U ponedjeljak 17. 10. u 18 sati u kompleksu “Benčić” (Dječja kuća) održat će se gamersko-književni susret na kojoj ćemo kroz interaktivnu raspravu sa znalcima suočiti svijet knjiga sa svijetom videoigara, promrežiti ih, razdvojiti, suprotstaviti, shvatiti, pomiriti...

A da sve bude dosta zanimljivo pobrinut će se Igor Belan, naš dragi gost s HCL.hr portala i poznati glas i igrač iza niza super YouTube videa posvećenih igrama te Vid Barić, autor, novinar, urednik kulture Tportala.    

Kakav bi to književni susret bio da nešto i ne zaigramo pa će se razgovor odvijati i uz Last of Us, legendarnu igru, staru već nekih 10 godina koja je dobila veliko grafičko poboljšanje za PlayStation 5. Aktualna i legendarna u isto vrijeme, s bogatom pričom bit će nam super za malo igranja i raspravljanja o pripovijedanju u raznim oblicima.

Sudjelovanje je besplatno i potrebno prijaviti obrascem ovdje. Radionica je  namijenjena onima od 15 do 30 godina starosti, ali otvorena i za ostale zainteresirane.

Igor Belan je osnivač i glavni urednik najvećeg hrvatskog gaming portala HCL.hr, a kroz posljednjih 12 godina stvorio je preko 2500 YouTube videa u kojima razmišlja o igrama, igranju, tehnologiji i ekonomiji iza svega toga. Jednom je snimio video o igri u kojoj se ništa ne događa. Video se zove "Patkica" i broji 900 komentara.

Vid Barić je urednik kulture na Tportalu, a osim što piše za medije, Barić se istaknuo svojim knjigama “Fiumanski, opet lažeš” u kojoj progovara iz lica tabloidskog novinara i “Vrabac protiv dabrova i ostale novinarske priče”. Dobitnik je nagrade Fra Ma Fu za najbolju novinsku reportažu u 2018. godini. Piše prozu i novinske tekstove, s posebnim interesom za reportažu. Nekadašnji profesionalni snowboarder, hrvatski reprezentativac i autor više snowboarderskih filmova. Hobistički se bavi fotografijom i sudjelovao je na nekoliko zajedničkih izložbi, između ostalih i na 35. zagrebačkom Salonu mladih. Samostalno je izlagao u Mariboru, Zagrebu i Splitu.

Projekt “Gejmanje, vrtlarenje, uključivanje, sviranje...baš to (ne)trebamo?,  poligon za istraživanje potreba i dizajniranje knjižničnih usluga za mlade" usmjeren je na osnaživanje čitalačke kulture i publike mladih na riječkom i širem regionalnom području.

 

Kao što je poznato u kompleksu "Benčić" nastaje naša nova knjižnica, a koja bi trebala izaći izvan uobičajenih okvira, među ostalim imati razvijen i specifičniji odjel za mlade.  

 

U Rijeci nikad nije bio implementiran koncept djelovanja odjela za mlade (15 - 30 godina) kao posebnog segmenta publike posvećenog čitalačkoj kulturi, slobodnom vremenu i kreativnosti mladih. Kroz kvantitativno i kvalitativno istraživanje detaljno će se istražiti potrebe, razmišljanja i vizije ciljane publike, oblikovati fokus grupe kao temelj participativnog modela programskog vijeća mladih te provesti inovativne pilot aktivnosti iz područja gaminga, održivog razvoja, glazbe i inkluzivnosti, sadržajno prepoznatnih kao ključevima stvaralačke budućnosti.

 

U suradnji s ciljanom publikom i neprofitnim udrugama dizajnirat će se i pokrenuti odjel za mlade u skladu s potrebama i željama ciljane populacije te testirati inovativni model

 

Autorica vizualnog rješenja: Diana Zubak

 

Projekt je financijski podržalo Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske kroz program poticanja razvoja publike u kulturi i U.S. Embassy Zagreb kroz program American Cornera.

P. S. Bilo je i vrijeme da se na nekom književnom susretu nešto i igra. :)