U srijedu 20. 11. u 18 sati u Ogranku Drenova Gradske knjižnice Rijeka bit će održano predavanje "Kako samostalno izraditi prirodne sapune" koje će održati fitoaromaterapeut Meri Popović iz Udruge EteriCo. Sudjelovanje je potrebno najaviti na mail programi@gkri.hr. NOVA VIJEST: PREDAVANJE JE POPUNJENO, A O DODATNOM TERMINU BIT ĆETE INFORMIRANI!

Događanja je dio večeri pokretanja Zelenog kutka Gradske knjižnice Rijeka, a uz njega događanje čine radionica 3D printanja sustava za samozalijevanje u Ogranku Trsat te predavanje u Središnjem odjelu Palača Modello

Meri kaže da nikada još nije upoznala nekog tko je naučio napraviti sapun i otad nije više napravio niti jedan. Uglavnom to krene u jednu sasvim blagu ludost, jer je stvaranje kreativan čin u kojem svi i te kako uživamo. A sapun pruža te mogućnosti izražavanja svakom onom malom umjetniku što u nama čuči. Kreacije su beskrajne, mogućnosti bezbrojne, tehnike „bojanja“ i dizajniranja od običnog sapuna mogu napraviti remek djelo. Živimo u pomalo jalovo doba i taj svoj stvaralački dio tek rijetki sretnici uspiju afirmirati. Naše su none i mame plele i heklale, šivale, uzgajale cvijeće. Nema veće sreće no stvoriti novu vrijednost, a u ovim modernim vremenima gotovih i polugotovih instant šarenih artikala udaljeni smo, ne samo od drugih ljudi, već i od vlastitih stvaralačkih vrijednosti.

Sapun se može napraviti od najfinijih ulja i maslaca, ili zašto ne od goveđeg loja i svinjske masti, upravo onako kako su ga radile naše bake. Manipulacijom traga i masnim kiselinama možemo dobiti stvarno spektakularne sapune, a uz dodatke poput gline, ljekovitog bilja, čokolade, gela aloe vere, kozjeg mlijeka, meda, spiruline, kave i eteričnih ulja postati će prava osvježavajuća bomba s terapeutskim djelovanjem. A tek onaj osjećaj čiste kože koja samo što ne zaškripi nakon tuširanja sa sapunom... to je kao da ste ušli u vremeplov, u onu neku kadu u kojoj vas je mama, dok ste bili mali, nedjeljom prala trljačicom i sapunom.

Naučiti raditi sapun je lako. Ali - treba naučiti.

Meri Popović je fitoaromaterapeut iz Rijeke. Edukaciju je završila u prvoj riječkoj klasi dr. Valtera Ajmana  u Profokusovoj školi za aromaterapiju i jedan je od osnivača Udruge EteriCo u kojoj organizira i vodi edukativne radionice prirodne kozmetike i aromaterapije i bavi se destilacijom ljekovitog bilja. Zaljubljena u aromaterapiju, prirodnu kozmetiku, livade i šume, ljude otvorenog srca i uma. Sa sobom uvijek ima osmijeh.