U Ogranku Trsat Gradske knjižnice Rijeka u ponedjeljak 6. srpnja u 18 sati bit će održano predavanje prof. dr. sc. Ivice Orlića "5G mreža i utjecaj na zdravlje, istine i zablude - pogled nezavisnih znanstvenika na štetnost mobilnih mreža."

Mobilni su telefoni postali stvar svakodnevice i bilo bi teško zamisliti život bez tih zgodnih uređaja. Uvukli su se u svaku poru naših života. Tražimo sve više, a industrija nam to daje. Zvuči kao ”win-win” situacija - svi zadovoljni i sretni! Je li tome baš tako?

Tema je kontroverzna – među ljudima postoji velika zabrinutost. Kuloarima kruže glasine o štetnosti zračenja, šire se teorije zavjere koje povezuju 5G mrežu s Covid-19 virusom i slično. S druge strane, čitamo kako su to sve gluposti, kako teoretičari zavjere uvijek ”napuhavaju” stvari i dramatiziraju. Što je od toga istina, a što su urbane legende koje šire ultra-lijevi ili ultra-desni teoretičari zavjera? 

U svibnju 2020. godine u sklopu 5G ciklusa predavanje je održao Damir Medved, stručnjak za razvoj 5G tehnologija i razvoj "pametnih" gradova, a cjelovito predavanje možete pogledati ovdje.

Prof. dr. sc. Ivica Orlić je eksperimentalni nuklearni fizičar s dugogodišnjim međunarodnim iskustvom i zna podosta o zračenjima, o tehnologijama i utjecaju zračenja na ljudsko tijelo pa ga prijatelji često pitaju što misli o tome, što je tu istina, a što su nategnute poluistine? Stoga je, na njihovu inicijativu, a i iz osobne znatiželje, ”zaronio” u tu problematiku i tijekom posljednjih par mjeseci prolistao i pročitao stotine znanstvenih radova na tu temu.

Čitajući znanstvene radove stekao je opći i relativno dobro balansirani dojam o utjecaju tih nevidljivih, ali sveprisutnih zračenja kojima smo, htjeli mi to ili ne, danonoćno izloženi i to u svakom pa i najintimnijem kutku naših domova i ureda. Na osnovu svih tih saznanja odgovorit će na sljedeća pitanja:

  • Što je to mikrovalno zračenje i koja je razlika između 3G, 4G i 5G mreža?
  • Koja je infrastruktura potrebna za 5G mreže te što dobivamo, a što gubimo s 5G mrežom?
  • O štetnosti mikrovalnog zračenja na naše zdravlje i općenito na naš okoliš, a posebno na pčele?
  • I na koncu, ono najvažnije, ako već ne možemo bez tih malih zgodnih ”igračaka”, što učiniti da bi se što bolje zaštitili od štetnih utjecaja?

Sudjelovanje na programu je zbog ograničenog broja mjesta obvezno prijaviti na mail prijave.programi@gkri.hr