U srijedu 8. 12. u 18 sati u Ogranku Trsat Gradske knjižnice Rijeka u sklopu ciklusa OK knjižnica, OK zajednica gostovat će Goran Čačić, stručnjak za održive izvore energije iz Zelene energetske zadruge

Pridružite se predavanju Zelene energetske zadruge (ZEZ) i saznajte što je sve potrebno napraviti da izgradite elektranu na svojem krovu, koliko će vas to koštati, kolika je isplativost, kako doći do pouzdanih instalatera te koje su vam opcije za izgradnju elektrane ako živite u kući ili u višestambenoj zgradi. Saznajte koje su prednosti i mogućnosti udruživanja građana u energetske zajednice građana ili u zadruge s ciljem olakšavanja investiranja i izgradnje sunčanih elektrana.

Rezervacija mjesta na programu je obvezna te je potrebno izvršiti rezervaciju na mail prijave.programi@gkri.hr. 

Ažuriranje 7. 12. 2021. Program je popunjen i prijave više nisu moguće. 

Dođite i saznajte kako uzeti energiju u svoje ruke. Tko je Zelena energetska zadruga ZEZ? Kako je, kada i s kojim ciljem nastala?

Zelena energetska zadruga (ZEZ) osnovana je 2013. godine kao rezultat projekta poticanja građanske energije u sklopu projekta “Razvoj energetskih zadruga u Hrvatskoj“ koji je provodio Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj. Po završetku projekta ZEZ nastavlja samostalno djelovanje i danas je vodeća organizacija za područje energetskog zadrugarstva u Hrvatskoj i regiji.

Misija ZEZ-a je pomoći građanima u razvoju, investiranju i korištenju obnovljivih izvora energije. Cilj je postizanje stvarnih promjena u razvoju energetike i uključenje građana u proces energetske tranzicije. Želja je omogućavanje građanima sudjelovanje u planiranju, odlučivanju, izgradnji i proizvodnji energije te sudjelovanje u vlasništvu i podjeli dobiti. Kroz svoje djelovanje potiče razvoj društvenog poduzetništva u energetici, utječe na ravnopravnost društva i očuvanje okoliša. ZEZ razvija konkretna i održiva rješenja koja unaprjeđuju razvoj lokalnih zajednica.

Programski ciklus imena “OK knjižnica, OK zajednica” u kojem OK simbolizira pojam “otporne knjižnice” posvećen je osnaživanju zajednice i pojedinca u kontekstu izazova suvremenosti i budućnosti na najrazličitijim područjima života – psihološkom zdravlju, urbanističkom razvoju, tehnološkim revolucijama… Sadržaji programa usmjereni su prema novome, progresivnom i budućnosti s ciljem učenja, inspiriranja i usmjeravanja prema konkretnim akcijama. Podršku projektu “Otporna knjižnica za kvalitetniju zajednicu” koji je dio obilježavanja 2021. kao Godine čitanja pružilo je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu kroz program American Cornera.