Novi programi

Pssst... mala priča!, pričaonica za djecu 2-3 godine

Sva ona dječica koja nisu mogla pratiti ritam starijih predškolaca u njihovim redovnim Pssst... pričama, dobila su svoje mjesto pod suncem. Ili pod krovom. U Ogranku Zamet, četvrtkom u 18 sati - mala obiteljska pričaonica okuplja djecu 2-3 godine. Studentice predškolskog odgoja Učiteljskog fakulteta u Rijeci, pod vodstvom profesorica Vesne Katić i Maje Verdonik, uz blagi vjetar u leđa umirovljene odgojiteljice Grozdane Jurišić, brinu o dobroj zabavi i korisnosti ovih pričaonica. Red igre, red pjesme, red plesa i priča u sredini, zalog su dobrog knjižničnog zagrijavanja. Kad ugrijemo pažnju i maštu djeteta do pristojne temperature, u njegovom odnosu s knjigom više neće biti hladnoće i otpora. Ne propustite učiniti sve što možete u toj jednostavnoj misiji.

Az buki vede, mala škola glagoljice za djecu od 9 godina nadalje

Nakon višegodišnje uspješne karijere u Striboru, ovaj program širi pipke i na ogranke. Od ove jeseni utorkom u 18 sati i Ogranak Turnić u svom izlogu ugošćuje glagoljaše – djecu od 9 godina nadalje. Prođite pored knjižnice, bacite oko na veselo glagoljičko društvo za okruglim stolom. Ako ima mjesta, pridružite se. Ako nema, dođite u Stribor četvrtkom u 18 – Stribor je nešto veći i ima malo više mjesta oko stola. I tu i tamo čeka vas djeci dobro znani i omiljeni Krešo - diplomirani komparatist književnosti i profesor češkog jezika i književnosti, Krešimir Špralja.

Kroz igru i kreativne radionice polaznici osvještavaju mogućnosti pisanog izražavanja i stvaranja glagoljicom kao i mogućnosti primjene glagoljice na oblikovanje predmeta svakodnevne uporabe. Pisanjem glagoljicom razvijaju svoje motoričke sposobnosti i smisao za estetsko oblikovanje, dok učeći istovremeno o najstarijim i najvažnijim glagoljskim spomenicima obogaćuju svoje znanje o širem zavičaju i njegovu značaju za hrvatsku kulturnu i duhovnu baštinu. Ujedno osvješćuju vlastiti identitet. Uče pisati oblom, uglatom, brzopisnom glagoljicom i „trokutastom“ glagoljicom.

Origami, radionica izrade papirnatih modela tehnikom savijanja, za djecu i odrasle

U istom izlogu u Ogranku Turnić četvrkom od 17 sati nadalje nastaju raznoliki maštoviti likovi od šarenog papira pod volonterskim vodstvom članice Hrvatskog origami društva, umirovljene odgojitejice Zdenke Šegota. Zbog velikog interesa, radionice za djecu idu u 2 termina – u 17 i 18 sati, dok odrasli na svoje mogu doći u 19 sati. Osim usvajanja tehnike savijanja, polaznici se upoznaju s raznim zanimljivostima iz područja ove umjetnosti ali i japanske kulture uopće. Ako vas zanima ima li mjesta za vas, provjerite na telefon Ogranka Turnić 646-859 ili e-mailom turnic@gkri.hr.

Fantasy klub – 3u1

Fantastičari – tinejdžeri od ove jeseni imaju tri termina za svoja fantastična druženja. Srijede su u pitanju, Stribor je u pitanju, a više o svemu u tekstu kojim je voditeljica ovog kluba 3u1 najavila ovu svoju veliku radost – ne sumnjamo da će vrijeme u ovome klubu biti ispunjeno dobrom zabavom – glazba, filmovi, knjige, razgovori... sve je na repertoaru. Ako još uvijek dvojite, pronađite svoj razlog za odabir u ovoj najavi.

3D isprintani

Ponedjeljkom u 18 u Striborovom Kreativnom laboratoriju male mudre glavice uče o osnovama 3D printanja. Pod sigurnim a istovremeno zaigranim vodstvom dr. sc. Svena Maričića, profesora Tehničkog fakulteta u Rijeci, tu se kreira, crta, mašta i printa. Postavljaju razna pitanja, nude odgovori. Košnica zvukova, zuje djeca, zuje žuta i crna 3D kutijica – proizvode razna čuda: žabe, zmije, slonove, fućkalice, prstenje, zvona, pahulje, borove... ma nema čega nema, veselja iznad svega.

Male izmjene u programima

Pssst... priča! u Ogranku Drenova – 2u1

Broj djece u pričaonici za djecu 4-6 godina koja u našoj drenovskoj knjižnici ide ponedjeljkom poslijepodne prerastao je prostor, a hladno je i ne možemo na livadicu. Stoga smo grupicu razdijelili na dvije manje – prva grupa kreće u 18, druga u 18.45. Svaka promjena je teška, no vjerujemo da ova minimalna neće ostaviti dubljeg traga na duši naših malih čitatelja (i njihovih roditelja). Malo je kraće vrijeme za priču, al' zato više vremena ostaje za obiteljsko čitanje u toplim domovima! Uostalom, kao što već vrapci na grani znaju – jedna priča tjedno ne čini proljeće, pričama obgrljeno dijete raste zdravije. Naše pričaonice pokazuju put, kao patuljak lučonoša, za sve sretne trenutke uz priču koje roditelj ima prigode provesti s djetetom do druge knjižnične priče. Dođite se inspirirati, a nastavite čitati (sa) svojim najmlađima u svim mogućim prigodama!

SČK postao VNČ, živio SČK!

Hm, kako objasniti da jedan klub umire da bi se drugi iz pepela rodio ili što se to već s ovim klubovima dogodilo.... Ma jednostavno: SČK (ili Studentski čitateljski klub) kompletno je svoje članstvo katapultirao u klub novog naziva VNČ (Vrli novi čitateljski), a sebi je krenuo skupljati nove ljude. Ili točnije: ljudi koji su (s)tvorili SČK konačno su redom diplomirali i stvarno im je postalo neugodno lažno se predstavljati, jer više nisu studenti. Stoga su sebi uzeli novo ime i sve ih sad možete naći pod nazivom Vrli novi čitateljski, a stari naziv prepustili novim članovima, aktualnim studentima. SČK u petak, 5. prosinca u 18 ima prvi sastanak na kojem će krenuti stvarati svoju novu povijest. Dvadeset sedam novih studenata se prijavilo, želimo im dobar vjetar u leđa!

Programi potiho

Kreativna radionica za žene i reKREATIVCI

Nešto što nije novo, ali kao da je „ispod pulta“ – dvije su kreativne radionice koje su igrom slučaja, ili prirodom sadržaja, usmjerene ženama. No sigurni smo da ne bi imale ništa protiv... No, kakogod. Kreativna radionica za žene okuplja veselo društvo u Ogranku Zamet dvaput mjesečno, četvrtkom u 18 sati. S druge strane, reKREATIVCI se sastaju svake srijede u 17 sati u Kreativnom laboratoriju pored Stribora i usmjereni su mladima, zato njihove planove iz tjedna u tjedan najlakše možete pratiti u Facebook grupi reKREATIVCI. Obje radionice vode volonterke – Sandra Antonić Butorac (Kreativna radionica za žene) i Tea Sokolić (reKREATIVCI). Obje radionice karakterizira dobra atmosfera, maštovitost u punom zamahu, stvaranje uporabnih predmeta. Dosta razloga za odabir.

Smiješi nam se

Prime parole, mala škola talijanskog jezika

Prve riječi talijanskog šetale su od Stribora do Drenove, a čini se da ćemo ih uskoro moći pronaći na Zametu. Od posljednje radionice prošle su skoro dvije godine. Volonter-voditelj je, čini se, pronađen. Bude li sve po planu, za desetak dana krećemo s prijavama.