Astrologinja Lidija Tocilj preminula je 13. lipnja 2013. godine u 68. godini života. U javnosti će ostati poznata po svom novinarskom i astrološkom radu. 

Svojom pojavom na Radio Zagrebu 1986. godine prva je i dugo jedina pojava u Hrvatskoj, a vjerojatno i šire, koja je javno prikazala astrološko umijeće i kulturu u javnom, medijskom prostoru tadašnjeg socijalističkog, racionalnog društva. 

Astrologija je naime postojala samo u društvima s razvijenom slobodom mišljenja i pluralističkom kulturom u 20. stoljeću, odnosno u zapadnim zemljama, dok je u religijskim i komunističkim uređenjima nije bilo osim u medijskoj zabavnoj formi 12 znakova, popularnom novinskom žanru.

Otvaranjem individualnih natalnih interpretacija uživo na radiju, te svojim javnim interpretacijama globalnih pojava i događaja, kao i prognozama, prenijela je stvarno znanje o astrologiji kao interpretativnoj simboličkoj metodi koja ukazuje na individualne mogućnosti. 

Lidija Tocilj nije služila zabavnim komercijalnim telefonima koji su nastali kasnije, ali je prihvatila pisanje i popularnih 12 znakova za Globus pune 22 godine te dajući povremene globalne prognoze i interpretacije globalnih događaja kroz prirodnu astrološku simboliku. 

Bila je i povremeni gost u emisiji Cyber Astro Radio Rijeke u ključnim trenucima, poput predsjedničkih izbora 2000. godine prognozirajući Mesićevu pobjedu, jer "Budiša jednostavno nema horoskop državnika".

Jednostavnost i iznimna etičnost , te pridržavanje standarda javnog komuniciranja učinilo je Lidiju Tocilj jedinom javnom astrologinjom i prijenosnikom tradicije astrološke kulture južnoslavenskih jezičnih područja. 

Znakovito je njeno odbijanje pisanja 13 znakova u Globusu tijekom 90-ih, gubeći pritom svoj novinarski prostor. Nakon godinu dana njen matični izdavač vratio je 12 znakova i Lidiju Tocilj i ispričao se čitateljima. 

Trendove profanizacije astrologije u zabavu nazvala je pomodarstvom. 

O astrološkom aspektu rada Lidije Tocilj, po kojoj se dala prepoznati i djelovati u javnosti, mnogi će ljubitelji i poznavatelji astrologije iskazati samo poštovanje i uvažavanje. Samozatajna ali nedvojbena oko astroloških saznanja otvorila je prostor za interpretaciju individualnog značenja astroloških simbola, baš suprotno i likom i djelom od dotad tipične karikirane slike astrologije. 

Otvorila je i mnoga pitanja o kojima može biti riječi i rasprave nakon predavanja u srijedu, 24. srpnja u Narodnoj čitaonici. Predavanje koje će održati astrolog Damir Jovetić počinje u 18 sati. 

O predavaču Damiru Jovetiću:
koautor emisije Cyber astro Radio Rijeke od lipnja 1990. godine do danas (uz Branku Malnar), te niza drugih, potpuno javno orijentiranih projekata i inicijativa, posvećen informiranju o astrologiji i istraživanju alternativnih i holističkih područja, edukaciji, promociji i potpunoj demistifikaciji astrologije.