U utorak 1. lipnja u 18 sati u Ogranku Trsat Gradske knjižnice Rijeka održat će se susret "OK sam", radionica posvećena borbi sa stresom i "burnoutom" pod vodstvom Borke Ogrizović.

Cilj radionice je prepoznavanje simptoma stresa, razlikovanje simptome stresa od sindroma sagorijevanja "burnouta", posljedice stresa na fizičko i mentalno zdravlje, zaštita i prevencija mentalnog zdravlja kroz psihoedukaciju, tehnike mindfulnessa na prirodan i svima dostupan način poboljšavanje emocionalnog zdravlja, samoregulacija kao i fizičko zdravlje.

RADIONICA JE POPUNJENA.

Sudjelovanje je obvezno prijaviti na mail prijave.programi@gkri.hr , a slobodno je za sve zainteresirane. 

Pandemija nas je promijenila na svim razinama, sve što je bilo poznato sada se promijenilo veliko brzinom i izazvalo anksioznost, tjeskobu, depresiju,  uznemirenost, usamljenost, osjećaj izoliranosti, brige za najbliže, brige za egzistenciju… Na ovoj radionici osvijestit ćemo kako smo, koje promjene su se dogodile i kako se suočiti  s onim negativnim (stresom, sagorijevanjem).

MINDFULNESS je najmoćnija tehnika za smanjenje stresa i za jačanje mentalnog zdravlja. Mindfulness je vrsta meditacije koja je prisutna  tijekom posljednjih 40 godina. U Hrvatskoj još “nova”, u mnogim razvijenim državama se već dugi niz godina koristi u firmama, školama, bolnicama i zatvorima. Popularnosti mindfulnessa najviše pridonosi činjenica da je ova vrsta meditacije utemeljena na znanosti, zadnjih godina povećao se broj znanstvenih istraživanja koja pokazuju značajne dobrobiti za samoregulaciju ponašanja, emocija , samorazvoja kao i za optimalizaciju stresa. Radionica „OK sam“ promiče mentalno zdravlje kao i destigmatizaciju mentalnog zdravlja.

Voditeljica radionice prof. Borka Ogrizović je psihologinja, ACT terapeut, edukant za kognitivno-bihevioralnog psihoterapeuta, završena edukacija iz Mindfulnessa za stručnjake i niz edukacija iz područja dječje psihologije. Ima 30 godina iskustva u radu s djecom, mladima i odraslima kroz škole (osnovne i srednje), sustav socijalne skrbi (obitelji s djecom), ministarstvo obrane (rad s braniteljima), projekte svjetske banke i rad s marginaliziranim skupinama (ovisnici, beskućnici, manjine). Otvaranjem savjetovališta Open mind, svojim klijentima nudi integrativni, holistički pristup za razvoj osobnih i profesionalnih potencijala. Članica je Hrvatske psihološke komore, Hrvatskog psihološkog društva i Hrvatskog udruženja za kognitivno-bihevioralnu terapiju.

Majka je troje djece, jogistica, Bachov praktičar i specijalist akupunkture za detoksikaciju.

Programski ciklus imena “OK knjižnica, OK zajednica” u kojem OK simbolizira pojam “otporne knjižnice” posvećen je osnaživanju zajednice i pojedinca u kontekstu izazova suvremenosti i budućnosti na najrazličitijim područjima života - psihološkom zdravlju, urbanističkom razvoju, tehnološkim revolucijama… Sadržaji programa usmjereni su prema novome, progresivnom i budućnosti s ciljem učenja, inspiriranja i usmjeravanja prema konkretnim akcijama. Financijsku podršku projektu “Otporna knjižnica za kvalitetniju zajednicu” koji je dio obilježavanja 2021. kao Godine čitanja pružilo je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu kroz program American Cornera.