U petak 22. 4. u 18 sati u snack&caffe baru "Baltazar" (Dječja kuća, kompleks "Benčić") u suradnji s Odsjekom za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Rijeci bit će predstavljeno prvo knjiško izdanje kriminalističkog romana Antuna ŠoljanaOsumnjičeni“ (Vuković&Runjić, 2022). O knjizi će razgovarati sveučilišni profesori Mario Kolar i Saša Stanić te urednica i prevoditeljica Maja Šoljan, dok će razgovor moderirati književni kritičar David Čarapina. 

Program se odvija kao dio obilježavanja Noći knjige 2022. 

Dolazak je potrebno prijaviti na mail prijave.programi@gkri.hr

Prvi poslijeratni kriminalistički roman donosi nam klasičnu whodunit zagonetku koja za inspektora Horvata ima samo jedno pitanje: tko je ubio neznanca u lokalu Zvono? Uz pomoć prijatelja, odvjetnika Matetića, započinje potraga za počiniteljem koja se kroz knjigu grana te postepeno ocrtava prošlost punu tajni i prljavih poslova, ali i sliku tadašnjeg Zagreba, velegrada u razvoju.

„Osumnjičeni“ su se kroz svoju povijest imali prilike naći samo u rukama čitatelja tjednika Globus tijekom 1955. i 1956. godine, a onda i malobrojnima sretnicima četiri godine kasnije kada izlazi kao roto-roman potpisan pseudonimom A.T. Solar. Izlazak u nakladi Vuković&Runjić predstavlja prvo knjiško izdanje romana.

970x250px (1)