U utorak 10. ožujka u 18 sati u Narodnoj čitaonici možete poslušati zanimljivo predavanje o psima pomagačima i njihovoj ulozi u životima djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom. 

Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet, osnovana početkom devedesetih godina, nevladina je i neprofitna organizacija koja pruža usluge orijentacije i mobiliteta slijepim osobama i dodjele pasa pomagača osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju. Ostvarenjem tog osnovnog ljudskog prava, prava na neovisnost i slobodu izbora, osobe s invaliditetom dobivaju mogućnost živjeti punim životom: mogu se školovati, zapošljavati, putovati, družiti, uživati u umjetnosti, stvarati…

U okviru osnovne djelatnosti Udruga provodi školovanje i dodjelu pasa pomagača (psi vodiči slijepih, rehabilitacijski psi - pomagači osobama u invalidskim kolicima, terapijski psi za djecu s teškoćama u razvoju). Realizacijom tih programa ostvaruju se rezultati koji u velikoj mjeri poboljšavaju kvalitetu života ovih osoba. Na temelju tih rezultata, Udruga je primljena u International Guide Dog Federation i Assistance Dogs Europe, te European Guide Dog Federation koje za svoje članice propisuju visoke profesionalne standarde i kriterije, te zastupaju interese i prava korisnika.

Uz program školovanja i dodjele pasa pomagača, pojavila se potreba senzibilizacije građana o pravima, mogućnostima i potrebama slijepih osoba te ulozi pasa u njihovim životima a zbog položaja korisnika psa vodiča. Iz toga se postupno razvio edukativno – promotivni program čije su aktivnosti usmjerene svim dobnim skupinama građana.

U Narodnoj čitaonici će vam u sklopu predavanja biti predstavljeni psi pomagači te ćete moći vidjeti demonstraciju njihovog rada s korisnicima.