"Pismenost, a po tome i kultura, nije uvjetovana visokoškolskom naobrazbom, doktoratom filozofije, frakovima članova besmrtnih akademija i društvenim ponašanjem hohštaplerijskih klasa. Ona je nešto dublje i više. Ona je cjelokupno ljudstvo u sklopu s radom oko osvješćivanja i podizanja materijalnih i duševnih vedrina. .... jer kultura nije samo pisana historija, ona je život sam."  

Nikola Polić, iz feljtona Sušačka subota na kraju tjedna kulture (1946.)

Milka Šupraha-Perišić, knjižničarska savjetnica i voditeljica Službe nabave, obrade i zaštite Gradske knjižnice Rijeka održat će predavanje pod nazivom Knjižnice na Sušaku (od 1930. do danas) u srijedu, 20. travnja u 19 sati u Hrvatskoj čitaonici Trsat.

Predavanje će dati sliku grada Sušaka tridesetih godina 20. st. u vrijeme osnivanja Gradske biblioteke na Sušaku, jedne od prvih 5 javnih knjižnica Savske banovine osnovanih od strane gradskih vlasti i financiranih javnim novcem. Bit će riječi o uglednim i zaslužnim javnim osobama koje su obilježile politički i kulturni život Grada, od gradonačelnika Jurice Ružića, mlađeg, preko prof. Roića, Švalbe i Večerine do Nikole Polića, književnika i prvog ravnatelja Gradske biblioteke na Sušaku. Predavanje će obuhvatiti djelovanje Biblioteke na Sušaku u zgradi Hrvatskog kulturnog doma do formiranja jedinstvene ustanove Gradske biblioteke Rijeka čiji je bila najvažniji prethodnik. Spomenut će se zaslužne osobe za razvoj knjižnične djelatnosti kao i zanimljivosti iz rada Biblioteke.

Gradska knjižnica Rijeka samo što nije (26. travnja u 11:30 sati) otvorila novi knjižnični ogranak – Ogranak Trsat, sljednik Ogranka Sušak, te se u ovoj prilici zahvaljujemo inicijativi i potpori građanima Trsata, članovima Hrvatske čitaonice Trsat i Kluba Sušačana, kao i Gradu Rijeci, u pronalaženju reprezentativnog prostora za knjižnicu u sušačkom dijelu grada s kojim smo jako zadovoljni.

Ne možemo sakriti radost što će građanima tog dijela grada Rijeke, nakon 8 godina traženja odgovarajućeg prostora, biti omogućen svakodnevni pristup knjizi i svim knjižničnim uslugama i na taj način biti upotpunjena kulturna ponuda u gradu koji će biti Europska prijestolnica kulture 2020. godine.

Gradska knjižnica Rijeka, kao jedna od kulturnih ustanova ovoga grada, iskreno želi dati svoj doprinos u ostvarivanju tog dugo sanjanog sna radeći na osiguravanju što boljih knjižničnih usluga.

Stoga ovom prigodom pozivamo naše sugrađane da dođu na predavanje vezano uz povijest knjižnica na Sušaku, a 26. travnja i nadalje pobliže upoznaju i ponudu koju pruža Gradska knjižnica Rijeka kao informacijsko, obrazovno, kulturno, komunikacijsko i socijalno središte u novom knjižničnom prostoru Ogranka Trsat koristeći sve što jedan suvremeni knjižnični ogranak može pružiti.

Fotografije: Knjižnica je nekoć bila i u sklopu Gradske vijećnice Sušak