Županijsku rutu otvara Želimir Hercigonja. Gorskim kotarom jaše s Tajnim leksikonom 2 pod rukom - u ponedjeljak, 24. travnja u 12 sati Narodna knjižnica i čitaonica Delnice dovodi autora u OŠ Ivan Goran Kovačić, u utorak, 25. travnja u 10.30 Hercigonja gostuje u Vrbovskom (u Gradskoj knjižnici Ivana Gorana Kovačića).

Želimir Hercigonja vrstan je bajkopisac i autor popularnih slikovnica, koji se ne libi reći da u bajkama vidi moć za izgradnju boljeg svijeta. Potvrdio se i kao autor romana i dobre teen literature, u kojoj se na duhovit način poigrava stvarnim situacijama iz svakodnevnog života.

U slobodno vrijeme bio je, između ostalog, prvi predsjednik Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, a u Tjednu dobre dječje knjige predstavit će nam poslasticu ispod čekića - svoju novu knjigu, nastavak slavnog Tajnog leksikona!

U utorak, 25. travnja u 11 h u Striboru nas očekuje autorica s likom u gostima - Nives Madunić Barišić i detektiv Melkior!

Ova dramaturginja, dugogodišnja suradnica HRT-a i majka dviju djevojčica (svojih vjernih čitateljica) publiku je osvojila nizom krimića za djecu u kojima je glavni istražitelj privatni detektiv Melkior, pas koji govori - i zaključuje! Dosad su o Melkioru i njegovoj mačjoj suradnici, gospođi Greti, objavljeni sljedeći naslovi: Tajna čokoladnih bombona, Lunapark i Mrak ili strah. U svojim romanima koristi se i motivima legendi o kralju Arthuru, a kao inspiraciju u djetinjstvu za pisanje krimića navodi djela Ivana Kušana.

Nives Madunić Barišić kaže da je posebno ponosna na dvije nagrade Mali Marulić za dramske tekstove za djecu Naša je mama postala zmaj te Ispod zvončića se rodio kraljević. Predstave po njenim igrokazima Naša je mama postala zmaj i Mala zelena gusjenica već se godinama uspješno vrte u kazalištima Žar ptica i Tvornica lutaka.

I-ja-sam-djecji-pisac-Nives-Madunic-Barisic_article_full

U isto vrijeme, u utorak, 25. travnja u 11, na drugom kraju grada veselimo se trostrukom “t” - Tomislavu Tomiću na Trsatu, na ilustratorskoj radionici s olovkom u rukama.

Sezonu lova na ilustratore otvaramo veličanstveno - gdje drugdje, nego u ilustriranoj knjižnici, Ogranku Trsat. Ondje gostuje Tomislav Tomić, ilustrator iz dalekog Zaprešića, gospon koji je ilustrirao sve čega biste se mogli sjetiti - pa i ponešto čega ne biste. Ima tu lektira, fantastičnih romana, klasika dječje književnosti, nekih novih knjiga i slikovnica koje tek trebamo otkriti…

Na Trsatu će svečano otvoriti izložbu svojih ilustracija, pod nazivom Detalji, koja će našu knjižnicu krasiti punih mjesec dana. No, da ne bude “nismo znali” - tamo će održati i radionicu ilustriranja za srednjoškolce, prvenstveno one kojima (njegov najdraži) tuš i pero nisu strani.

Tomislav Tomić

Slavna književnica Silvija Šesto u Tjednu dobre dječje knjige ima pravu “kvarnersku turneju” - očekuje nas u Narodnoj knjižnici i čitaonici Bribir u utorak, 25. travnja u 10 sati, u Gradskoj knjižnici i čitaonici “Viktor Car Emin” Opatija u srijedu, 26. travnja u 9 sati i u Knjižnici Čavle u srijedu, 26. travnja u 11 sati.

Silvija Šesto književnica je bez dlake na jeziku, borac za prava dječjih autora, predsjednica Kluba prvih pisaca – Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade. Puno misli, još radije govori/piše to što misli, rado se igra riječima, uzburkava ustajale vode, nasmijava jer zna da smijeh oslobađa. Pomiče granice i vječno traži ključ za zaključane umove.

Na “rock” turneji kvarnerskim knjižnicama ova će autorica s klincima razgovarati o profesoru Baltazaru (čija nova izdanja s njenim potpisom osvajaju klince diljem knjižnice), o svojoj novoj slikovnici (ali već nagrađivanom dramskom tekstu) Gospodin Mrak i 3 bijela šeširića i o tome kako je uspjela smisliti nezaboravan naslov (također nove, problemske slikovnice) Sirup protiv mačjeg kašlja. Ali i o koječemu drugome, naravno. Tko može znati što će tih dana inspirirati Silviju da o tom o’plete s prisutnom dječadijom? Veselimo se iznenađenjima!

Silvija Šesto

U srijedu, 26. travnja u 10.30 Ivana Francišković Olrom i Gordana Ivković gostuju u Narodnoj čitaonici Kostrena.

Ivana Francišković Olrom voli pisati za djecu (ma šta – voli pisati, ona piše kao dijete!), a Gordana Ivković voli crtati za djecu (ma šta – voli crtati, ona crta kao dijete!). Zajednički tvore tandem koji stvara na radost djece koja uživaju boraveći s njima i Čudakom Šumekom i Prgavom Verom u Vrlingradu među Smotancima.

Ovih dana, i to usred karlovačkog slatkovodnog akvarija, izronit će skroz nova priča. Tamo negdje, ispod vode, ili mala priča o velikom prijateljstvu, slikovnica je o Nikoli i Fridi, najneobičnijim prijateljima ikad, i o tome kako je totalno u redu u životu željeti malo više od onog što ti obično kažu da smiješ. Ovo je ujedno i prva suradnja Naklade Šumek i Javne ustanove Aquatika, a više o ovome i još koječemu drugom saznajte - uskoro. Jer, čim izroni iz karlovačkog slatkovodnog akvarija, Tamo negdje, ispod vode stiže u kostrenski morski akvatorij!  A zatim plivajući kraul, leđno i prsno do riječkog u istome jutru! Čudovišno!

ivana

Dakle, te iste srijede, 26. travnja u 12 sati u Striboru – spektakl! Dvoglavi zmaj s ilustratoricom u gostima! Dvjema glavama i bradama Knjigoljubac Veliki s Gordanom Ivković u zubima stiže na predstavljanje svog čitateljskog leksikona Tajni dnevnik Knjigoljupca Velikog.

Tajni dnevnik Knjigoljupca Velikog - leksikon za sve prave velike knjigoljupce bez kojeg više neće moći zamisliti svoj čitateljski život! Kao što ni mi više ne možemo bez Goge, vrckave ilustratorice koja čvrsto vjeruje u to da slova trebaju slobodno plesati po čitavoj stranici. Gordana živi i crta u Zagrebu, te ovdje predstavlja jednu polovicu smotanog dueta koji nam je priuštio draguljčiće poput Čudaka Šumeka, Laganih laži i najdražu nam Prgavu Veru. (Čitavi komplet Smotanaca gostuje iste srijede nešto ranije, upravo spomenuto, u Narodnoj knjižnici Kostrena.) Sudionici radionice u leksikonu će moći uživati i nakon druženja, sa svojim vlastitim primjerkom, koji čeka sve uključene!

Knjigoljubac

U četvrtak, 27. travnja u 13 sati u ogranku Trsat poželjet ćemo dobrodošlicu uredniku s dobrom bibliotekom u gostima: dr. sc. Dalibor Karlović i Sad razumijem!

Urednik, psihijatar i sveučilišni profesor predstavit će nam sedam problemskih slikovnica s terapeutskim pričama koje zajedno okupljene čine začetak biblioteke Sad razumijem! Naklade Slap.Sedam priča o graničnim bolestima o kojima obično – šutimo. I s njima se, ako nas snađu, u svoja četiri zida kako god znamo i umijemo nosimo. I ponekad baš nije lako. A ne mora biti baš tako.Mala će djeca, pomoću ovih priča, moći razumjeti što duševna bolest može prouzročiti. Shvatit će da su promjene ponašanja simptomi bolesti koja se može liječiti strpljenjem i pomoću terapije. Tada će znati da su voljena i u trenutcima kada mami ili tati baš i nije dobro.

U petak, 28. travnja u 10 sati u Narodnoj knjižnici i čitaonici “Halubajska zora”, Marinići, Karmen Delač-Petković predstavlja slikovnicu Sretna kućica.

Kolegica knjižničarskog zanata, Karmen Delač-Petković, između ostalog je i čuvarica blaga knjižnične zbirke u selu Gornji Kuti u Gorskom kotaru, što ju je potaknulo na stvaranje slikovnice Sretna kućica, namijenjenu djeci starije vrtićke dobi. Ovu slikovnicu, koja promiče ulogu knjižnice i interaktivno čitanje, a koju je narisao Darko Macan, Karmen će predstaviti na svom dragom Viškovu.

U petak, 28. travnja u 13 sati na Trsat će sa svoje prevodilačke metle sletjeti mr. sc. Krešimir Krnic s ilustriranom knjigom u gostima.

“Metla ima na mjesti svima“, veli Julia Donaldson, a Krešimir Krnic učinio je da to nauče i sva hrvatska djeca. Svoje je stihoklepsko iskustvo iskovao na katedri za indologiju u Zagrebu, gdje predaje, ali nama u goste stiže kao majstor-prevoditelj poznat po vještoj rimi i još vještijoj mašti u hrvatskim izdanjima slikovnica Julije Donaldson i Axela Schefflera. U suradnji s Ibis grafikom, prevoditelj je hrvatskom jeziku prilagodio velik broj slikovnica, ali još ih je više u pripremi! No s njime stižu i one na jeziku izvorniku! I Prutimir i Stickman u istoj košari! Ne propustite!

U petak, 28. travnja u 15 sati Stribor je domaćin zvijezdi iz svojih redova - ilustratorici s prvim knjigama u gostima, Korini Hunjak.

Korina je dugogodišnja polaznica Striborove Stripaonice, bivša učenica Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci, te sadašnja studentica 5. godine Akademije za primijenjenu umjetnost u istom gradu. Osim stvaranjem vizualnog identiteta društvenih igara domaće proizvodnje i osmišljavanjem naslovnica i plakata za raznolike natječaje (na kojima nerijetko pobjeđuje), Korina odnedavno stvara ilustracije i za književna djela.

Prve dvije knjige koje je obogatila svojim ilustracijama predstavit će nam u svjetlu svojih iskustava na Stripaonici, na kojoj je bila dio prve generacije, te će razgovarati sa sadašnjim polaznicima ove legendarne radionice. Slikovnica Legenda o Hani (autora Igora Knižeka) već krasi naše police, a Vrtni patuljak (autorice Nade Zidar-Bogadi) uskoro će se pojaviti i u našem (knjiškom) vrtu. Kome ne bude dosta druženja s Korinom, može je potražiti i kasnije istog dana, iza ugla, na književno-stvaralačkoj turi kroz Stari grad.

A nakon što knjige predstavimo kroz razgovor s njihovim autorima, ilustratorima, prevoditeljima i urednicima, tjedan privodimo kraju rastrčavanjem po gradu u istraživačkoj igri – Dječji pisci iza ugla! Ali kojeg?

U petak, 28. travnja u 17.00 sati (s polaskom iz Stribora) krećemo u potragu za sljedećih četvero autora:

Velid Đekić, dragi susjed i zagriženi ljubitelj skrovite riječke povijesti, trsatskih zmajeva, nepresušnih vrčeva, morčića i papalina. Tko o njemu želi znati više, dovoljno je da ga potraži pod šifrom 930.85 ĐEKIĆ v, a koga zanima kako i zašto se zaljubio baš u naš grad (poput nekih knjižničarki), može ga upitati uživo - ako ga prvo pronađe! (Napisao je on i neke slikovnice - njih čak poveći broj - ali o tome više uživo.)

Morea Banićević (šifra Demon školske knjižnice) novija je radost na hrvatskom literarnom nebu, inače profesorica hrvatskog i engleskog jezika (ovo drugu polovicu zvanja prakticira u opatijskoj osnovnoj školi), koja jednostavno nije odoljela pisanju o knjižnici. Zašto piše baš za djecu, koje to pustolovne osobine moraju imati ljubitelji knjižnice i kako se u sve to uklapaju elementi fantastike, ispričat će nam kad otkrijemo njenu tajnu lokaciju u gradu.

Zoran Krušvar, stari prijatelj knjižnice, (i majstor spisateljskog zanata), u šetnji nam se pridružuje kao vrsni zapletničar, koji zna baš kako iskoristiti detalje bogate riječke povijesti za stvaranje napete radnje koja će uvući i zadržati svakog čitatelja - čak i kad ne istražuje zaboravljene tunele ispod grada.

Korina Hunjak, šećer na kraju, najmlađe je ime koje će nas dočekati negdje u labirintu centra Rijeke, ali i jedina ilustratorica - koja je, ne iznenađuje čuti, svoj zanat brusila i na Stripaonicama u Striboru. Od nje ćemo otkriti kako (i odakle) početi izrađivati ilustracije i likovnu opremu knjiga, zašto voli vrtne patuljke te kakav je osjećaj bio osmisliti “mračnog” Morčića za naslovnicu romana Flumen obscura. I posljednje, a ne manje važno - koje joj je najdraže skrovito mjesto za crtanje u Rijeci.

Odaberite autora, ilustratora, urednika, prevoditelja po svojoj mjeri i slijedite mu trag. Možda vas on odvede do knjige, a možda do Knjigoljupca! Upustite se u istraživačku igru s nama! Dobro došli u TDDK 2017!