Naš najmlađi odjel već je svojim prelaskom na cjelodnevno radno vrijeme, prilikom kojeg je obilježio sjećanje na diskoklub 2 boda, zacrtao staze kojima bi želio ići – okupljati sjećanja zajednice, ona neistražena i nenapisana, nebitna za povijest, ali bitna za arhivu pojedinačnih uspomena koje udružene sklapaju mozaik jednoga vremena.

Tako nakon diska, u ovo proljetno vrijeme, kada sunce mami van na kavicu pod suncobranom, skupljamo uspomene na trsatske gostione, pivane, krčme, rakijašnice, kavane i kavotočja – jednom riječju oštarije.

Sjećate se Jelušića, Doričićke, Felkera, Frankopana... Sjećate? Ili možda ne? Ta imena kriju priče, ljude, poeziju, jezik, Trsat i njegovo trajanje u jednom vremenu.

Da, to su bile oštarije, a u četvrtak, 20. 4. 2017. u 18.00 u Ogranku Trsat razgovaramo o njima, ljudima koji su ih posjećivali, vremenu u kojem su postojale i što su značile za život zajednice.

I kako je jednom Gervais rekao Pavešiću:

- Lepi moj, lepo j' to. Ne pozabi napisat...

tako i mi nismo pozabili sjećati se.

Sjećamo se, smijemo, pjevamo, a možda i koju suzu pustimo. Prepuštamo se onome čudnom osjećaju zvanom nostalgija, koju Pavešić ilustrira pismom Sušačana Balda Glavan ki j' z Merike ovako pisal:

- Ne fali mi ni tičjeg mleka. Ipak janjčevina pu Mime Kovačice na Krimeji drugačije diši.

Već onput ni bilo oštarije, ni Mime, ni Roka Ladišića.

Na događanju će sudjelovati Vlasta Sušanj Kapićeva, Saša Dmitrović, Danko Pavešić, Ivan Ružić, Neda Dorišić, Toma Jelušić...

Vrijeme prolazi, život se mijenja, ali mirisi, pogledi, treptaji... bude uspomene koje postaju sve tanje i manje, okusi drugačiji, slike bljeđe. Okupimo sjećanja, obnovimo uspomene, sastanimo se u Knjižnici, jer ona je, osim poredanih knjiga, i mjesto susreta, druženja, sjećanja...

Pažnja, pažnja - opet nam trebaju vaša foto i druga sjećanja! Ovaj put tema su - trsatske/sušačke oštarije. Imate fotografije, zanimljivo sjećanje ili možda neki dokument vezan uz temu? Javite se u naš knjižnični Ogranak Trsat - sakupljeni materijali činit će prateću izložbu uz najavljeni program!