Ako imate, vaše uspomene mogu postati globalno dostupne kao dio jedinstvenog europskog projekta kojim se obilježava stogodišnjica Prvog svjetskog rata.

Vaš je zadatak jednostavan – pogledajte i razmislite o uvodnim pitanjima, prošvrljajte po tavanu, podrumu, ormarima te ako je odgovor pozitivan, dođite 12. i 13. prosinca 2014. u našu Narodnu čitaonicu od 10 - 16 sati, gdje ćete ih na posebno pripremljenom pultu stručnjacima pružiti na skeniranje i fotografiranje.

Fotografije, pisma, razglednice, dnevnike, filmove ili zvučne zapise iz osobnih ostavština stručnjaci iz kulturnih institucija profesionalno će digitalizirati te će ih Europeana zatim postaviti na web-stranicu Europeana 1914-1918, a vi ćete svoje uspomene i dalje zadržati u obiteljskoj ostavštini.

Europeana 1914-1918 prikazuje osobne priče koje možda nikada nisu bile ispričane izvan obitelji, podjednako značajne za proučavanje događaja s ratnih frontova i iz svakodnevice zaleđa. Predstavlja sve države i pojedince, bez obzira na kojoj su sukobljenoj strani bili, radi cjelovitog sagledavanja i zajedničkog razumijevanja tog važnog razdoblja iz hrvatske povijesti.

Osobne priče iz Prvog svjetskog rata koje su ostale skrivene tijekom 100 godina imaju priliku biti ispričane, postati dostupne svima i sačuvane za buduće generacije.

Europeana_1_Zagreb

Jill Cousins, izvršna direktorica Europeane, izjavila je:

“S Europeanom 1914-1918 slažemo jedinstvenu pan-europsku perspektivu na Veliki rat. Osim što pozivamo brojne institucije, kao što su muzeji, arhivi i galerije da podijele službene dokumente, priče, fotografije i druge uspomene, isto tako apeliramo na građane da nam prenesu svoje obiteljske priče i uspomene. Europeani je iznimno drago što surađujemo s Ministarstvom kulture i državnim arhivima na Danima prikupljanja uspomena u Hrvatskoj. Unuci, drugi članovi obitelji i prijatelji koji su naslijedili uspomene na tim događanjima mogu podijeliti djeliće povijesti, koji bi inače samo skupljali prašinu na tavanima. Digitalizacijom ćemo ih sačuvati za buduće generacije, kao zapise o važnom razdoblju europske povijesti."

Europeana je organizirala više od 150 događaja za prikupljanje uspomena u 15 država diljem Europe od 2011., a ove godine, uključujući Hrvatsku, organizirat će ih još pet. Europeana 1914-1918 uključuje 400 tisuća rijetkih dokumenata digitaliziranih u deset nacionalnih knjižnica, 660 sati jedinstvenog filmskog materijala koje su digitalizirali audiovizualni arhivi i više od 100 tisuća osobnih dokumenata i memorabilija od više od 10 tisuća sudionika rata, a donijeli su ih članovi njihovih obitelji na brojna posebna događanja diljem Europe.

Europeana_3_Zagreb

Europeana i Europeana 1914 – 1918: Europeana je najvažniji europski online izvor kulturne baštine u Europi, koji sakuplja i omogućava pristup digitalnim materijalima iz knjižnica, arhiva, audiovizualnih kolekcija i muzeja.

Projekt Europeana 1914 – 1918 najvažniji je online izvor originalnih materijala iz Prvog svjetskog rata. Pokrenut je 2011. godine u Njemačkoj kako bi prikupljao uspomene i obiteljske priče s bojišnice i zaleđa. Od tada su dani prikupljanja uspomena održani u više od 20 europskih država kao uvod u obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata. Do sada je prikupljeno gotovo 100 tisuća digitalnih zapisa. Tijekom 2014. godine, kao stogodišnje obljetnice početka Prvog svjetskog rata, u sklopu projekta nastavljaju se sakupljati sjećanja u digitalnoj formi u želji da se sačuvaju obiteljske uspomene i postanu globalno dostupne. To mogu biti fotografije, pisma, dnevnici, kratki filmovi, zvučni zapisi, predmeti i priče koje će se zatim profesionalno digitalizirati i dodati u online arhiv, zajedno s pripadajućim opisima. Neovisno o danima prikupljanja koji se organiziraju diljem Europe, svi građani mogu osobno podignuti svoje uspomene i informacije na web-stranicu www.europeana1914-1918.eu. Web-stranica trenutno ima oko 400 tisuća predmeta koji su se digitalizirali u nacionalnim knjižnicama diljem Europe i 660 sati filma koje je digitalizirao EFG14.