U drugoj polovici svibnja Gradska knjižnica Rijeka počinje s programskim ciklusom imena “OK knjižnica, OK zajednica” u kojem OK simbolizira pojam “otporne knjižnice” posvećene osnaživanju zajednice i pojedinca u kontekstu izazova suvremenosti i budućnosti na najrazličitijim područjima života - psihološkom zdravlju, urbanističkom razvoju, tehnološkim revolucijama… Sadržaji programa bit će usmjereni prema novome, progresivnom i budućnosti s ciljem učenja, inspiriranja i usmjeravanja prema konkretnim akcijama. 

Programski riječ je o hibridu sadržaja Zelenog kutka, Poslovnog kutka i GKR Laba čime se problematizira onaj splet tema u kojima se križaju poslovna kultura, održivi razvoj, nova industrija i suvremeno stvaralaštvo. Medijska platforma za prijenos ključnih sadržaja, tema i sažetaka su Rasadnik.fyi i Magazin GKR.  

Dio susreta odvijat će se uživo, a dio online, a na njima vas očekuje vrlo raznolik profil i spektar tema.

Područja koja nas zanimaju u širem smislu su:

  • urbana regeneracija i pitanje kako gradovi poput Rijeke doista postaju “pametnijima”, dinamičnijima i kvalitetnijima
  • futurologija, trendovi, rubna i eksperimentalna područja razvoja
  • nove stvari koje imaju miris proboja u svakodnevicu i sutrašnjice 
  • specifična područja iz sfere IT-a, održivog razvoja, kreativnih industrija, umjetne inteligencije, nove industrije koja kriju nove poslove i živote
  • psihološko i fizičko zdravlje u dinamičnom ambijentu kriznosti 
  • knjige koje doprinose učenju i razumijevanju navedenih tema 

Program se odvija pod svjetlom procesa u kompleksu “Benčić” kojim se kvart pozicionira kao mjesto novog stvaralaštva, boravka i osnaživanja zajednice te tekuće pandemije koja je pojam otpornost stavila pod posebno snažna svjetla pozornice. Sudjelovanje na programima je besplatno i slobodno uz obvezne prijave sudjelovanja na svakom pojedinom susretu na prijave.programi@gkri.hr

Financijsku podršku projektu “Otporna knjižnica za kvalitetniju zajednicu” koji je dio obilježavanja 2021. kao Godine čitanja pružilo je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu kroz program American Cornera.

Za sve najave i detalje o pojedinim programima pratite Magazin GKR te upamtite - otpornija knjižnica, kvalitetnija zajednica!