Već tradicionalna nacionalna manifestacija Mjesec hrvatske knjige održat će se ove godine pod geslom Tko čita (ne) skita, a bit će svečano porinuta 15. listopada u 12,00 sati otvaranjem nove Gradske knjižnice i čitaonice u Labinu. Naravno, bit ćemo i tamo te pozdraviti otvaranje još jedne knjižnice željno iščekujući i pokretanje izgradnje naše središnje zgrade.

Manifestaciji se programom, kao i obično, pridružujemo cijelim nizom vlastitih aktivnosti s ciljem jačanja kulture čitanja i društvene prisutnosti knjige pa su upravo zato u prvom planu ovogodišnjeg programa teme glasnog čitanja, druženje čitateljskih klubova i razgovori o knjigama.

S obzirom da smo dobar dio godine proveli u duhu kampanje “Čitaj mi!”, u ovogodišnji MHK lijepo se uklapa predavanje prim. mr. sc. Marije Radonić, dr. med. specijalistice pedijatrije iz Opće bolnice Dubrovnik, koja će (Gradska vijećnica, 17. 10. u 11,30) pedijatrima, odgojiteljima, knjižničarima i predstavnicima Grada Rijeke prenijeti svoja iskustva iz projekta “Rođeni za čitanje", čiji je cilj potaknuti roditelje i djecu na čitanje od najranije dobi, posebice čitanje naglas, jer takvo čitanje u dobi od 6 do 12 mjeseci donosi jaču privrženost onog tko čita i onog tko sluša, smiruje, pruža osjećaj sigurnosti te stvara navike slušanja. Očito pravo mjesto za sve one kojima je stalo do dobrobiti najmlađih.

Slijedi "Čitamo naglas!" (23. 10. u 8,30 Dječji odjel Stribor, Trg 128. brigade HV-a 6), natjecanje u čitanju naglas koje se provodi kao nacionalna akcija za učenike 3.-8. razreda osnovnih škola u organizaciji Komisije za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskog knjižničarskog društva i Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac Sisak, o čijoj provedbi na riječkom području brinu Gradska knjižnica Rijeka i riječke osnovne škole. Da će biti napeto do posljednjeg pročitanog slova, ne sumnjamo.

Bit će to uzbudljiva srijeda jer istog dana (23. 10. u 18,30, HKD na Sušaku) održat će se i Štemalica, debata stručnih i uglednih Riječana o relevantnim pitanjima svakodnevice koju radimo s Radio Korzom, ali ovaj put ne kao inače u Narodnoj čitaonici već u svojstvu posebnog programa sajma knjiga KIČMA. Novinar kulture Novog lista Davor Mandić, profesorica i pjesnikinja Kristina Posilović, izdavač i pisac Milan Zagorac i naša ravnateljica Gorana Tuškan Mihočić raspravljat će što i koliko čitamo, kamo klizi riječko izdavaštvo, što nas to dijeli i spaja s e-čitačima te kada će biti gotova građanima toliko potrebna i uvodno spomenuta nova središnja zgrada Gradske knjižnice Rijeka. Kao i uvijek na Štemalici rasprava je otvorena svima prisutnima, a svi znamo da je do sada tek nakon reakcija publike bivalo burno

U Mjesecu hrvatske knjige slijedi nam i svečana dodjela Književne nagrade Drago Gervais (25. 10. u 12, Gradska vijećnica, Korzo 16) s programom u čast dobitnika (25. 10. u 18, Narodna čitaonica, Korzo 24). Podsjetimo se, ovogodišnji dobitnici Književne nagrade Drago Gervais za 2013. g. u kategoriji najboljeg neobjavljenog književnog djela su roman Štakorbar autora Željka Špoljara iz Zagreba, dok je u kategoriji najboljeg objavljenog književnog djela na nekome od idioma čakavskog narječja hrvatskog jezika u periodu 2011.-2012. g. pobjednik zbirka pjesama Barka na vezu autora Nikole Kraljića. Još jednom čestitamo pobjednicima i pozivamo sve sudionike natječaja, kao i zainteresiranu publiku, na najavljena zbivanja.

Roman za djecu Povratak vitezova predstavit će autor Borna Lulić u Ogranku Zamet u subotu, 26. 10. s početkom u 11 sati.

Dok je prošle godine posjetila Čitateljsku grupu Ogranka Drenova, ugledna autorica, prevoditeljica i urednica nagrađivane biblioteke Na tragu klasika Irena Lukšić ovaj put stiže mladim snagama pa će ju ugostiti Studentski čitateljski klub (30. 10. u 18, Narodna čitaonica, Korzo 24). Susret je, naravno, otvoren za sve ljubitelje lijepe književnosti. U međuvremenu prisjetimo se kako je izgledala prošlogodišnja rasprava. 

O hrvatskim književnim prijevodima i ove nas godine 7. godišnjom putujućom izložbom Od izvornika do prijevoda informira Društvo hrvatskih književnih prevodilaca. Izložba će se moći razgledati u Narodnoj čitaonici od 4. 11.

Ritam rasprava čitateljskih klubova nastavlja se programom "Čitamo čitano: Kućna pravila" (6.11. u 18, Narodna čitaonica, Korzo 24), raspravom članova Čitateljske grupe Ogranka Drenova, Čitateljskog kluba 50+ i Studentskog čitateljskog kluba o vrlo čitanom romanu Johna Irvinga. Susret se ostvaruje u suradnji s izdavačkom kućom Lektira, a mi jedva čekamo vidjeti kako će izgledati ovaj jedinstveni međugeneracijski čitateljski susret na koji su, da bi bilo još zanimljivije, pozvani i svi nečlanovi klubova koji su knjigu čitali i koji o njoj žele raspravljati.

U skladu s cjelogodišnjom aktivnošću koja je započela upravo tijekom lanjskog Mjeseca hrvatske knjige, članovi Studentskog čitateljskog kluba posjetit će i ovaj put Dom za starije i nemoćne osobe Kantrida (9.11. u 10 sati) gdje će izabrane kratke priče glasno čitati starijima i nemoćnima.

Mjesec hrvatske knjige podcrtat će se "zavičajnom" notom za koju je zaslužna "Zavičajna srijeda" na kojoj će se predstaviti nova zbirka pjesama Vlaste Sušanj Kapićeva Jelitima.

Sve naše kontinuirane programske aktivnosti (pričaonice, radionice, rasprave...) idu u svojim redovitim ritmovima, tjednim i mjesečnim terminima.

Program Mjeseca hrvatske knjige 2013. u Gradskoj knjižnici Rijeka

Rođeni za čitanje

predavanje za pedijatre, odgojitelje, knjižničare i predstavnike Grada Rijeke

predavačica: prim. mr. sc. Marija Radonić, dr. med. specijalist pedijatrije, Opća bolnica Dubrovnik

17. 10. u 11,30

Mjesto: Gradska vijećnica, Korzo 16

Čitamo naglas!: natjecanje u čitanju naglas

nacionalna akcija za učenike 3.-8. razreda osnovnih škola

organizatori na nacionalnom nivou:Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskog knjižničarskog društva i Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak

organizatori na lokalnom nivou: Gradska knjižnica Rijeka i riječke osnovne škole

23. 10. u 8,30

Mjesto: Dječji odjel Stribor, Trg 128. brigade HV 6

Štemalica na Kičmi: o knjigama i knjiškim stvarima…

rasprava: što i koliko čitamo, kamo klizi riječko izdavaštvo, između ljubavi i mržnje s e-čitačima, zgrada knjižnice zvana čežnja... 

23. 10. u 18

Mjesto: HKD

Svečana dodjela Književne nagrade Drago Gervais

25. 10. u 12

Mjesto: Gradska vijećnica, Korzo 16

Književna večer u čast dobitnika

25. 10. u 18

Mjesto: Narodna čitaonica, Korzo 24

Studentski čitateljski klub vam predstavlja: Gradovi, sela, dvorci, vrijeme, ljudi, događaji... na tragu klasika

Irena Lukšić u gostima: razgovor s autoricom o njenim knjigama i knjigama koje prevodi i uređuje

30.10. u 18

Mjesto: Narodna čitaonica, Korzo 24

Od izvornika do prijevoda

7. godišnja izložba književnih prijevoda Društva hrvatskih književnih prevodilaca

4. 11. u 12

Mjesto: Narodna čitaonica, Korzo 24

Čitamo čitano: Kućna pravila

rasprava članova čitateljskih klubova o vrlo čitanom romanu Johna Irvinga

6. 11. u 18

Mjesto: Narodna čitaonica, Korzo 24

Čitamo naglas!: Studentski čitateljski klub čita starijima

9. 11. u 10

Mjesto: Dom za starije i nemoćne osobe Kantrida

Zavičajna srijeda: Vlasta Sušanj Kapićeva: Jelitima

predstavljanje nove zbirke pjesama

13. 11. u 18,30

Mjesto: Narodna čitaonica, Korzo 24