Na Međunarodni dan darivanja knjiga 14. veljače u 18 sati u Središnjem odjelu Filodrammatica donosimo novu zelenu priču - pokrećemo stanicu za razmjenu knjiga Gradske knjižnice Rijeka.

Osim što ćete na jednoj polici kolica naše stanice moći klasično razmjeniti knjige (uzeti ono što vam se svidi, a ostaviti ono što ste iščitali), imamo i novost – knjige posebno označene BCID kodom.

Zašto smo te knjige tako označili i čemu to služi?

Te posebno označene knjige dio su BookCrossinga, svjetskog projekta razmjene knjiga koji uvodi bitnu novost u klasičnoj razmjeni knjiga – ideju oslobađanja knjiga. Naime, smisao bookcrossinga je da knjiga ne ostaje na jednom mjestu, kod jednog čitatelja/čitateljice. Označena knjiga ostavlja se na javnom mjestu ili punktu za razmjenu, a nakon čitanja čitatelj/čitateljica ju ponovno ostavlja za daljnje čitanje. Na taj način knjiga slobodno kruži i putuje svijetom. Ideju razmjene knjige na globalnoj su razini promovirali svjetski poznati projekti Little Free Library i BookCrossing. Riječ je o besplatnim malim knjižnicama na javnim mjestima s ciljem poticanja čitanja i razmjene knjiga.

Ideja male slobodne knjižnice (Little Free Library) 

Mala slobodna knjižnica je neprofitna organizacija koja promovira razmjenu knjiga i povećani pristup knjigama čitateljima i čitateljicama svih uzrasta i zemalja i najčešće je u formi male javne knjižnice. Prvu je 2009. izgradio Todd Bol u Hudsonu(Wisconsin, SAD). Postoji više od 90,000 registriranih malih slobodnih knjižnica i prisutne su u 91 zemlji svijeta, a u njima se razmjenjuju milijuni knjiga svake godine. (Izvor: Wikipedia)

Ideja BookCrossinga

BookCrossing (BC, Bcing, BXing) je praksa ostavljanja označene knjige na javnom mjestu, a nakon čitanja čitatelj/čitateljica ju ponovno ostavlja za daljnje čitanje. Na taj način, “oslobođena” knjiga slobodno kruži. Termin je nastao prema istoimenom online čitateljskom klubu, osnovanom s ciljem da "cijeli svijet postane knjižnica". Zajednica www.bookcrossing.com ima gotovo 2 milijuna strastvenih, nesebičnih ljubitelja knjige.

Bookcrossing može uključivati:

 

1. ostavljanje knjiga na javnim mjestima (parkovima, školama, čekaonicama, bolnicama, kafićima…) ili punktovima (poput naše Stanice za razmjenu knjiga GKR)

 

2. izravnu zamjenu knjiga članova web stranica, grupa i slično

 

3. forume, blogove i susrete razmjene knjiga

Mala povijest BookCrossinga 

Ron Hornbaker je začeo ideju 2001. i pokrenuo BookCrossing.com, a nakon dvije godine stranica je imala 113, 000 članova i članica. Do kraja 2012. imala je već preko milijun članova i preko 13 milijuna knjiga u 132 zemlje. 2004. pojavljuje se kao riječ u rječniku Oxford, a 2007. Singapur je postala prva zemlja koja je praksi dala službeni status i označila 2000 mjesta kao hotspot za bookcrossing. Prvi međunarodni BookCrossing dan održan je 21. 4. 2014., a od 2011. BookCrossing kreće i u Hrvatskoj u sklopu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Oslobodimo knjige - kako? 

Knjiga koju imate kod kuće vam je odlična i želite da je pročita što više ljudi? Donesite je u Filodrammaticu i uključite se u stanicu za razmjenu knjiga Gradske knjižnice Rijeka.

Jednostavno je:

U stanicza razmjenu knjiga GKR dobivate naljepnicu i registrirate knjigu na www.bookcrossing.com, a nakon čitanja knjigu vraćate u stanicu za razmjenu knjiga GKR ili ju prosljeđuje dalje nekomu tko bi je volio pročitati. 

Prati avanture svoje knjige puštene u svijet

Želite znati gdje je sve vaša knjiga putovala i označiti gdje ste je čitali?

Kada nađete ili dobijete knjigu posebno označenu BCID kodom (broj na naljepnici), unesite BCID knjige na web stranicu www.bookcrossing.com i javite koju ste knjigu ulovili U bilo kojem trenutku možete vidjeti gdje je knjiga, kao i gdje je dosad bila. Neke knjige ostaju u regiji, a neke otputuju daleko, daleko. Vaša knjiga može dotaknuti život čitatelja ili čitateljice koju nikad niste upoznali, ili može kružiti među vašim prijateljima. Izbor je vaš! (s web stranice BookCrossing.com)