Dragi korisnici, građani, studenti, umirovljenici, djeco…

...svi već znamo vijest dana, ali recimo glasno još jednom - imamo novi Gradski bibliobus!

O njemu smo proteklih godinu dana toliko pisali i govorili da se sada, kada je do cilja ostalo nekoliko detalja, samo želimo prepustiti trenutku. Iza nas je izrazito dinamično i intenzivno razdoblje u kojem smo se i metodama koje su u hrvatskim narodnim knjižnicama do sada smatrane nekonvencionalnima borili za opstanak usluge i nabavu vozila. Bez vaše podrške ne bismo uspjeli.

Dosadašnje vozilo služilo je od 1989. godine i izguralo je jako dobro kroz sve nevolje, a više od njega i nismo mogli tražiti… Europski prosjek i preporuka promjene bibliobusnog vozila kažu da je rok trajanja oko 10 godina pa si možete i sami predočiti o čemu je riječ.

S novim vozilom promijenit će se i neki oblici usluge - uvest će se nova stajališta, posebno na mjestima do kojih dosadašnje nepraktično vozilo nije moglo, u pojedina naselja i ulice počet će stizati i u popodnevnim satima… Obujam vozila je manji s obzirom da to zahtijevaju nove potrebe, struktura i način funkcioniranja grada kao što je Rijeka 2016. godine. Broj knjiga će biti dovoljan - od siječnja, kada krene našim ulicama, na raspolaganju u vozilu bit će više od 2 000 knjiga, dok cijeli fond bibliobusa čini 20 000 knjiga.  

No ne duljimo s već poznatim detaljima... 

Program posvećen predstavljanju novog bibliobusa javnosti održat će se u petak 18. 12. u 11 sati u našem Središnjem odjelu, lokacija Palača Modello, Matije Gupca 23 (“stari Središnji", kod “starog Kraša”...). Bibliobus će biti parkiran ispred njega, na mjestu s kojeg je 1969. godine riječkim ulicama krenulo i prvo bibliobusno vozilo u povijesti tadašnje Jugoslavije! Prepoznat ćete ga po šarenom ruhu koje mu je pružio Ivo Matošić…

Bila kiša, sunce ili snijeg, svi ste pozvani da mu potrubite! :) 

Na fotografiji:  Vladimir Pavlinić, dugogodišnji direktor Gradske biblioteke Rijeka i knjižničarke s prvim bibliobusom ispred Palače Modello. 

Prvi bibliobus 1969.