O, da, tu, malo dalje, u goranskim šumama kriju se i oni i mnoga druga bajkovita bića pod čudnim imenima kako bi zameli svoje tragove.

Cuprnece, Mračnik, Polnočnjak, Mrkaj, Pancikul, vile, šratličke, mož'k, zeljene i povodne mož i još neka bića ukazat će nam se u polumraku naše trsatske knjižnice, a mi ćemo biti hrabri i izazvati ih na razgovor!

Najpričljiviji među njima bit će onaj koji tvrdi da njihove tajne čuva i tek rijetkom povjerljivom uhu ih prenosi. Davor Grgurić, među ljudskim bićima poznat i kao novinar Radija Gorski kotar, na jednu će večer postati Polnoćnjak i tiho, ispod glasa, uz tinjavu svjetlost svijećnjaka, pokojeg fenjera i ruzinave petrolejke odšaptati nam legende o viđenjima i susretima s mitološkim bićima Gorskog kotara. O njihovu izgledu, navikama, načinu na koji su se ukazivali ljudima i njihovim ''ulogama'' u svakodnevnom životu goranskog čovjeka. A potkrast će se, sigurni smo, i pokoja anegdota!

Doznat ćemo kako su se nekoć Gorani štitili od uroka, što su ljudi vjerovali da treba činiti za svoju zaštitu kada bi susreli neko od nadnaravnih bića te što su tumačili iz takvih susreta i njihovih ''poruka''. I što možemo mi tumačiti iz ovog susreta!

Također, saznat ćemo koja su to mjesta kroz povijest bila poznata kao staništa tih bića... Nakon svega, teško ćemo moći odoljeti da ih uskoro i sami ne potražimo! Sretno nam bilo!

S mitološkom, usmenom, narodnom predajom Gorskog kotara namijenjenoj djeci i svima koji se tako osjećaju, opraštamo se od ove kalendarske godine – u četvrtak, 29. prosinca u 18 sati – Ogranak Trsat, Trg Viktora Bubnja 1.