Svi već znaju, pa i ptičice na prečkama gradskih tobogana ponavljaju, ali mi još nismo sasvim sigurni - što se to krije u višednevnim toboganskim radionicama Gradske knjižnice Rijeka u 2018. godini?

Mali glagoljaši

kreso

Tko kaže da je glagoljica zaboravljeno pismo? Ili da se još uvijek ne možemo igrati njime…. možda i koristeći ga za tajne poruke? :)

Cilj ove jedinstvene jednotjedne radionice je djecu polaznike upoznati s povijesnim razvojem pisma i glagoljaškom tradicijom, s postankom glagoljice, vrstama i razvojem u našim krajevima te njenim autorima, najpoznatijim spomenicima i drugim zanimljivostima. U praktičnom dijelu radionice djeca će naučiti pisati glagoljička slova te se okušavaju u ispisivanju osobnih imena, jednostavnih i složenijih pojmova i rečenica, a sve pod palicom voditelja Krešimira Špralje.

Dragi suradnik Gradske knjižnice Rijeka, Krešo je dugogodišnji voditelj Stripaonice, jedne od najpopularnijih radionica za djecu i mlade u dugoj povijesti knjižnice, inače diplomirani komparatist i profesor češkog jezika i književnosti u osnovnoj školi. Na Toboganu će nam se, osim ovim nastavkom svoje već legendarne radionice glagoljice, Az Buki Vede, pridružiti i u kostimu Pettsona, simpatičnog starčića poznatog po svojim ilustriranim avanturama s mačićem Findusom.

Radionica se održava u prvom tjednu srpnja, od 2. do 6. 7. 2018., od 9 do 10:30 u Ogranku Trsat, i otvorena je svoj djeci u dobi od 9 do 14 godina. Prijave za Male glagoljaše primaju se na e-mail adresu programi@gkri.hr i na pultu u Dječjem odjelu Stribor.

__________________________________________________________________________________

Priče iz prve ruke

magi

Vještina pripovijedanja priča uživo, tako bliska, a tako različita od čitanja naglas, danas je gotovo zaboravljena, ali među nama se još uvijek kreću oni koji priče stvaraju, priče pričaju, priče žive. Na ovoj pripovjedačkoj radionici djeca će se upoznati s nekim od tehnika glume i pripovijedanja, upoznati svoje glasovne mogućnosti, svoj govor tijela te kroz razne vježbe savladati pripovijedanje izabrane priče i načine zadržavanja pažnje publike.

Voditeljica Margareta (Magi) Peršić pridružena je članica obitelji Gradske knjižnice Rijeka, jedna od onih lica koje viđate po našim ekranima, uvijek u igri s djecom, nasmiješena i spremna za nove pripovjedačke pobjede. Više o Magi pročitajte ovdje, a naš razgovor s njom o bajkama pronađite tu!

Radionica se održava u prvom tjednu srpnja, od 2. do 6. 7. 2018., od 10 do 12 sati u Kreativnom laboratoriju pri Dječjem odjelu Stribor, i otvorena je svoj djeci u dobi od 9 do 16 godina. Prijave za Priče iz prve ruke primaju se na e-mail adresu programi@gkri.hr i na pultu u Dječjem odjelu Stribor.

__________________________________________________________________________________

Strip torta od Borovnice

macan

Darko Macan je najljepši! Piše, crta, čita i - podučava. Tako će za Tobogana 2018. (onog kojeg ćemo se dugo sjećati!) mlađariju u dobi od 11 do 14 godina punih tjedan dana na radionici podučavati jedinoj umjetnosti koja se i crta i piše. To je strip! To je Borovničin tata! To je Strip torta od Borovnice!

O Macanu nećemo duljiti, njegovi tekstovi i knjige i stripovi govore sami za sebe (barem ako se pita naš katalog),

dodat ćemo samo da je u Gradskoj knjižnici Rijeka iznimno dragi gost i da se s njegovom Borovnicom planiramo još dugo družiti.

Radionica se održava u prvom tjednu srpnja, od 2. do 6. 7. 2018., od 10 do 11.30 sati u Ogranku Trsat, i otvorena je svoj (malo starijoj) djeci u dobi od 11 do 14 godina, do petnaest sudionika. Prijave za Strip tortu od Borovnice su zatvorene (popunjeno).

__________________________________________________________________________________

Zmajski laboratorij larpanja

marina16

Knjigoljubac Veliki, najnačitaniji zmaj u gradu (pa i šire) ima dvije glave kako bi odjednom mogao čitati dvije knjige. Dvije glave (ali odvojene) imaju i knjižničarke voditeljice prvog Zmajskog laboratorija larpanja u Striboru, koje će uz malu pomoć udruge Ricoola mladim ljubiteljima fantastike približiti kreativnu igru s uživljavanjem u uloge - larp, i to s temom serijala za djecu Mrežir autorice Nataše Govedić. Kroz tri jednoipolsatne radionice naučit ćemo osnove larpanja, upoznati se s čarobnim Mrežirom, zemljom mačaka i zmajeva, te odigrati kratki larp smješten upravo u Mrežiru!

Voditeljice Zmajskog laboratorija larpanja (poznate kao neimenovana navijačica SA, neimenovana kolekcionarka biblioteke Vjeverica OA i neimenovana skribomanka VK) zaljubljenice su u priče i igranje, larpaju već nešto godina i ne mogu si pomoći, nego se igrati u knjižnici.

Radionica se održava kontinuirano u tri termina: petak 29. 6., ponedjeljak 2. 7. i srijeda 4. 7. od 18 do 19.30 sati u Dječjem odjelu Stribor, i otvorena je svoj djeci u dobi od 9 do 14 godina. Prijave za Zmajski laboratorij larpanja primaju se na e-mail adresu programi@gkri.hr i na pultu u Dječjem odjelu Stribor.

__________________________________________________________________________________

Ostatak našeg programa u Toboganu 2018. pronađite ovdje, a na ovoj poveznici možete pročitati više o festivalu i prijaviti se za aktivnosti naših partnerskih ustanova diljem grada!

Pssst, zašto "maraton"? Pa, jer nitko ne voli kad spuštanje niz vijugave staze toboganske prebrzo završi...