U srijedu 30. 11. u 18 sati u Ogranku Trsat Gradske knjižnice Rijeka održat će se predstavljanje knjige "Kvarnerski otoci pješice i biciklom" Lare Černicki i Staše Forenbahera.

Susret će moderirati Ranko Starac.

Mjesto na susretu je potrebno rezervirati na mail prijave.programi@gkri.hr.

Nakon od publike i kritike hvaljenih knjiga "Starim cestama do mora", "Starim cestama preko Velebita" i "Kratke šetnje u prošlost", Lara Černicki i Stašo Forenbaher, neumorni šetači i biciklisti, temeljiti istraživači te vješti i pedantni autori, fokus svojeg interesa usmjerili su na kvarnerske otoke. Rezultat je još jedno impresivno izdanje koje obiluje zanimljivim informacijama, stručnim opisima, detaljnim uputama i kartama te dojmljivim fotografijama.

Knjiga "Kvarnerski otoci pješice i biciklom" sastoji se od četiri poglavlja koja se podudaraju s četiri velika kvarnerska otoka: Krkom, Cresom, Lošinjem i Rabom. U poglavlje o Krku uključen je i nenaseljeni otok Prvić, dok poglavlje o Lošinju obuhvaća i otočiće lošinjskog arhipelaga: Ilovik sa Svetim Petrom, Susak i Unije. Autori su otoke obilazili mjesec za mjesecom, pune dvije godine. Šetali su se i vozili biciklima od uvale do uvale, šumskim drumovima i kamenitim visoravnima, družeći se ponajviše sa stadima ovaca. Tumarali su starim putevima i nailazili na napuštene pastirske zaselke, ruševne crkve bez zvonika, velike obzidane lokve i brojna gumna, skrovite uvale bez kupača i kamene gomile koje su na vrhovima s najljepšim vidicima ostavili za sobom davni prastanovnici otoka. A potom su sve to saželi u tristotinjak stranica i smjestili među korice knjige.

Knjiga je namijenjena hodačima i biciklistima rekreativcima umjerenih ambicija, ljubiteljima prirode i znatiželjnicima željnim istraživanja tragova prošlosti koje su za sobom ostavili ljudi koji su tisućljećima oblikovali kulturni krajolik kvarnerskih otoka. Sa svojih tristotinjak stranica obogaćenih s više od četiristo fotografija, s preglednim kartama, stručnim opisima i detaljnim uputama za kretanje, ova knjiga predstavlja trajnu vrijednost koju ćete, ako želite upoznati kvarnerske otoke, koristiti godinama.

O autorima: 

Lara Černicki diplomirana je polonistica i rusistica. Bavi se publicistikom pišući popularne članke s povijesnom, kulturnom i prirodoslovnom tematikom. Autorica je knjige "Samoniklo cvijeće grada Zagreba". Zajedno sa Stašom Forenbaherom napisala je četiri knjige, "Drvene crkve izmedu Save i Kupe", "Starim cestama do mora", "Starim cestama preko Velebita" i "Kratke šetnje u prošlost". 

Stašo Forenbaher diplomirani je inženjer građevinarstva i antropološki arheolog. Autor je nekoliko znanstvenih knjiga s područja arheologije i znanstveno-popularne knjige "Spila Nakovana" (s Timothyjem Kaiserom). Zajedno s Larom Černicki napisao je četiri knjige, "Drvene crkve izmedu Save i Kupe", "Starim cestama do mora", "Starim cestama preko Velebita" i "Kratke šetnje u prošlost". Slobodno vrijeme provode u šetnjama, vožnji biciklom i istraživanju prirodnih liepota i kulturne baštine.