U četvrtak 22. 4. u 18 sati u organizaciji American Cornera Rijeka (Ogranak Trsat) i razvoja Zelenog kutka Gradske knjižnice Rijeka održat će se panel “Pametni zeleni grad: nije u čipovima sve…” na kojem će biti tematizirana u posljednje vrijeme vrlo spominjana, ali pomalo mistična tema “pametnih gradova”. Kut pod kojim ćemo se mi baviti temom obilježen je pitanjima i održivog razvoja, uloge zelenog, modernijeg promišljanja urbanizma i energije, u jednom takvom gradu koji se naziva “pametnim”.

Sudionici će nam biti profesionalna ekipa zainteresirana za temu, a to su riječki stručnjak za pametne gradove Damir Medved, arhitektica Gorana Stipeč Brlić i stručnjak za područje digitalne energetike Hrvoje Keko. Kroz stručan, ali ležeran razgovor otvorit će razne teme iz područja mističnog i često zloupotrebljavanog pojma “pametnog grada” s posebnim naglaskom na ulogu održivog razvoja i zelene paradigme.

Prijave se primaju na american.corner@gkri.hr te se tako osigurava link za prisustvo u Zoom virtualnoj sobi Gradske knjižnice Rijeka, a bit će osiguran i prijenos na društvenomrežnim platformama Facebook stranici American Corner Rijeka i Facebook stranici Gradske knjižnice Rijeka.

Damir Medved, stručnjak za pametne gradove

Menadžer je za razvoj poslovanja u novim područjima i glavni konzultant Ericssona Nikole Tesle, a bavi se temama kao što su pametni gradovi, širokopojasne mreže, utjecajem robotizacije i umjetne inteligencije na razvoj društva i stvaranjem novih proizvoda u tim domenama. Sudjeluje i u radu međunarodnih standardizacijskih tijela na temu pametnih gradova kao i u promociji novih tehnologija zainteresiranoj javnosti i jedinicama lokalne samouprave. Koordinira istraživačko-tehničke aktivnosti u okviru Centra kompetencija za pametne gradove u Rijeci (inovacijskom klasteru sa 20 partnera), te sudjeluje i vodi nekoliko EU H2020 istraživačkih projekata. Djeluje i u nekoliko udruga civilnog društva s ciljem promocije i čuvanja lokalne baštine, ekologije i promocije novih tehnologija u tim područjima, a 2017. godine proglašen je i volonterom godine u Gradu Rijeci.

Hrvoje Keko, stručnjak za digitalnu energetiku

Hrvoje Keko je iskusan inženjer, istraživač i konzultant u području digitalne energetike s radnim i životnim iskustvom u više zemalja i kontinenata. Trenutno vodi razvoj i istraživanje digitalnih rješenja u KONČAR - Inženjeringu za energetiku i transport u Zagrebu. Njegov pogled na pametne gradove krcate podacima uključuje otvorene standarde, demokratizaciju, kibernetičku sigurnost, a iako se bavi razvojem i proizvodnjom digitalnih rješenja, pametne gradove vidi kao značajno širi pojam od same nakupine tehnologija.

Gorana Stipeč Brlić, arhitektica

Gorana Stipeč Brlić diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani. Kroz studij sudjeluje na više međunarodnih radionica i izložbi. Kao student projektant djeluje u uredima Atelier Vozlič, kasnije Atelierarhitekti u čijem autorskom timu osvaja nekoliko priznanja na nacionalnim i međunarodnim natječajima. U Rijeci djeluje u urbanističkom uredu Plan21 i arhitektonskom uredu Dražul Glušica arhitekti gdje stručnu praksu stječe kroz rad na različitim realizacijama. Suosnivačica je i voditeljica A.radionice za srednjoškolce i Sekcije pri Društvu arhitekata u Rijeci. Od 2016.godine, arhitektonsku praksu provodi kroz vlastiti studio AO16. Vanjski je suradnik Građevinskog fakulteta u Rijeci. Povremeno piše za web magazine Gradske knjižnice Rijeka i Brickzine.

Program se odvija kao uvod u programski ciklus “Otporna knjižnica za novu zajednicu” (podrška Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u sklopu Godine čitanja 2021.) koji će Gradska knjižnica Rijeka provoditi od svibnja 2021. godine kroz niz fizičkih i online susreta sa znalcima iz poslovne, tehnološke, znanstvene sfere, a čije spoznaje mogu pomoći da kroz knjižnice gradimo znanja potrebna za buduće pandemije, elementarne nepogode i sve ono kada nam je potrebna otpornost zajednice na nevolje.