Tu je stazu 2016. godine prehodao Nikola Horvat, koji će nam u utorak, 23. siječnja u 17 i 30 u Ogranku Trsat Gradske knjižnice Rijeka (prizemlje Dvorane mladosti) ispričati svoju priču te prikazati dokumentarac o iskustvu višemjesečnog hodanja divljinom.

Pacific Crest Traili ili staza pacifičkih vrhova je planinarski put dug 4 300 km koji se proteže od meksičke granice na jugu SAD-a preko južne, centralne i sjeverne Kalifornije, Oregona i Washingtona do kanadske granice na sjeveru. Trail prolazi pustinjom, planinskim vrhuncima visokim i preko 4 000 metara, šumama, prijevojima, prelazi preko 100 rijeka, kroz sedam nacionalnih parkova, bezbroj nacionalnih šuma i mnogo drugoga. Kroz 4 300 km prelazi se 144 000 metara uzbrdica i isto toliko nizbrdica što je ekvivalent 16.5 penjanja i spuštanja na Everest od morske razine do vrha.

Putem je sretao beskrajne šume, divlje životinje, probijao se kroz iznimno vruće vrijeme i kroz snijeg, te se družio sa živopisnom i životnom zajednicom hodača ovom stazom, kao i volonterima koji im pomažu, što iskreno opisuje u putopisu Barinški epitaf, koji ovom prigodom predstavlja u Gradskoj knjižnici Rijeka.

Ljudska je dobrota ponekad toliko intenzivna da razoruža čovjeka u njegovoj skeptičnosti, da ispere s njega bol i zavida rane prošlosti, pa čak i budućnosti.

Kako riješiti pitanje nabavke opreme za ovaj zahtjevan pothvat, što napraviti usred staze kad shvatite da imate tendinitis (upalu tetiva), te kakvu ulogu u svemu tome može odigrati korejska snimateljska ekipa, otkrijte 23. siječnja u Ogranku Trsat!

gopr3486

Fotografije: Nikola Horvat