U srijedu 5. 10. u 18 sati u “Benčiću” (Dječja kuća) održat će se radionica za mlade posvećana inkluzivnosti, širokom polju tema posvećenih dostupnosti glazbe, filma, knjiga (...) svima onima kojima je njihovo konzumiranje zbog nekog razloga otežano ili čak potpuno uskraćeno. 

Sudjelovanje je besplatno i potrebno prijaviti obrascem ovdje. Radionica je namijenjena onima od 15 do 30 godina starosti, ali otvorena i za ostale zainteresirane. 

A tih razloga ne manjka - možda je to društvena isključenost zbog kakve pripadnosti kakvoj "krivoj" grupi, možda ekonomska zbog nedostatka novca, možda je fizička zbog kakvog medicinskog razloga, možda je izvor svega samo što si “krivog” spola ili seksualne orijentacije…

Ovako to obično izgleda u stvarnosti, da ne fantaziramo previše:

Kada je Sanela u Iranu išla u knjižnicu rekli su joj da ne može posuditi najnoviji krimić hit iz SAD-a jer postoje opisi prizora ljubavnog para. 

Kada je slabovidni Mirko iz Dražica išao posuditi knjigu o gljivama, njegovoj omiljenoj hrani, rekli su mu da nemaju takve knjige za slijepe.  

Kada je Selimbe iz Zambije išao posuditi knjigu o programiranju koje mu je bilo novootkrivena strast nije stigao do knjižnice jer u njegov grad više ne vozi autobus. 

I Mirko, i Sanela, i Selimbe su samo htjeli posuditi knjigu, ali u svojim zajednicama zbog različitih razloga to nisu mogli. Nama je toga malo dosta pa za mladu ekipu koja ima priliku stvarno utjecati na svijet pripremamo ovu radionicu. 

U takvom svijetu bar mi ne želimo baš živjeti pa nam se priključi na radionici na kojoj: 

  • gledat ćemo vrstu kratkog inkluzivnog filma
  • napraviti analizu iz medijske + inkluzivne perspektive 
  • prikazati primjera inkluzivnih kulturnih praksi 
  • i možda najuzbudljivije, na primjeru istraživanja kompleksa "Benčić" vidjeti koliko se i o kakvim oblicima uključivanja govori i razmišlja u novom i prvom pravom kulturnom kvartu u Rijeci.

Naravno, u svemu nas prate stručnjaci za pitanja inkluzivnih kulturnih praksi, pa će s nama biti pravi znalac inkluzije Maja Ogrizović, voditeljica i kreatorica projekta Film svima!, najkvalitetnije riječke inicijative za prilagodbu audiovizualne kulture osobama s oštećenjima sluha i vida te primicanja inkluzivnih kulturnih praksi.

Crtež bez naslova (92)

Projekt “Gejmanje, vrtlarenje, uključivanje, sviranje...baš to (ne)trebamo?,  poligon za istraživanje potreba i dizajniranje knjižničnih usluga za mlade" usmjeren je na osnaživanje čitalačke kulture i publike mladih na riječkom i širem regionalnom području.

 

Kao što je poznato u kompleksu "Benčić" nastaje naša nova knjižnica, a koja bi trebala izaći izvan uobičajenih okvira, među ostalim imati razvijen i specifičniji odjel za mlade.  

 

U Rijeci nikad nije bio implementiran koncept djelovanja odjela za mlade (15 - 30 godina) kao posebnog segmenta publike posvećenog čitalačkoj kulturi, slobodnom vremenu i kreativnosti mladih. Kroz kvantitativno i kvalitativno istraživanje detaljno će se istražiti potrebe, razmišljanja i vizije ciljane publike, oblikovati fokus grupe kao temelj participativnog modela programskog vijeća mladih te provesti inovativne pilot aktivnosti iz područja gaminga, održivog razvoja, glazbe i inkluzivnosti, sadržajno prepoznatnih kao ključevima stvaralačke budućnosti.

 

U suradnji s ciljanom publikom i neprofitnim udrugama dizajnirat će se i pokrenuti odjel za mlade u skladu s potrebama i željama ciljane populacije te testirati inovativni model.

 

Autorica vizualnog rješenja: Diana Zubak

 

Projekt je financijski podržalo Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske kroz program poticanja razvoja publike u kulturi i U.S. Embassy Zagreb kroz program American Cornera.