U petak 14. 10. u 18 sati u “Benčiću” (Dječja kuća) održat će se radionica za mlade u obliku interaktivne kritičke šetnje kvartom “Benčić”  s novinarsko-medijskim “začinom”.

Uz vodstvo dizajnera Marina Nižića postavit ćemo si ključno pitanje - kako ta poludefinirana masa zgrada, cesta, površina (...) može postati tvoj održivi prostor, a sve ćemo zajedno fotografirati, pisati bilješke, snimati te od tog spontanog digitalnog materijala napraviti jednostavan webzine koji će sažeti vaše iskustvo, želje, ideje… 

Marin Nižić (1998.) diplomirani je dizajner čime se i svakodnevno bavi, iako su mu 'prave' strasti Rijeka, okupljanje zajednica, neformalna edukacija, organizacija događanja te sakupljanje povijesti (i sadašnjosti). Voditelj je programa u riječkoj udruzi Urbani separe, a sve što stvara ondje su mu najdraže stvari na svijetu.

Sudjelovanje je besplatno i potrebno prijaviti obrascem ovdje. Radionica je namijenjena onima od 15 do 30 godina starosti, ali otvorena i za ostale zainteresirane. 

Projekt “Gejmanje, vrtlarenje, uključivanje, sviranje...baš to (ne)trebamo?,  poligon za istraživanje potreba i dizajniranje knjižničnih usluga za mlade" usmjeren je na osnaživanje čitalačke kulture i publike mladih na riječkom i širem regionalnom području.

 

Kao što je poznato u kompleksu "Benčić" nastaje naša nova knjižnica, a koja bi trebala izaći izvan uobičajenih okvira, među ostalim imati razvijen i specifičniji odjel za mlade.  

 

U Rijeci nikad nije bio implementiran koncept djelovanja odjela za mlade (15 - 30 godina) kao posebnog segmenta publike posvećenog čitalačkoj kulturi, slobodnom vremenu i kreativnosti mladih. Kroz kvantitativno i kvalitativno istraživanje detaljno će se istražiti potrebe, razmišljanja i vizije ciljane publike, oblikovati fokus grupe kao temelj participativnog modela programskog vijeća mladih te provesti inovativne pilot aktivnosti iz područja gaminga, održivog razvoja, glazbe i inkluzivnosti, sadržajno prepoznatnih kao ključevima stvaralačke budućnosti.

 

U suradnji s ciljanom publikom i neprofitnim udrugama dizajnirat će se i pokrenuti odjel za mlade u skladu s potrebama i željama ciljane populacije te testirati inovativni model.

 

Autorica vizualnog rješenja: Diana Zubak

 

Projekt je financijski podržalo Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske kroz program poticanja razvoja publike u kulturi i U.S. Embassy Zagreb kroz program American Cornera.