Nadamo se da ste primijetili: po prvi put naš TDDK ima odjelce! Sašio mu ga je naš omiljeni ilustrator, Zdenko Bašić! Prepoznat ćete njegovu kreaciju na našim programskim letcima, predivnom bedžu i bookmarkeru, na torbici za knjige i na svim virtualnim pozivnicama, bannerima, profilnim slikama i vremenskim crtama. Zdenko Bašić je stari, dobri prijatelj naše knjižnice i stoga nam je dvostruko drago što smo to prijateljstvo učvrstili ovim vizualom!

Ove je godine program Tjedna dobre dječje knjige jedna zdrava mješavina domaće i svjetske knjige, kvalitetno ilustriranih knjiga i dobro ispričanih priča, stripa, igre, poezije… ljudi, pasa, vilenjaka, nogometa... Često su knjige stranih autora u ovakvim manifestacijama zanemarene jer pisac nije tu. Pa što? Mi se trudimo dobroj knjizi dati mjesta – zato ćemo Djedove priče odigrati, Emu (koja) spava negdje drugdje i Dašenjku naglas čitati… Čitat će se (o) psima, čitat će se i u pidžamama i na bijeloj točki nogometnog travnjaka, pričat će se o knjizi koja govori o nogometu ali će se i navući kopačke i odigrati utakmica, bit će tu igranja uloga ali i interaktivnih igara, stripovskih čavrljanja, pisanja vilinskim pismom i risanja ex librisa, trna u ručici… šetnje šumom i poezije na livadi. U svemu družit ćemo se međugeneracijski – djeca, mladi, odrasli – svi koje zanima, dobrodošli su.

Iako 365 dana u godini čitamo i volimo dobru dječju knjigu, ovih 6 travanjskih dana uzimamo je u jakom koncentratu – da nam podigne proljetno poljuljani imunitet i da nam da snage za borbu s ostatkom godine. Nabijeni dobrim raspoloženjem i s osmjehom na licu lakše ćemo naprijed!

Jedan dio programa odvija se u knjižnici, u Striboru i Ogranku Turnić. Dvije se priče pričaju u našim Malim vrtićkim knjižnicama (Veseljko i Mirta), a nekoliko programa pod vedrim nebom – u Šumi Striborovoj i na nogometnom travnjaku, na Kantridi. 

Program je uglavnom otvoren za javnost, a samo neke aktivnosti su zatvorenog tipa – vrtićke pričaonice namijenjene su samo djeci – polaznicima vrtića u kojima se priče pričaju, Kako miriši Mirta u Šumi Striborovoj saznat će samo djeca vrtića Mirta, a na bijeloj točki stadiona Kantrida privilegiju druženja sa Svenom Nemetom imat će polaznici Škole nogometa HNK Rijeka. Isto tako privilegiju igre igranja uloga pod vodstvom Svena Nemeta imat će članovi čitateljskog kluba Čarobna kućica.

Partneri u ovom Tjednu naši su stari suigrači: Planinarsko društvo Kamenjak šeta s nama po Šumi Striborovoj, studentice Učiteljskog fakulteta u Rijeci pod vodstvom prof.dr.sc. Maje Verdonik čitaju priče po vlastitu izboru u DV Rijeka, u vrtićima Mirta i Veseljko, a HNK Rijeka u sklopu našeg zajedničkog Knjigometa suorganizira gostovanje Svena Nemeta na Kantridi.

Inače, ponedjeljak, 21. travnja mnoge je zbunio. Ali ne i nas. Blagdansko mirovanje iskoristili smo za preporuku čitanja. Ima li bolje prilike za mirnom aktivnošću čitanja od dana u kojem ne moramo biti u školi ili na poslu?! Dan prvi čitamo dobru dječju knjigu. Noviju, stariju, već čitanu, nije važno. Važno je samo da uživamo u čitanju i da se lagano zagrijavamo za Tjedan. U kojem nas čekaju…

Tolkienovo vilinsko pismo! U utorak, 22. travnja u 18 u Striboru pod budnim okom Čarobnokućaša, članova čitateljskog kluba Čarobna kućica, a pod veselim vodstvom Sanje i Kreše pisat će se vilinski inicijali i risati ex librisi. Ova vilinska radost namijenjena je svim vilama, vilenjacima i tolkienovcima. Ako ste netko od njih, dobrodošli ste!

U srijedu, 23. travnja s početkom u 18 sati u Striboru - Uši gore! Čitat će se (o) psima. Da, da, dobro ste pročitali – dva prekrasna terapijska psa, Haku i Argo, slušat će priče o svojoj vrsti iz ustiju djece. A druga će djeca gledajući u pse, slušati iste te priče. Ma da, male prevare koje ne škode nikome već naprotiv koriste svima uvijek su dobrodošle, zar ne? :) Čapekova Dašenjka konačno je došla na svoje. Preslatke priče posvećene tom legendarnom psu Male će knjigoljupke čitati naglas Hakuu i Argu. Ako ostane vremena, možda i Arno i Điđi dođu do riječi. Taj romančić Nade Mihelčić rado bismo svima čitali naglas. Našli smo još puno priča o psima, ali bojimo se da neće doći na red. Ako dođete, šapnut ćemo vam gdje se sve kriju. Pošaljite svoje školsko dijete na pasje priče. Vjerujte nam: pas sit, djeca na broju. :)

Istoga dana u isto vrijeme u Ogranku Turnić – u ranom večernjem terminu prilagođenom djeci predškolske dobi, u 18 sati čeka vas Pssst... pidžama priča! Točnije: Slikovnica u pidžami. Da, u redovnom i dobro vam poznatom terminu Pssst... pričaonice, u malom ali slatkom knjižničnom ogranku na Turniću, teta Hana navlači pidžamu, papuče i kapicu za spavanje i sprema se doznati kako je to kad Ema spava negdje drugdje. Divna priča Pije Lindenbaum čekala je svoj trenutak i dočekala ga u Noći knjige. Sviđa li se Emi spavati kod prijateljice, doznat će svi mališani koji u srijedu, 23. travnja u 18 sati dođu u svoju knjižnicu Turnić s pidžamom, omiljenim plišancem i najdražom slikovnicom pod rukom. Ovaj program potaknut je u sklopu kampanje Čitaj mi! – cijelom će se Hrvatskom po knjižnicama u isto vrijeme čitati u pidžamama. Naše će vidjeti svi, jer mi smo u izlogu! :)

Dva nam autora stižu u goste – već spomenuti Sven Nemet, ilustrator, stripaš, gejmer koji ovom prilikom ima točno zadanu misiju u kojoj igra igra glavnu ulogu. U četvrtak, 24. travnja u 12 sati kreće RPG: igra igranja uloga u kojoj sudjeluju članovi Čarobne kućice, dok u 18.30 na stadionu Kantrida nakon uvodnog književnog zagrijavanja navlači kopačke i trči za crno-bijelom loptom s malim nogometašima. Dosta smo se, naime, namučili naći jednog hrvatskog autora koji uistinu, ne (samo) s pivskom bocom i daljinskim u ruci, već cijelim svojim bićem voli nogomet, i onda nam je sijevnulo! Sven nam je davno, pri posljednjem gostovanju, darovao svoju knjižicu o nogometu koja nosi naziv Gooooool! Iskopali smo darak, otpuhnuli prašinu s njega, prelistali knjižicu i shvatili – Sven je taj. Sve ostalo ulazi u legendu. 

(Dakako, ako ste autor i ovo sad čitate, a nogomet osjećate cijelim svojim bićem, baš kao Sven, javite nam se! Trebamo i vas! Nekom drugom zgodom, ali vas trebamo!)

Drugi je autor Darko Macan kojeg ugošćuju Stripaoničari. Dakako, otac Borovnice, Sergeja, Bočka, Miše, Dlakovuka, Jadnoroga, Pampira, Djeda Mrza, Trnoručice i mnoge druge dječice neće tom prilikom moći izbjeći sve ostale obožavatelje koji će s njime htjeti udisati isti zrak u petak, 25. travnja s početkom u 14 sati u Striboru. Napravit ćemo mjesta za sve, ako ga ne bude, nacrtat ćemo ga. Mjesto, ne Darka. On sigurno stiže.

Istog dana, u petak, nešto ranije ujutro, oko 10, razigrat ćemo se uz Djedove priče. Svi djedovi unuci i unuke dobrodošli su na knjišku istraživačku igru inspiriranu prelijepom knjigom Erwina Mosera Djedove priče. Djed izmišlja priče svom bolesnom unuku, a mi ćemo izmišljati igre kojima ćemo ovu divnu, a neotkrivenu knjižicu približiti djeci. Tvoje djedove priče (na koga vas ovo asocira?:), Sastavljajka pričonaslova, Otpetljavanje priče, nezaobilazni Bumbar sricalo, Anagramiranje, samo su neke od igara kojima ćemo se ugrijati i zavoljeti Djedove priče.

Tjedan ćemo zaokružiti našom već legendarnom Šumom Striborovom. Pola grada već zna, a druga polovica će, ako već nije, sada doznati što nas to tjera svakog proljeća i jeseni u tu zelenu oazu na Biviju, s knjigom pod rukom i pričom na usnama. I ovog proljeća s nama je Mejrema Reuter. S poetskom igrom Luke Paljetka: Igrajmo poeziju! zaključujemo Tjedan dobre dječje knjige za ovu godinu. 

Želite li druge godine biti dijelom naše priče, javite nam se. Naše uši su gore!