Nakon svečanog otvorenja Dječje kuće u petak 26. 3. i subotu 27. 3. Dječji odjel Stribor Gradske knjižnice Rijeka s redovnim radom za građane počinje u ponedjeljak 29. ožujka u 8 sati.

Radno vrijeme je: 

Pon, ut, sri, pet

8,00 - 19,30

Čet

10,30 - 19,30

Sub

8,00 - 13,00

Za naš dječji odjel riječ je o prostornom, sadržajnom, programskom i konceptualnom iskoraku iz razloga spajanja dviju silnica: dječji odjel nadrastao je skromni “retro” okvir te je do kraja evoluirala ideja knjižnice kao tzv. trećeg prostora, mjesta za ugodni boravak, učenje, rad, kreativnost, susret, eksperimentiranje, a s premisom dostupnosti običnom građaninu.

Do uređenja cijelog okoliša kompleksa "Benčić" put dolaska do zgrade je iz pravca Krešimirove ulice (prolaz između Palače šećerane i Muzeja moderne i suvremene umjetnosti).

Dječja kuća - Cigleni objekt radovi rekonstrukcije i uređenja - Kompleks Benčić Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T-objekt (40)

Kvadratura je uvećana na 450 m2 kvadrata s dosadašnjih 166 kvadrata, a na policama se nalazi 32.000 knjiga, slikovnica, stripova. Svoja će posebna mjesta naći razigrane zbirke dječjih priča i romana (fantastične, humoristične, detektivske, pustolovne, problemske, o životinjama, povijesne, mitovi i legende…), mnoge zanimljive knjige iz različitih područja znanosti i raznih zanimljivih sfera prilagođene djeci (kako one ozbiljne, tako i zabavne koje tek trebaju djecu sprijateljiti sa znanošću, ali i opustiti i inspirirati), bogata zbirka slikovnica, kutak za stripoljupce, građa lagana za čitanje djece s disleksijom, zbirka knjiga Učim čitati za početnike u savladavanju vještine čitanja, dječja Zavičajna zbirka, dječje knjige na stranim jezicima i još niz zanimljivih sadržaja.

Poseban će prostor biti posvećen roditeljima, s bogatom roditeljskom zbirkom koja se već godinama pomno gradi u Striboru, a konačno će i riječke bebe dobiti svoj kutak za igru, slikovnice i previjanje. U Dječjoj kući unaprijeđen je prostor za pričanje priča, manje radionice, čitaoničke aktivnosti, sastanke čitateljskih klubova što otvara prostor povećanju njihove dinamike iako će za sada sve biti skromnijih okvira zbog pandemijske situacije.

Dječja kuća - Cigleni objekt radovi rekonstrukcije i uređenja - Kompleks Benčić Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T-objekt (21)

Prvi puta u povijesti Gradske knjižnice Rijeka u novom Dječjem odjelu Stribor u Dječjoj kući bit će integriran sustav za samozaduživanje i samorazduživanje knjiga i to uz pomoć RFID sustava (radio-frekvencijskog sustava) koji će unaprijediti iskustvo korištenja knjižnice. Korisnici će moći ako nisu zainteresirani ili nemaju vremena i potrebe samostalno pronaći željeni naslov te ga bez dodatno zadržavanja i čekanja zadužiti.

Prostori poput učionice, studija, dnevnog boravka, radioničke terase (…) pružaju velike mogućnosti za provođenje “makers”, STEM aktivnosti, svih oblika analogne i digitalne kreativnosti u rasponu od 3D printanja, gaminga, videa, glazbe, uradi sam u svim oblicima….

Vidimo se u novom Dječjem odjelu Stribor!