. travnja u 11 sati podvučen zelenim, šetnjom i pričom u Šumi Striborovoj, poučnoj planinarskoj šetnici na Biviju, u koju s PD Kamenjakom  po peti put vodimo svoje male i velike sugrađane, cijele obitelji. Organizaciji akcije ovog se proljeća pridružuju i studenti treće godine razredne nastave Učiteljskog fakulteta u Rijeci, ali i naš sveprisutni Studentski čitateljski klub. Posebnost ovogodišnje Šume Striborove je u činjenici da je broj priča narastao i da će mališani moći birati među mnogim dobrim šumskim pričama onu za njih najbolju.

Ovom se manifestacijom želi skrenuti pažnja na kvalitetnu knjigu koja s vremenom ne gubi vrijednost, na priče koje potiču um i kreativnost, na ilustracije koje odgajaju dječje oko i nude nešto više i maštovitije od uobičajenog, na autore koji imaju što reći i koji znaju kako to činiti, na čitateljske klubove kao najkvalitetnije oblike aktivnosti razvoja čitatelja od najranije dobi.