Svima vama koji pažljivim okom pratite naše police i izloge vjerojatno nije promakla pojava novih prijevoda voljenih pisaca i spisateljica koje krasi posebna, bibliofilska oprema i jedinstven izgled što mami svakog čitateljskog sladokusca.

U petak, 8. lipnja 2018. godine u 18 sati u Ogranku Trsat moći ćete osobno upoznati jednog od začetnika Mitopeje, osobu koja se usudi ne samo prevoditi, ne samo izdavati knjige, već i osnovati svježu izdavačku kuću u trenutku kad posvuda oko nas nakladnici stavljaju ključić u vrata.

O sebi kažu...

“Poznavati mitove znači poznavati nešto suštinski točno o onima koje više nikako drugačije ne možemo upoznati. Prenositi mitove s pjesničkim nadahnućem, pak – e, to znači čuvati neugaslu baklju nečijeg duha još jedan naraštaj dulje.

A kako bolje, nego prekrasnim, posebnim knjigama?

Mi smo kolekcionari lijepih stvari i znamo koliko nas to ispunjava. Kolekcionarske knjige su nešto razmjerno rijetko bilo gdje u svijetu, dok ih kod nas tek predstavljamo kao koncept. I to kroz niz knjiga koje će, iz godišnjeg doba u godišnje doba, polako otkrivati mitološku baštinu svijeta primjerenu upravo nama koji živimo na početku XXI. stoljeća...”

Dodat ćemo samo da trojac koji hrabro jaše pod Mitopejinim stijegom u Rijeci predstavlja Vladimir Cvetković Sever, prevoditelj na vrsnom glasu, čitateljima već desetljećima poznat kao preporuka koja, kad se pojavi u impressumu neke knjige, jasno veli: u ovom ćete naslovu moći uživati. Iako 8. lipnja u Ogranku Trsat gostuje u ime Mitopeje, ne dvojimo da će spremno odgovoriti i na čitateljska pitanja o iskustvu prevođenja, koje je s godinama preraslo u uredničko iskustvo, te, konačno - u nakladničko.

Vidimo se na Trsatu!  

Ovdje pronađite Mitopejine naslove na našim policama.

Fotografije: Mitopeja.com