Svaka sekunda koju uložite u čitanje, dijeljenje, raspravljanje ovog teksta već je sama po sebi krasan doprinos.

Za početak se moramo upustiti u malu rekonstrukciju proteklih mjeseci… Otprilike u travnju, kada je sunce počelo zamjenjivati kišu, nakon razgovara s riječkim kulturnjacima, uglednim članovima zajednice, korisnicima, proširila se vijest - prestaje voziti Gradski bibliobus! Gotovo je! Još jedna stvar iz slavne riječke prošlosti koja nestaje! A imali su ga prvi u Jugoslaviji još 1969. godine! Prva naša reakcija bila je - događa se nešto što mi ne znamo? Netko nam uzima Gradski bibliobus? Druga je reakcija bila - ne damo! Još se sjećamo te komunikacije na twitteru u kojoj smo objašnjavali korisnicima da Bibliobus može samo u petu, nikako izaći iz brzine… I sjećamo se energije kojom su nas gurali dalje.

Snaga zajednice 

Dosta smo planirali, kombinirali, slagali, preslagivali… Za nas to, vjerujte, nije bio jednostavan i rutiniran put jer je riječ o stazi koju među narodnim knjižnicama u Hrvatskoj nije utabao gotovo nitko - u posljednje vrijeme popularan crowdfunding hrvatske narodne knjižnice uglavnom nisu provodile javnom kampanjom. A kao što smo vidjeli u nekim člancima, u globalnim okvirima to nije posebno strana praksa jer zajednice, ako su dovoljno motivirane, stanu iza onoga što im je potrebno. Knjižnice su uglavnom služile i pomogle niz kampanja, a i same su skupljale nešto za druge (npr. slikovnice za bolnicu na Kantridi), ali rijetko kada za vlastite projekte kojima će izravno služiti zajednicu u kojoj djeluju…

I sada je došao taj trenutak. Da ne duljimo - tražimo i trebamo dodatne ruke za guranje Bibliobusa. Ovaj bibliobus ne možemo izgurati sami. Njega je već počela gurati, a i izgurat će ga do kraja, zajednica pa i zahvaljujući tome već vidimo da inicijative ovakve prirode duboko transformiraju našu svakodnevicu.

Na bibliobusnoj cesti sada su s nama razni pojedinci, poduzetnici, kreativci koji su pružili ruku na svoj način… Nastala je tako ova kampanja u kojoj ćete po našem skromnom sudu moći uživati. Bibliobus nosi roda? Tu 1969. godinu do sada nikada nismo tako zamišljali, ali kreativci vam otvore oči koje su bile čvrsto zatvorene. Znamo da sve postaje manje bajkovito ako znamo da je vrijednost cijelog projekta 700.000 kuna, što je cilj za koji vjerujemo da ga zajednički možemo postići jer je riječ o zajednici korisnoj i atraktivnoj usluzi. U današnje vrijeme 700.000 kuna zvuči jako puno ( 11 kvartala pada BDP-a teško bi podnijela i puno jača društva!), nedostižno, a navikli smo da se odustaje od i egzistencijalnih stvari.

Ali ta defetistička i pesimistična priča nije nešto čemu se želimo prepustiti jer oni koji trebaju ovakvu uslugu zaslužuju pristup knjigama. I ne idemo od nule! Iz naših sredstava osigurali smo već 220 tisuća kuna tako da smo trećinu puta prešli. Vjerujemo u daljnju solidarnost zajednice u kojoj radimo ova duga desetljeća te da ćemo zajedno s gospodarstvenicima i građanima nastaviti graditi ovu uslugu.

Više i bolje 

I nećemo vam ostati dužni - dobivat ćete više - Bibliobus će napokon moći raditi i popodne (sada ne može jer bi paljenje instalacija imalo neizvjestan ishod) i opsluživati sve one koji se umorni vraćaju doma u svoj kvart, moći će doći do više vrtića i drugih ciljanih skupina jer u ovakvom glomaznom obliku zakrčenim ulicama i parkiralištima to ne može, bit će i jedna uživancija za oko s obzirom da će natječajem za likovno uređenje dobiti puno življi izgled pa će unijeti šarenilo u beton i asfalt…

Stoga…

Zavirite na stranicu bibliobus.gkr.hr , istražite mogućnosti “guranja” Bibliobusa te pomognite da naša bajka traje i dalje.

Od ponedjeljka 8.9. navratite u naše odjele i ogranke i pružite svoju podršku donacijom u posebne kasice. Poziva vas i poseban superjunak!

U tjednu Međunarodnog dana pismenosti od 8. do 10.9. navratite i na Korzo ispred Narodne čitaonice, donirajte i osvojite knjigu…

Vaša Gradska knjižnica Rijeka