Dan nakon predstavljanja knjige za mlade Povratak vitezova u Opatiji, 26. listopada u 11,00 sati slijedi druženje s autorom u Ogranku Zamet Gradske knjižnice Rijeka.

Roman Borne Lulića Povratak vitezova obraća se mladima dotičući teme poput odrastanja, životnih vrijednosti, tipičnih mladenačkih nada, želja i strahova, svakodnevnih briga i uzbuđenja, jezikom koji im je blizak i kojim i sami govore. Nepretenciozno, mudro i začinjeno humorom, Lulić u romanu plete uzbudljivu priču koja se čita u dahu, o dječaku Arturu, njegovoj razrednoj kolegici Marijeti te velikom čarobnjaku Merlinu koji ih vodi kroz životne izazove i pustolovine.

Brojni komentari osnovnoškolaca i srednjoškolaca pokazuju da se radi o romanu koji im je okupirao pažnju od prve do zadnje stranice, u kojem su uživali, uz koji su se zabavili i puno naučili. Možemo stoga reći da Povratak vitezova ima priliku osvojiti generaciju mladih čitatelja, ali i njihovih roditelja, učitelja i svih koji se bave djecom i mladima.

Dvanaestogodišnjem Arturu u snove počinju dolaziti vitezovi, a sudbina mu u život dovodi najpoznatijeg učitelja viteštva – moćnog čarobnjaka Merlina, koji osim što zna odgovore na sva pitanja, vrlo je duhovit, a još i odlično kuha. Iako se Artur nada borbama s neprijateljima, prije nego što se doista suoči sa svojim najopasnijim protivnikom, morat će naučiti ispunjavati moderne viteške dužnosti, poput ribanja podova i pranja suđa, vježbanja mišića i gramatike, ali i omrznutog plesanja. No, znamo da nema viteške priče bez princeze, međutim modernoj princezi Marijeti baš i ne treba viteška zaštita. Ne samo da je predsjednica razreda, već je i vješta u gađanju lukom i strijelom, a riječi su joj oštre poput mača. Uz Merlinovu pomoć, Artur će morati prihvatiti da i princeze ponekad spašavaju vitezove, da je najteže pobijediti zmaja u sebi, te da je današnjem vitezu koji želi osvojiti princezu mnogo važnije znati se vrtjeti na plesnom podiju nego vitlati mačem. Slijede uzbudljivi događaji koji privlače pažnju i slavnog detektivskog dvojca - Sherlocka Holmesa i dr. Watsona.

Borna Lulić (mr. sc., 1975. g., Zagreb) profesor je filozofije. Radio je kao urednik Modre laste te obilazio škole diljem Hrvatske na kojima je s učenicima provodio radionice iz medijske kulture te izgradnje samopouzdanja. Istovremeno je održao velik broj predavanja za nastavnike i ravnatelje osnovnih škola, a samo je u 2010. održao više od 120 predavanja za više od 10.000 nastavnika. Surađuje s nekoliko savjetnika iz Agencije za odgoj i obrazovanje, a član je i državnog povjerenstva Lidrana, najznačajnije učeničke kulturne manifestacije u Hrvatskoj. Sada radi u tvrtci Gentis, koja se bavi osobnim i organizacijskim razvojem, u kojoj, uz trening 7 navika uspješnih ljudi, vodi Brilliant akademiju za razvoj potencijala mladih. Kao temeljnu misao svojih predavanja, pa i knjige Povratak vitezova, ističe: Najvažniji cilj odgoja i obrazovanja jest izgradnja karaktera!