U srijedu, 24. svibnja u 18 sati u Središnjem odjelu Palača Modello održat će se predavanje u sklopu programskog projekta “OK knjižnica, OK zajednica” pod nazivom “Kako ostvariti poticaje za samozapošljavanje za zelena i digitalna radna mjesta?”. Predavanje će održati savjetnica za mogućnosti financiranja iz EU fondova, Karolina Czerny.

Poticaji za samozapošljavanje već dugi niz godina dio su aktivne politike zapošljavanja i poticanja poduzetništva, no zadnje dvije godine fokus je stavljen na poticanje samozapošljavanja za zelena i digitalna radna mjesta, za koja su predviđeni i veći poticaji. Također, ove godine su pooštreni uvjeti za dobivanje poticaja i veliki fokus stavljen je na prethodno radno iskustvo svih koji se prijavljuju.

Rezervacija mjesta na susretu vrši se online putem ovdje

Cilj predavanja je sudionicima na jednostavan način približiti uvjete koje je potrebno ispuniti za prijavu na poticaje za samozapošljavanje, trikove pomoću kojih svoj zahtjev za poticaje za samozapošljavanje mogu učiniti zanimljivijim ocjenjivačima te pokazati na koje sve načine prijavitelji mogu dokazati svoje radno iskustvo.

Poseban fokus predavanja biti će na zelenim i digitalnim radnim mjestima u sklopu čega će biti objašnjeno koja su to točno radna mjesta, koji uvjeti se trebaju ispuniti da bi se radno mjesto kvalificiralo kao zeleno i digitalno te zašto recimo digitalni marketing ne spada u opis takvog radnog mjesta prema pravilima HZZ-a.

Karolina Czerny je magistra prava, savjetnica za mogućnosti financiranja iz EU fondova i poduzetnica. Nakon što je 2015. godine magistrirala na Pravnom fakultetu u Rijeci (na kojem joj je najdraža skupina predmeta bila ona iz europskog prava) spojila je svoja znanja koja je stekla studirajući (izučavanje i razumijevanje članaka i zakona) s vještinama koje joj dolaze nekako prirodno (istraživanje i pisanje), te se odlučila baviti pisanjem i provedbom EU projekata. Iza sebe ima iskustvo rada u Uredu pučke pravobraniteljice, u Agenciji EU za temeljna prava u Beču, položen tečaj za Voditelja pripreme i provedbe EU projekta, rad na projektima u Domu zdravlja PGŽ, te mnoštvo izrađenih planova za samozapošljavanje i ostalih projekata napisanih za sadašnje i buduće poduzetnike i udruge. Sredinom srpnja 2022. i sama je postala poduzetnica u svom obrtu KConsulting i uživa u rastu zajedno sa svojim poslom i klijentima.

Programski ciklus imena “OK knjižnica, OK zajednica” u kojem OK simbolizira pojam “otporne knjižnice” posvećen je osnaživanju zajednice i pojedinca u kontekstu izazova suvremenosti i budućnosti na najrazličitijim područjima života - psihološkom zdravlju, urbanističkom razvoju, tehnološkim revolucijama… Sadržaji programa usmjereni su prema novome, progresivnom i budućnosti s ciljem učenja, inspiriranja i usmjeravanja prema konkretnim akcijama.  Financijsku podršku projektu “Otporna knjižnica za kvalitetniju zajednicu” koji je dio obilježavanja 2021. kao Godine čitanja pružilo je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu kroz program American Cornera.