Gradska knjižnica Rijeka, Profil Mozaik knjižara Rijeka Centar i Strukovna udruga za promicanje dobrobiti djece Portić u svojim prostorima organiziraju prikupljanje slikovnica za humanizaciju uvjeta boravka hospitalizirane djece. Akcija prikupljanja trajat će 14 dana (14. - 28. veljače), a prikupljene slikovnice bit će darovane Kliničkoj jedinici za psihijatriju dječje dobi KBC-a Rijeka, lokalitet Kantrida.

Na sam Dan darivanja knjiga, 14. veljače u 18 sati djeca i roditelji pozivaju se u Profil Mozaik knjižaru Rijeka Centar, Užarska 1. Volonteri Portića i Gradske knjižnice Rijeka čitat će priče za laku noć. 

O Međunarodnome danu darivanja knjiga

Međunarodni dan darivanja knjiga, koji se obilježava 14. veljače, volonterski je projekt kojim se djecu želi potaknuti da više čitaju i kojim se kod njih želi probuditi ljubav prema čitanju i darivanju. Darujući svoju knjigu ili slikovnicu drugom djetetu, uz objašnjenje zašto to radi i koliko će to drugom djetetu mnogo značiti, dijete uči koliko je lijepo i važno pomagati.

  • Većina djece u zemljama u razvoju nema vlastitu knjigu.
  • U Velikoj Britaniji jedna trećina djece nema svoju knjigu.
  • U Sjedinjenim Državama dvije trećine djece koja žive u siromaštvu ne posjeduje vlastitu knjigu.
  • U Hrvatskoj oko 1 700 jednogodišnjaka te oko 800 trogodišnjaka nema niti jednu slikovnicu(UNICEF-ovo anketno istraživanje provela agencija Ipsos Puls 2012. godine; u istraživanju sudjelovao 1621 roditelj)

Cilj je Međunarodnoga dana darivanja knjiga ohrabriti djecu i odrasle diljem svijeta da 14. veljače djeci daruju knjigu ili slikovnicu.

Kako će knjižničari sudjelovati u obilježavanju Međunarodnoga dana darivanja knjiga

Knjižničari u Hrvatskoj prvi put obilježavaju ovaj dan organizirajući na dječjim odjelima prikupljanje slikovnica pod geslom "Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj". Akcija darivanja slikovnica organizira se u okviru nacionalne kampanje "Čitaj mi!", a pozivaju se djeca i odrasli da slikovnice daruju lokalnim knjižnicama koje će ih proslijediti potrebitima – dječjim odjelima bolnica u svrhu humanizacije hospitalizacije djece, domovima za djecu, dječjem SOS selu ili nekoj dobrotvornoj organizaciji. Prilikom darivanja slikovnica knjižničari će čitati djeci kako bi naglasili koliko je u razvoju djeteta čitanje značajno jer obogaćuje njegovu maštu i rječnik, razvija osjećaje, pomaže mu da zavoli knjige i ono najvažnije – zabavno je!

U suradnji s knjižarama Profil Mozaik knjižničari će čitati slikovnice u Profil Mozaik knjižarama u Zagrebu, Zadru, Splitu, Rijeci i Bjelovaru. Svi koji se žele uključiti u akciju moći će u Profil - Mozaik knjižari kupiti slikovnicu i staviti je na predviđeno mjesto u sklopu akcije darivanja. Sve prikupljene slikovnice donirat će se dječjim odjelima bolnica u svrhu humanizacije hospitalizacije djece.

Kako pojedinci mogu sudjelovati u obilježavanju Međunarodnoga dana darivanja knjiga

   1. Darujte knjigu ili slikovnicu malenom prijatelju ili rođaku.

Obilježite Međunarodni dan darivanja knjiga darujući nekom djetetu novu ili rabljenu knjigu ili slikovnicu.

   2.Ostavite knjigu ili slikovnicu u nekom javnom prostoru u kojemu se okupljaju djeca.

Izaberite neku čekaonicu ili neki drugi javni prostor u kojemu se okuplja mnogo djece, a u kojemu nema mnogo kvalitetnih knjiga i slikovnica. Kupite knjigu ili slikovnicu te je potajno ili javno ondje ostavite. Budući da je cilj akcije širiti zanimanje za čitanje i potaknuti odrasle i djecu da više čitaju, izaberite neku kvalitetnu i zanimljivu knjigu ili slikovnicu.

     3. Darujte knjigu.

Pripremite kutiju/košaru s dječjim knjigama i slikovnicama koje su vaša djeca prerasla i darujte ih drugoj djeci. Darujte knjige knjižnicama, dječjim bolnicama, vrtićima, domovima za djecu, dječjim selima, dobrotvornim organizacijama....

Želite li vidjeti kako su prethodnih godina drugi obilježili Međunarodni dan darivanja knjiga, posjetite mrežnu stranicu projekta International Book Giving Day te pročitajte poruke dosadašnjih sudionika i pogledajte fotografije snimljene diljem svijeta. Sve to možete pronaći i na društvenim mrežama Facebook i Twitter te na Instagramu.