U četvrtak 3.5. u 17 i 30 u Središnjem odjelu Filodrammatica Gradske knjižnice Rijeka održat će se "Od Trećića do Riki", književno-filmska-glumačka tribina o adapataciji romana Renata Baretića "Osmi povjerenik".

Književnik i sveučilišni profesor Nikola Petković razgovarat će s književnikom Renatom Baretićem, autorom višestruko nagrađivanog romana "Osmi povjerenik" i Ivanom Salajem, redateljem i scenaristom filma nastalog prema Baretićevom romanesknom predlošku. Uz autora i redatelja, o glumačkim iskustvima u filmu Osmi povjerenik govorit će Nadia Cvitanović Frano Mašković.

Što je to što, od samih početaka filma, vabi i nagoni filmaše da posežu za modelom adaptacije književnih tekstova prilagođavajući ih zahtjevima i pravilima kimenatografije? Koji elementi literarnog djela s jedne i filma s druge strane su ključni u transformaciji kao i u približavanju ta dva medija? Je li proces adaptacije, kako je o prilagodbi uvriježeno misliti, zbir susreta i križanja—podudarnosti i razlika? Radi li se o generalnim i institucionalnim susretima između kulture knjige i filmske kulture? Koliko je važan semiotički susret dvaju različitih znakovnih sustava? Koliko je u svemu važan i osobni susret, onaj između književnika i redatelja? Sve su to pitanja koja će biti otvorena kroz razgovor...