U četvrtak 10. 11. u 18 sati u Ogranku Trsat Gradske knjižnice Rijeka održat će se predavanje i razgovor "Stambene politike u službi društvenih i  prostornih (ne)jednakosti" Ive Marčetić, arhitektice i aktivistice koja se dugi niz godina bavi istraživačkim radom u polju stambenih i politika urbane pravde. Iva je autorica knjige "Stambene politike u službi društvenih i prostornih (ne)jednakosti" koja je 2021. nominirana za godišnju nagradu Udruženja hrvatskih arhitekata. Početkom 2022. Iva je imenovana za predsjednicu Radne skupine za unapređenje upravljanja imovinom Grada Zagreba. Iva živi i radi u Zagrebu.

Stambeno pitanje nerjetko je u javnoj raspravi opterećeno argumentacijskim okvirom koji polazi od razumjevanja stambenih potreba kroz afektivna ponašanja stanovništva, a stambene politike zauzvrat reflektiraju javnu raspravu na način da favoriziraju samo jedan stambeni status, onaj vlasnički. Hrvatska je tako danas država koja ne poznaje neutralnu stambenu politiku, no za razumjevanje geneze takvih politika, kao i njihovih prostornih i društvenih posljedica, potrebno je zahvatiti širi vremenski okvir i više distinktivnih perioda stambene opskrbe.

Iva će predstaviti svoju nedavno izdanu knjigu "Stambene politike u službi društvenih i prostornih (ne)jednakosti" koja analizira razvoj i tansformaciju stambenih politika u Hrvatskoj. Počevši od proizvodnje stambenog prostora kroz samoupravni sustav do financijalizacije stanovanja, knjiga trasira transformacije odnosa prema stambenom pitanju, kao i prostorni otisak ovih transformacija. Analiza prikazuje kontinuitet proizvodnje prostornih nejednakosti temeljenih na stambenom statusu, bez obzira na razlike u načinu proizvodnje stambenog prostora, a razmjeri nejednakosti uvelike ovise o prisutnosti redistributivnih mehanizama koji se značajno razlikuju od perioda do perioda.

Prikupljeni podaci o stambenim statusima, cijenama najma, kao i prostornoj distribuciji takvih stambenih jedinica mapirani su na prostoru Zagreba kako bi što zornije razumjeli kako specifične stambene politike utječu na razvoj grada i time u polje javne rasprave uveli širi argumentacijski spektar koji se bazira na analizi prostornih i ostalih dostupnih podataka.

Zbog ograničenog broja mjesta prijave se primaju na mail prijave.programi@gkri.hr.

Programski ciklus imena “OK knjižnica, OK zajednica” u kojem OK simbolizira pojam “otporne knjižnice” posvećen je osnaživanju zajednice i pojedinca u kontekstu izazova suvremenosti i budućnosti na najrazličitijim područjima života - psihološkom zdravlju, urbanističkom razvoju, tehnološkim revolucijama… Sadržaji programa usmjereni su prema novome, progresivnom i budućnosti s ciljem učenja, inspiriranja i usmjeravanja prema konkretnim akcijama.  Financijsku podršku projektu “Otporna knjižnica za kvalitetniju zajednicu” koji je dio obilježavanja 2021. kao Godine čitanja pružilo je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu kroz program American Cornera.

Fotografije: PIRO from Pixabay">Image by PIRO from Pixabay