Mjesec hrvatske knjige svečanošću otvorenja u Gradskoj knjižnici Crikvenica počinje malo ranije no što je uobičajeno. Ponijelo je to i nas pa programske motore palimo glamurozno na petak 13.!

Svestrana autorica sa zadarskom adresom, Josipa Pavičić Berardini, u petak, 13. listopada u 18 sati u Središnjem odjelu Filodrammatica nakon romana Lopov moje mladosti, Sara Santini i GL’amour predstavlja svoju novu knjigu Šest milimetara - ispovijest o boli i pobjedi. Riječ je o iskrenoj priči o suočavanju s karcinomom dojke, životu i prijateljstvu, te opraštanju - prvenstveno sebi.

Kazališni redatelj i sveučilišni profesor Nikša Eterović u ponedjeljak, 16. listopada u 18 sati u Središnjem odjelu Filodrammatica u sklopu svoje riječke turneje s nama će razgovarati o tri knjige kojima je obuhvaćeno njegovo dramaturško, edukacijsko i terapeutsko iskustvo skupljeno na putu između Berlina i Zadra. Knjige Koliko je stvarna stvarnost (dramaturgija biografije), Oštrica dijagonale i Iz raskoraka u korak (ljekovitom snagom poezije) namijenjene su svim scenskim umjetnicima, onima koje zanima terapija poezijom i rad s mladim kazališnim nadama.

Hrvoje Zrnčić, dugogodišnji suradnik časopisa Priroda i Hrvatski planinar, u četvrtak, 19. listopada u 18 sati u Središnjem odjelu Modello riječkoj publici predstavlja svoje dvije knjige. Bilje hrvatskih gora i planina fotografijama je bogato opremljen priručnik namijenjen svim zaljubljenicima u naše gore i njihovu faunu, a putopis Istočno od Crnopca bilježi autorove osobne (i fotografske) doživljaje naših planina.

Svečana dodjela Književne nagrade Drago Gervais pobjednicima Darku Šeparoviću i Krešimiru Stanišiću održat će se u Gradskoj vjećnici 20. 10. u 12 sati. 

Novinar i spisatelj Davor Mandić u četvrtak, 26. listopada u 18 sati u Središnjem odjelu Filodrammatica gost je čitateljskog kluba One, a dobrodošli su svi ljubitelji književnosti i čitanja. Bit će tu riječi o Davorovu romanu Đavolja simfonija, zbirci priča Valjalo bi me zamisliti sretnim i zbirci poezije Mostovi  - ali i o tome utječe li novinarsko iskustvo na vještinu pisanja proze, zašto mlađa generacija pisaca ima podvojene osjećaje prema temi Domovinskog rata, te o poziciji kulture u medijima današnjice.

Putnik, putopisac i aktivist Goran Blažević 13. studenog u 18 sati u Ogranku Trsat predstavlja svoj prvijenac Svilim, knjigu koja donosi priču o putovanju dugom 3300 kilometara tijekom kojeg je autor pješice prešao put od Jordana do Hrvatske u znak solidarnosti s izbjeglicama i marginaliziranima. Goran Blažević za taj je pothvat osvojio nagrade Projekt godine i Putnik godine na Festivalu putnika u Šibeniku, a s nama će podijeliti djelić užitka putovanja i iskustvo razbijanja strahova i predrasuda koji nas okružuju.

Četvero autora koji se čitaju punim gasom

logo-INA

Pogurani gorivom INA d.d. u Mjesec hrvatske knjige 2017. stižu nam četiri popularna autora. Oni koje rado čitate, čije knjige ne možete lako naći na policama, oni čije knjige čitateljski klubovi još teže mogu dohvatiti jer su prepopularne i jer ih nikad nema dovoljno. Uz pomoć sponzora INA d.d. nagrađujemo prije svega članove čitateljskih klubova za njihovu strpljivost i predanost, a potom i sve ostale čitatelje, susretima s četvero odabranih.

Pisac međunarodnog porijekla i iskustva Goran Vojnović u ponedjeljak, 23. listopada u 18 sati u Ogranku Trsat s nama će razgovarati o svom najnovijem romanu Smokva, intrigantnoj obiteljskoj sagi o tri generacije iste obitelji koje žive svoje velike ljubavi u tri nesretna braka. Vojnović, koji je svojim ranijim naslovima Čefuri raus! i Jugoslavija, moja domovina pokazao čitateljima da od njega mogu očekivati samo najbolje, kod nas gostuje prvi put.

Književnica Ivana Bodrožić, čija su djela prevedena na desetak europskih jezika, u ponedjeljak, 30. listopada u 18 sati gostuje u Središnjem odjelu Filodrammatica. Prilika je to da Ivanu upoznamo izbliza, s posebnim osvrtom na njen posljednji, kod čitatelja vrlo popularni roman Rupa. S Ivanom stiže i njena ispod čekića izišla zbirka poezije - In the Sentimental Mood. Ivana poeziju piše dugi niz godina, te je za lirski prvijenac Prvi korak u tamu (2005.) osvojila Kvirina i Gorana za mlade pjesnike. Publici je, pak, najpoznatija po Kiklopom nagrađenom romanu Hotel Zagorje (2010.) i kao jedna od organizatorica Zagreb Book Festivala.

Pisac, učitelj pisanja, gimnazijski profesor i višestruki dobitnih najuglednijih domaćih književnih nagrada Zoran Ferić gostuje u petak, 10. studenog u 18 sati u Ogranku Trsat. S godinama piše sve deblje knjige (dosad je rekordan Kalendar Maja iz 2011.), pa je njegov posljednji roman Na osami blizu mora (pišljivih 341 stranicu) sve iznenadio kratkoćom. Objavljuje još od 1987., veću publiku osvaja s 33 godine (Mišolovka Walta Disneya), te će s publikom razgovarati o mnogočemu, ali ne najmanje o tome što znači pisati o škakljivim temama i problematici za koju bi mnogi radije zažmirili na jedno oko.

Nakon što je na juriš osvojio domaće čitateljstvo, ali i književnu kritiku, u goste nam stiže bivši reprezentativac u karateu i sveučilišni profesor, pisac Kristian Novak, s kojim ćemo razgovarati 15. studenog u 18 sati u Ogranku Trsat. Njegov roman Ciganin, ali najljepši već je mjesecima na listi čekanja u Gradskoj knjižnici Rijeka, a tri godine stariji naslov Črna mati zemla već je uključen na popis srednjoškolske lektire. Kako se to dogodilo, i zašto skeptici trebaju čitati baš njegove romane, autor će nam uživo reći posljednjeg dana Mjeseca hrvatske knjige 2017. u Gradskoj knjižnici Rijeka.

Sva četiri susreta u ovom paketu vodi književni kritičar, sveučilišni profesor, književnik, esejist, publicist, urednik, prevoditelj i predsjednik Hrvatskog društva pisaca Nikola Petković.

Zavičajna srijeda 

Pod okriljem Zavičajne srijede ispod čekića vadimo jedno primorsko-goransko književno ostvarenje.

Ljiljana Došen, autorica romana za malu i veliku djecu pod nazivom Velike avanture malog Orehovića, nas odrasle vraća, a djecu vodi za ruku u svijet vlastita odrastanja, na riječke Podmurvice. Roman Velike avanture malog Orehovića utemeljen je na priči iz usmene predaje primorsko-goranskog kraja koju je autorica dobila u naslijeđe od svog djeda. Čitatelj prati Orehovića, dječaka malenog poput dlana, na njegovom putu prožetom avanturama u potrazi za tajnom odrastanja. U toj nimalo lakoj misiji od velike pomoći pokazat će se njegovi prijatelji - kućne životinje i stoljetno drvo u dvorištu. Naš junak otkrit će kroz svoje pustolovine kako je najbolji način odrastanja onaj u skladu s prirodom.

Knjiga će biti predstavljena u srijedu, 18. listopada u 18 sati u Središnjem odjelu Filodrammatica.

Na liniji Županijskog bibliobusa, tragom goranskog Bibliokluba jedan susret za velike, jedan za male

Novi serijal krimića na goranski način pod nazivom „Lujzijana“ donosi nam Bartol Fuchs. Prvi roman iz tog serijala, Žabarsku noć, predstavit će u petak, 27. listopada u 18 sati u prostoru OŠ Rudolfa Strohala Lokve. Predstavljanju će prisustvovati i piščev alter ego, spisatelj i akademski slikar Tomislav Zagoda, autor nagrađenog tinejdžerskog romana Balada o Buginim gaćicama i njegovog izvrsnog, svježeg nastavka Krizni put Gustava S., zbirke pripovjedaka Nek’ bude kaos i nenabrojivih scenarija za dječji program HTV-a. Obvezujemo se da na predstavljanje ovog romana o ubojstvima uz Lujzijanu neće biti potrebno pozvati inspektora Cuculića jer će sve proći u ponajboljem redu. Pojavljivanje, pak, višeg inspektora Barnabyja nije moguće predvidjeti, on se uvijek pojavi kad mu se najmanje nadate. Novoosnovani Biblioklub Veliki koji okuplja odrasle čitatelje autora očekuje s mnoštvom pitanja.

Morea Banićević, mlada Riječanka, autorica popularnog romana Demon školske knjižnice, u utorak, 14. studenoga u 12 sati sudjeluje u razgovoru sa svojim mlađahnim čitateljima - članovima našeg goranskog čitateljskog kluba Biblioklub. Na susret i razgovor s Moreom u Domu kulture u Severinu mali će Gorani doputovati iz sedam smjerova, iz sedam osnovnih škola koje čine mrežu čitateljskih klubova zvanu Biblioklub. Iz Fužina, Lokava, Skrada, Broda na Kupi, Brod Moravica, Ravne Gore i domaćina, Severina na Kupi. Iz osmog, iz Rijeke, stići će autorica.

O knjigama, bez autora

U srijedu, 25. listopada u 18 sati u Središnjem odjelu Filodrammatica u centru je strip. Vaše omiljene strip-knjižničarke Vesna Kurilić i Ljubica Mihajić za Mjesec hrvatske knjige istražile su što sve hrvatski stripaši rade kad ne crtaju i ne pišu stripove. Naši (i vaši) stripaši u drugim medijima naziv je ovomjesečnih čavrljanja poznatih pod zajedničkim nazivom Knjiga do knjige… a u centru strip!

Književna večer pod nazivom Upoznajmo ih bolje očekuje sve koji se u četvrtak, 9. studenoga zateknu u Knjižnici Čavle u 19 sati. Knjižnične volonterke čitat će ulomke iz biografija i romansiranih biografija poznatih ličnosti. Ima li boljeg načina preporuke dobrih knjiga od čitanja naglas?

Dječji program

Jedini koji prate središnju temu ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige su djeca. Iza programa naziva 03 kriju se enciklopedijske knjiške igre čiji je cilj – enciklopedije približiti djeci na njima primjeren način i pokazati djeci kako se služiti njima. Igre su pripremljene za razredne grupe i odjeljenja.

Isti je je program, pripremljen primjereno mladima 15-18, u ponudi srednjoškolcima.

Dogovoriti termin za svoj razred možete na e-mail programi@gkri.hr.

U Knjižnici Čavle školarce očekuju radionice pod nazivom Potražimo u enciklopediji, predškolce četiri pričaonice, a 23. listopada u programu pod nazivom Danas ti čitam volonterke čitaju naglas djeci.

U ponedjeljak, 6. 11. u 11 sati u Dječjem odjelu Stribor djeca mlađe školske dobi poslušat će mađarsku narodnu bajku Ciganin na nebu i u paklu u interpretaciji Diane Rosandić. Bajku je na hrvatski prevela i prepričala Eva Viola, a ilustrirao Sven Kovačević, a slikovnica će uskoro biti dostupna za posudbu i čitanje u našim odjelima i ograncima.

Mjesec hrvatske knjige 2017. u Gradskoj knjižnici Rijeka

15. 10. - 15. 11. 2017.

13. 10. u 18 sati

Josipa Pavičić Berardini: Šest milimetara - ispovijest o boli i pobjedi

predstavljanje knjige

GKR, Središnji odjel Filodrammatica, Korzo 28


16. 10. u 18 sati

Nikša Eterović: Koliko je stvarna stvarnost (dramaturgija biografije), Oštrica dijagonale, Iz raskoraka u korak (ljekovitom snagom poezije)

predstavljanje knjiga

GKR, Središnji odjel Filodrammatica, Korzo 28


18. 10. u 18 sati

Ljiljana Došen: Velike avanture malog Orehovića

predstavljanje knjige

GKR, Središnji odjel Filodrammatica, Korzo 28


19. 10. u 18 sati

Hrvoje Zrnčić: Bilje hrvatskih gora i planina, Istočno od Crnopca

predstavljanje priručnika i putopisa

GKR, Središnji odjel Modello, M. Gupca 23


20. 10. u 12 sati

Svečana dodjela Književne nagrade Drago Gervais

dobitnici: Darko Šeparović i Krešimir Stanišić

Gradska vijećnica, Korzo 16


23. 10. u 18 sati

Goran Vojnović: Smokva

predstavljanje knjige, razgovor s autorom

GKR, Ogranak Trsat, Trg V. Bubnja 1


23. 10.

Danas ti čitam

čitanja naglas

Knjižnica Čavle, Čavja 31


25. 10. u 18 sati

Naši (i vaši) stripaši u drugim medijima

razgovori o stripu, iz serijala Knjiga do knjige… a u centru strip!

GKR, Središnji odjel Filodrammatica, Korzo 28


26. 10. u 18 sati

Davor Mandić: Đavolja simfonija

razgovor Čitateljskog kluba One s autorom, predstavljanje knjige

GKR, Središnji odjel Filodrammatica, Korzo 28


30. 10. u 18 sati

Ivana Bodrožić: In The Sentimental Mood

predstavljanje knjige, razgovor s autoricom

GKR, Središnji odjel Filodrammatica, Korzo 28


6. 11.u 11 sati

Ciganin na nebu i u paklu

predstavljanje ilustrirane mađarske narodne bajke,

GKR, Dječji odjel Stribor


9. 11. u 19 sati

Upoznajmo ih bolje

čitanje naglas ulomaka iz romansiranih biografija poznatih ličnosti

Knjižnica Čavle, Čavja 31


10. 11.u 18 sati

Zoran Ferić: Na osami blizu mora

predstavljanje knjige, razgovor s autorom

GKR, Ogranak Trsat, Trg V. Bubnja 1


13. 11.u 18 sati

Goran Blažević: Svilim

predstavljanje putopisa

GKR, Ogranak Trsat, Trg V. Bubnja 1


15. 11. u 18 sati

Kristian Novak: Ciganin, ali najljepši

predstavljanje knjige, razgovor s autorom

GKR, Ogranak Trsat, Trg V. Bubnja 1

* Razgovor s autorima Kristianom Novakom, Ivanom Bodrožić, Zoranom Ferićem i Goranom Vojnovićem vodi Nikola Petković.


Biblioklub u Mjesecu hrvatske knjige 2017.

 

Posebni programi

 

24. 10. u 18 sati

Biblioklub Veliki

rasprava o romanu Žabarska noć autora Bartola Fuchsa/Tomislava Zagode

Osnovna škola Rudolfa Strohala Lokve

 

27. 10. u 18 sati

Biblioklub Veliki

susret s autorom Tomislavom Zagodom i razgovor o njegovim romanima Žabarska noć i Krizni put Gustava S.

Osnovna škola Rudolfa Strohala Lokve

 

14.11. u 12 sati

Biblioklub Teen

susret s autoricom Moreom Banićević i razgovor o njenom romanu Demon školske knjižnice

Dom kulture Severin na Kupi

 

Biblioklub Mali

rasprave

 

17. 10. u  8.20 

rasprava o knjizi Čarobnica Lili okreće školu naglavce autora Knistera

Osnovna škola Drago Gervais Brešca

 

2. 11.

rasprava o knjizi  Dinosauri prije mraka autorice Mary Pope Osborne

Osnovna škola Brod Moravice

 

rasprava o knjizi Jež autorice Katarzyne Kotowske

Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko, područna škola Severin na Kupi

 

7. 11. u 11.30 

rasprava o knjizi Planina tri pećine autora Per Olov Enquista

Osnovna škola dr. Branimira Markovića Ravna Gora  

 

8. 11. u 9 sati

rasprava o knjizi Akimbo i slonovi autora Alexandera McCall Smitha

Osnovna škola Skrad

 

10. 11. u 9.30 

rasprava o knjizi Pustolovine Arna i Điđija autorice Nade Mihelčić

Osnovna škola Ivanke Trohar Fužine

 

23. 11. u 11.15

rasprava o knjizi Čarobnica Lili čara besmislice autora Knistera

Osnovna škola Rudolfa Strohala Lokve

 

22. 12. u 8 sati

rasprava o knjizi Fantastični gospodin Lisac autora Roalda Dahla

Osnovna škola Brod na Kupi