Knjige su nam sve ove mjesece, ne previše jednostavne u svojoj biti, ostala dobrim prijateljima. U Gradskoj knjižnici Rijeka svakako posebno cijenimo susrete s autorima kao način još boljeg doživljaja pročitanog i upoznavanja autora koji nam se tako približavaju svojim radom i likom. Tako će biti i ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige koji u domaće knjižnice diljem zemlje donosi niz susreta s autorima, pa tako i u Gradsku knjižnicu Rijeka.

Prijava sudjelovanja na susretima je obvezna, a vrši se na mail prijave.programi@gkri.hrProgram Mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Rijeka sponzorski podržava Ina.

logo_INA_jpg_embed_half

Damir Karakaš: Proslava

Ogranak Trsat, Trg Viktora Bubnja 1

četvrtak, 15. 10. u 18,00 sati

Dobitnik ovogodišnje, 13. književne nagrade tportala za najbolji hrvatski roman Damir Karakaš, predstavit će knjigu “Proslava”, koja mu je i donijela najznačajniju književnu nagradu u Hrvatskoj. Nakon velikog uspjeha romana "Sjećanje šume", svojim najnovijim romanom "Proslava" Damir Karakaš vraća se među sjene i magle, tišinu i zvukove, boje i mirise zavičajnog krajolika i njegovih ljudi te nas vodi na napeto putovanje kroz vrijeme, prirodu i običaje, putovanje na kojemu pak kao da sve stoji. S Damirom je obično i harmonika, a provjerite sami hoće li tako biti i ove godine.


Maša Kolanović: Poštovani kukci i druge jezive priče 

Ogranak Trsat, Trg Viktora Bubnja 1

četvrtak, 22. 10. u 18,00 sati

U Gradskoj knjižnici Rijeka gostuje ovogodišnja dobitnica prestižne Nagrade Europske unije za književnost, Maša Kolanović, s knjigom Poštovani kukci i druge jezive priče. Dubrovnik koji je postao kulisa, umiveno ustaštvo na ulicama Zagreba, potrošnja koja nadomješta ljudskost, majčinstvo o kakvom nije pristojno govoriti, banke kao sablasni stupovi naših života, emocije kakve ne viđamo u reklamama, a osjećamo ih tako snažno… To je svijet koji Maša Kolanović istražuje u svojoj maestralnoj zbirci priča Poštovani kukci. Autorica tekstom i crtežima oblikuje onaj sablasni i teško izrecivi višak materijalne strane ljudske egzistencije, dok smještanje priča u razdoblje tranzicije u Hrvatskoj dodatno pojačava njihov jezivi efekt.


Marina Vujčić: Pedeset cigareta za Elenu

Ogranak Trsat, Trg Viktora Bubnja 1

četvrtak, 29. 10. u 18,00 sati

Pedeset cigareta za Elenu, najnoviji roman istaknute i nagrađivane spisateljice Marine Vujčić u svojoj potki ima teoriju kaosa, tihi i neprimjetan "leptirov učinak" na razini malog čovjeka i njegove svakodnevnice. Ako leptir zamahne krilima u Pekingu, on može, kaže poslovica, uzrokovati uragan na Floridi – ali što se, recimo, može dogoditi kad jedan pedesetogodišnjak odluči svoj rođendan obilježiti tako da svih dvadeset i četiri sata, od ponoći kad mu rođendan počinje, pa do ponoći kad završava, ostane budan i da pri tome u čast svojoj poginuloj sestri blizanki, ispuni sasvim bizaran zavjet da popuši pedeset cigareta i sačuva pedeset opušaka? Tajne iza ove neobične premise romana otkrit će nam Marina osobno.


Zoran Žmirić: Kaleidoskop

online susret, 5. 11. u 18 sati preko Zooma

"Kaleidoskop" Zorana Žmirića nije knjiga koja se samo čita. Ona se i promatra, istražuje, osluškuje, te svakim našim čitanjem nanovo ispisuje između redaka – tamo gdje smo se prepoznali, zamislili i osjetili da je prozni kaleidoskop namješten na našu „frekvenciju“, bez obzira jesmo li čuli glas emocija ili „samo“ zdravog razuma. Ovo je godina obilježena online susretima, a kako Zoran nije u Rijeci družit ćemo se virtualno.

Susrete s književnicima Damirom Karakašom, Mašom Kolanović, Marinom Vujčić i Zoranom Žmirićem u ciklusu Autor u gostima moderirat će poznati riječki glazbenik i autor Vlado Simcich Vava.


 

Susret uz knjigu: Jan Bolić, Daniela Uzelac, Branko Blažina 

Ogranak Trsat, Trg Viktora Bubnja 1

utorak, 27. 10. u 18,00 sati

Izdavačka kuća Beletra predstavit će tri autora. 

Jan Bolić mladi je autor iz Rijeke koji boluje od spinalne atrofije tip 2, zbog koje ne može pomaknuti gotovo nijedan dio tijela, no i dalje, bez obzira na progresiju bolesti, uspijeva pisati i jednim prstom i stvarati književna djela. Dosad je objavio tri knjige – zbirku poezije “Trenuci” (2016.), zbirku poezije i proznih zapisa “Može biti lijepo” (2017.) i roman “Težina stvarnosti : prvi slučaj detektiva Johna Monroea”. Kako kaže, pisao bi i kad bi mogao pomaknuti samo jedan kapak jer ne može zamisliti život bez pisanja.

U knjigama Daniele Uzelac čitateljice nalaze inspiraciju i putokaze prema osvještavanju vlastite ženstvenosti, koja ovisi isključivo o njima samima. Daleko od slijeđenja ideala koji nameću muškarci, “Put boginje” nudi prirodnu afirmaciju ženstvenosti koja je građena u biće svake žene. Životno veselje, dobar osjećaj vlastitog tijela i svijest o vlastitom zdravlju, ljepoti prirode i vremenu koje nam je na raspolaganju, inspiracija su koja nas vraća sebi samima.

Roman “Otisci potkova” Branka Blažine obuhvaća pedeset godina, od obnavljanja Trke na prstenac sedamdesetih godina do današnjih dana. Inspiriran je istinitim događajima, iako se ne bavi stvarnim likovima, već prošlošću i budućnošću Barbana i barbanske priredbe. Formom roman imitira narodni uzorak pletera, vežući zadnju rečenicu svakog poglavlja uz naslov sljedećeg. Autor svoj prvijenac posvećuje svojim unucima te svim dosadašnjim sudionicima Trke na prstenac i onima koji će to tek postati.


Danila Linić: Freske

Ogranak Trsat, Trg Viktora Bubnja 1

utorak, 20. 10. u 18,00 sati

Danila Linić pisanjem se bavi od školskih dana, a posljednjih se godina tome intenzivnije posvetila. S uspjehom sudjeluje na natječajima za kratku priču, od kojih su neke nagrađene ili ušle u uži izbor za nagradu. Članica je Udruge za promicanje kulturnog stvaralaštva Tinta 910.  Zbirku kratkih priča “Freska”, uz autoricu, predstavit će urednica knjige Diana Rosandić Živković i Anita Rončević, predstavnica Udruge Tinta 910.


Ana Dudić Zubčić: Nebeska simfonija

Ogranak Trsat, Trg Viktora Bubnja 1

srijeda, 4. 11. u 18,00 sati

Ana Dudić Zubčić istinski uspijeva živjeti najljepšu životnu bajku i svoj san. Samosvojno gradi pjesnički svijet i stih, što pokazuju brojna natjecanja i diplome u pjesništvu, poput Diplome specijalne nagrade žirija na "Europen Festival Championship 2020", za prethodne zbirke poezije.

Uvodnu riječ kao i osvrt na novu zbirku pjesama Nebeska simfonija te o autorici dat će prof. Ljiljana Bevandić i urednik Valerio Orlić, koji tvrdi da će Nebeska simfonija zasigurno ostaviti trag i privući pažnju čitatelja i izbirljivih kritičara.


Branimir Dropuljić: Kosine

predstavljanje objavljenog djela dobitnika Književne nagrade Drago Gervais 

Ogranak Trsat, Trg Viktora Bubnja 1

13. 11. u 18,00 sati

Dobitnik književne nagrade Drago Gervais za najbolji neobjavljeni rukopis u 2019. godini, Branimir Dropuljić, predstavit će zbirku pjesama “Kosine”.  Po ocjeni povjerenstva “Kosine” razbijaju predrasude o komornosti i zatvorenosti poezije, ne suzdržavajući se od društvenog angažmana, pa je riječ o djelu u kojem su književni i izvanknjiževni aspekti na podjednako visokoj razini.


Izložbe

Razlistaj se! - izložba fotografija i likovnih radova učenika Posebnog razrednog odjela za djecu s teškoćama u razvoju od 2. do 4. razreda OŠ "Fran Franković". Izložbu je pripremila učiteljica Posebnog razrednog odjela Ivona Trtanj Šneler.
Ogranak Drenova, Brca 8b
15. 10. - 15. 11. 


Čitateljski klubovi

Čitateljski klub ONE razgovara o opusu Bekima Sejranovića

Narodna čitaonica, Korzo 24

četvrtak, 22. 10. u 18,00 sati


Čitateljski klub Zoomeri razgovara o romanu Optužena autorice Slavenke Drakulić

Narodna čitaonica, Korzo 24

petak, 23. 10. u 18,00 sati


Čitateljski klub ČkkČ razgovara o knjizi Miljenka Jergovića Ruta Tannenbaum

Knjižnica Čavle, Čavja 31

utorak, 27. 10. u 18,00 sati


Čitateljski klub Moljci razgovara o knjizi Susjed autorice Marine Vujčić

Narodna čitaonica, Korzo 24

četvrtak, 12. 11. u 18,00 sati


Čitateljski klub Zoomeri razgovara o knjizi Dnevnik jednog nomada Bekima Sejranovića

petak 20.11. u 18,00 sati


Čitateljski klub Nedopričljivi razgovara o knjizi "O čajnicima i ženama" Mihaele Gašpar

četvrtak 19. 11. u 18 sati

Djeca i mladi

Sonja Smolec: Predskazivač 1 i 2

Ogranak Trsat, Trg Viktora Bubnja 1

utorak, 3. 11. u 18,00 sati

"Predskazivač (projekt A.N.R.A.D.)" Sonje Smolec je znanstveno-fantastični roman koji se bavi temom zadiranja u ljudski genski kod. Radnja romana prati Ivora, mladog znanstvenika koji krajem 90-ih oboli od Alzheimerove bolesti, neposredno pred obranu doktorata. "Predskazivač 2" (Prijatelj) drugi je nastavak znanstveno-fantastične trilogije kojeg će autorica također predstaviti.

Sonja Smolec poznata je književnica za djecu i mlade. Između ostalih nagrada, za svoj roman "Marama s bubamarama" 2017. osvojila je nagradu "Mato Lovrak". Članica je Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, Društva hrvatskih književnika, Svjetske udruge suvremenih pjesnika čije je središte u grčkoj Larisi te Udruge "Jutro poezije".

Pričaonice i knjiške igre u Dječjem odjelu Stribor

Prijave razrednih odjeljenja i vrtićkih grupa na e-mail: stribor@gkri.hr

Termini po dogovoru s odgojiteljima i nastavnicima

Kad se male ruke slože, i pričica razlistati se može: pričaonica za djecu 4-6 godina

Zeleni čarobnjaci u akciji za Plavi planet – knjiška igra za mlađe školarce/aktiviste/ekologe

Nije vam potreban plašt kako biste krenuli spašavati svijet. Nije vam potreban ni čarobni štapić ili šešir kako biste izvodili čarolije. Barem ove - zelene. Prstohvat čarobiranja, ponešto traganja među policama, mrvica ekomozganja i pregršt zabave čeka vas na ovogodišnjoj čarobnjačko-aktivističkoj radionici.


Pčele kao ugrožena vrsta - ekopričaonica 

Suradnja Gradske knjižnice Rijeka i DV "Nazaret"

Ogranak Drenova, Brca 8b

četvrtak, 22. 10. u 10,00 sati

Čitanje slikovnice "Priča o pčelama" autorice Kirsten Hall. Poetična priča u stihovima poziv je čitateljima predškolskog uzrasta da upoznaju pčele medarice, te da usvoje poželjno ponašanje u brizi za njihov opstanak. Nakon priče slijedi i kreativna ekoradionica.

Knjižnica “Vid Omišljanin”

Prikešte 13, Omišalj

Autorica u gostima: Marina Vujčić: Pedeset cigareta za Elenu

petak, 30. 10. u 18,00 sati

Čitateljski klub Vid Omišljanin razgovara o knjizi Sjećanje šume Damira Karakaša

srijeda, 28. 10. u 10,00 sati

Škola u gostima

Upoznaj knjižnicu - besplatno učlanjivanje učenika 5. razreda pod pokroviteljstvom Općine Omišalj

ponedjeljak, 2. 11. u 12,00 sati

Pssst...priča! - pričaonice za predškolce (20. i 27. 10., 3. i 10. 11. u 18,00 sati)

English playgroup - Storytelling - pričaonice na engleskom jeziku za predškolce (15., 22. i 29. 10., 5. i 12. 11. u 18,00 sati)