U utorak 31. 5. u 18 sati u Ogranku Trsat Gradske knjižnice Rijeka gostovat će Jasenka Lalović, autorica knjige "Kastigulja" iz trilogije "Brda od pelina". Susret se odvija u organizaciji Nacionalne zajednice Crnogoraca Rijeka. 

Rezervacija mjesta na susretu je obvezna i prima se na mail prijave.programi@gkri.hr.

Nanizavši na svoju spisateljsku ogrlicu svoj treći biser, Jasenka je nesumnjivo ovom trilogijom otvorila jedno sasvim novo poglavlje u crnogorskoj novijoj književnosti.

Pišući hrabro o onome o čemu ranije nitko nije pisao, o onima koje su ponijele najveći teret života, uvezujući u njihove teške životne priče i tradiciju i običaje i jezik, izgrađujući tako mostove između prošlosti i sadašnjosti, Jasenka se i sama našla među div ženama ovog podneblja, nastavljajući upravo svojim pisanjem da bude čuvarka ognjišta iz kojeg je potekla.

Ove divne priče nas podsjećaju na vrijeme kada se u zajednici sve dijelilo, sreća i nesreća, radovanje, naricanje, rađanje i umiranje. Kroz priču, pjesme i igru, zapise, njegovali su se i čuvali naši običaji i vjerovanja. Ovo su najljepši notni zapisi, arhivski snimci koji dodiruju sva naša čula. Griju nas, liječe, raduju, baš kao stare tradicionalne pjesme…

Trilogija „Brda od pelina“ ima svoju historijsku, antropološku, filozofsku i sociološku vrijednost, jer bez nje ne bi bilo moguće razumjeti, a kamoli shvatiti život ljudi na prostoru primorske i gorske Crne Gore. Trilogija svojim izričajem, slojevitim i preciznim opisima likova i njihovih sudbina, dobacuje do same biti uloge žene u crnogorskom društvu…“ (iz recenzija trilogije)

"Samo se moraš ispravit da je lakše izneseš. Prava pleća lakše teret nose no ona pogurena. Zgurena se pod njim još više poviju crpeći potonju kap skoposti i volje da ide naprijed. A naprijed se mora. Kad se već namakne breme treba ga iznisit kako dolikuje čeljadetu, da ne zavija nad sobom ka' zvijer jadeći pred drugima."

Autorica je novinarka i književnica. Rođena je u Baru, Crna Gora, osnovnu školu završila je u Petrovcu na moru, a gimnaziju u Baru. Studirala je sociologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Pisanjem se bavi oduvijek, a tek u svojim pedesetim osmjelila se objaviti prvi roman, Radila je na Radio televiziji Srbije. Živi i stvara u Beogradu, a vrlo često je u rodnoj Buljarici (primorska Crna Gora).