U četvrtak 29. 9. u 18 sati u Ogranku Trsat Gradske knjižnice Rijeka održat će se predavanje Stelle Suljić Nikolaj o uvođenju eura u Hrvatskoj. 

Dolazak je potrebno prijaviti na mail prijave.programi@gkri.hr.

Tema uvođenja eura i pitanje hoće li njime Hrvatska imati više prednosti ili nedostataka, aktualna je dugi niz godina. Posebno sada, kada je proces uvođenja eura sve bliži s obzirom da je Hrvatska u srpnju 2020. godine, ušla u europski tečajni mehanizam (ERM II). Iako su posljednje dvije pandemijske godine, utjecale na pogoršanje kriterija konvergencije koji se odnose na stabilnost inflacije, „zdrave“ javne financije te kamatne stope, uvođenje eura najavljeno je za početak 2023. godine.

Javnost se često pita zašto Hrvatska teži ulasku u europodručje dok primjerice Češka, Mađarska i Poljska bez obzira na obvezu uvođenja eura, navedeni proces odgađaju na neodređeno vrijeme. Kako bi se razumjeli razlozi uvođenja eura u Republici Hrvatskoj, potrebno je objasniti karakteristike hrvatskog gospodarstva, prednosti i nedostatke navedenog procesa što će biti predstavljeno ovim predavanjem.

Stella Suljić Nikolaj docentica je na Katedri za financije i bankarstvo, Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Održava nastavu na kolegijima: Monetarna ekonomija, Međunarodna financijska tržišta i Investicijska analiza.

Programski ciklus imena “OK knjižnica, OK zajednica” u kojem OK simbolizira pojam “otporne knjižnice” posvećen je osnaživanju zajednice i pojedinca u kontekstu izazova suvremenosti i budućnosti na najrazličitijim područjima života - psihološkom zdravlju, urbanističkom razvoju, tehnološkim revolucijama… Sadržaji programa usmjereni su prema novome, progresivnom i budućnosti s ciljem učenja, inspiriranja i usmjeravanja prema konkretnim akcijama.  Financijsku podršku projektu “Otporna knjižnica za kvalitetniju zajednicu” koji je dio obilježavanja 2021. kao Godine čitanja pružilo je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu kroz program American Cornera.