Jer, u petak, 2. ožujka u 18 sati u šarenom Ogranku Trsat predstavljamo prvu domaću slikovnicu - usto i prvu na hrvatskom jeziku uopće - namijenjenu jačanju socijalne integracije djece koja imaju istospolne roditelje te promicanju tolerancije i poštovanja različitosti, Moja dugina obitelj.

Slikovnicu će predstaviti Daniel Martinović, koordinator udruge Dugine obitelji i Ivo Šegota, autor teksta ove bogato ilustrirane slikovnice - koji je, kaže, napisao u jednom dahu.

U razgovoru će sudjelovati i psihologinja dr. sc. Marina Štambuk, suautorica knjige Ja nisam gej mama, ja sam mama (Jesenski i Turk, 2016.), nastale u sklopu prvog istraživanja o duginim obiteljima u Hrvatskoj, koja će razmotriti slikovnicu iz perspektive struke. Predstavljanje će moderirati Zlatan Krajina, docent na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Dugine obitelji prvi put su se okupile 2011. kao grupa psihosocijalne podrške pod vodstvom psihologinja Iskre Pejić i Matee Popov. Nakon završetka dva ciklusa grupe podrške, polaznici/e grupe nastavili/e su se sastajati i družiti kao neformalna građanska inicijativa – osnovan je forum, pokrenuta je web stranica, 2017. godine registrirana je udruga, a aktivnosti i druženja Duginih obitelji redovito se organiziraju i dalje. Ova im je slikovnica prvi izdavački pothvat, a trenutno organiziraju izdavanje prvog tvrdoukoričenog izdanja.

Vidimo se na Trsatu!