U utorak 11.6.2019. u 18 i 30 u Poslovnom kutku Gradske knjižnice Rijeka Goran Katušić, voditelj prodaje u Raiffeisen društvu za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima dd, održat će izlaganje  "Financijska pismenost za građane: Kako se pripremiti za mirovinu? Dobrovoljna mirovinska štednja".

Riječ je o edukativnom predavanju za građane s ciljem informiranja o mirovinskom sustavu u RH s naglaskom na prednostima dobrovoljne mirovinske štednje, odnosno o potrebi štednje za mirovinu od najranije životne dobi.

Procjenjuje se da nam u mirovini treba 70% trenutne plaće za život, a dobit ćemo manje od 50%. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine udio osoba starijih od 65 godina u Hrvatskoj je 17,7%.  Očekivana reakcija na demografsko starenje su odgovorni pojedinci koji će si putem dodatne privatne štednje osigurati bolji životni standard u budućnosti. U trećem stupu mirovinskog sustava građani imaju potpunu slobodu odlučivanja o tome hoće li se osigurati ili ne, mogućnost osiguranja u dva ili više dobrovoljnih mirovinskih fondova, mogućnost izbora mirovinskog programa, veću slobodu odlučivanja o imovini u koju će se investirati doprinosi te šire mogućnosti ugovaranja vrste i oblika mirovine. Niska razina financijske pismenosti dovodi do potcijenjenosti dobrovoljne mirovinske štednje iako je riječ o vrlo povoljnom štedno-ulagačkom proizvodu.