Aktivnosti počinju već u ponedjeljak 9.09. u 18,00 sati kada će biti otvorena foto izložba "Bitne i spomena vrijedne činjenice o Učki" za čiji postav će se pobrinuti Javna ustanova "Park prirode Učka", Planinarsko društvo "Kamenjak", Filatelističko i numizmatičko društvo "Rijeka" i "SABA – PGŽ".

Izložba je prava prilika za upoznavanje surovog suživota čovjeka i planine s obzirom da je područje Parka prirode Učka prostor kontinuiranog čovjekovog naseljavanja i djelovanja unazad 13 000 godina. Na prostoru današnjeg Parka žitelji su stoljećima preživljavali baveći se stočarstvom, ratarstvom i šumarstvom. Čovjek je tako svojim radom i umješnim gospodarenjem prirodnim resursima oblikovao pašnjačke i poljoprivredne krajolike, čija su osnovna obilježja brojni suhozidi, pastirski stanovi i poljska skloništa, koji su i danas vidljivi i tvore autentično kulturno-povijesno nasljeđe.

Uz izložbu, biolozi Javne ustanove "Park prirode Učka" Marta Blažević i Mia Egredžija, održat će predavanje Bioraznolikost Učke i Ćićarije na kojem će se moći više saznati o iznimnom prirodnom bogatstvu ovog jedinstvenog područja.

Park prirode "Učka" obuhvaća istoimenu planinu i dio područja Ćićarije te se proteže na ukupnoj površini od 160 km2. Zbog blizine mora i velike nadmorske visine dolazi do miješanja mediteranske i kontinentalne klime pa su upravo različiti klimatski uvjeti i tipovi staništa koji se isprepliću na tom razmjerno malom prostoru rezultirali iznimno bogatom biološkom raznolikošću te brojnim endemskim, ugroženim i zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama. Stoga ne čudi da je Park prirode Učka jedna od važnih točaka biološke raznolikosti europskog kontinenta.

Aktivnosti 30. memorijalnog pohoda na Učku se nastavljaju u petak promocijom prigodne omotnice "30. memorijalni pohod na Učku" i predavanjem "Značaj Pazinskih odluka za naš kraj" u Narodnoj čitaonici dok će se u nedjelju 15.09. održati i sam pohod na Učku.

Plan događanja

Ponedjeljak, 09.09.2013., Narodna čitanoca, Korzo 24
18,00 sati, otvorenje foto izložbe "Bitne i spomena vrijedne činjenice o Učki"
Postav izložbe: JU Park prirode "Učka", PD "Kamenjak", Filatelističko i numizmatičko društvo "Rijeka" i "SABA - PGŽ"
18,30 sati, predavanje "Bioraznolikost Učke i Ćićarije"
Predavanje uz diaprojekciju održat će djelatnici JU Park prirode "Učka"

Petak, 13.09.2013. Narodna čitaonica, Korzo 24
11,00 sati Promocija prigodne omotnice "30. memorijalni pohod na Učku"
Promociju će održati članovi Filatelističko-numizmatičkog društva "Rijeka"
11,30 sati Predavanje na temu "Značaj Pazinskih odluka za naš kraj"
Predavanje će održati članovi društva "Saveza antifašističkih boraca i antifašista PGŽ"

Nedjelja, 15.09.2013. "30. memorijalni pohod na Učku"
08,00 sati, Jelačićev trg, polazak sudionika autobusom (karte po cijeni od 30 kn mogu se nabaviti u tajništvu PD Kamenjak)
09,00 sati, Okupljanje na Poklonu
09,15 sati, Otvaranje "30. memorijalnog pohoda na Učku"
12,00 sati, Okupljanje sudionika na Vojaku, prigodni govor i povratak na Poklon
14,00 sati, Prigodni ručak i zabava
17,00 sati, Zatvaranje manifestacije