U utorak 29. 9. u 18 i 30 sati u Ogranku Trsat Gradske knjižnice Rijeka u sklopu programa Poslovnog kutka Gradske knjižnice Rijeka uz podršku American Cornera Rijeka održat će se predavanje/radionica "Abeceda poreza i pravnih odredbi poduzetništva". Jednostavnim i razumljivim jezikom voditeljica Zorana Mavričić-Korošec prenijet će svoja znanja i dugogodišnje iskustvo stečeno u vođenju knjigovodstvenog servisa Makora i savjetovanju malih poduzetnika.

Cilj radionice je stvarna podrška osobama koje planiraju u poduzetništvo ili su ga tek pokrenule - uz zadržavanje trenutnog zaposlenja ili iz redova studenata ili nezaposlenih, pa čak i umirovljenika.

Sudionici:

  • oni koji tek razmišljaju o pokretanju poduzetništva,
  • poduzetnici početnici i
  • iskusni poduzetnici željni ovakvog sadržaja
  • dobit će alate za budući samostalan rad i poslovanje u našem okruženju, te uspješan slalom: uz poštivanje propisa platiti manje poreza i više zaraditi! 

Prijava za sudjelovanje je obvezna zbog ograničenog broja mjesta kao i pridržavanje uobičajenih epidemioloških mjera u zatvorenim prostorima. Prijave se vrše online putem na mail poslovni.kutak@gkri.hr.

Osnove - najšira slika o poduzetništvu

Kako poslovati kao fizička, a kako kao pravna osoba? Koje su razlike, prednosti i mane? Što je od toga najbolje za kakav tip poslovne ideje i kakve okolnosti? Objasnit ćemo pojmove kao: obrt, poduzeće, fizička i pravna osoba, samostalna stručna djelatnost, domaća radinost, sporedno zanimanje,  direktor, osnivač, temeljni kapital, ulaganje imovine i td, čime ćete dobiti solidnu osnovu za donošenje odluke o obliku poduzetništva koji je najbolja opcija za vas.

Prijavi se u Startup inkubator i pokreni svoj posao!

U uvodnom dijelu ekipa iz Startup inkubatora Rijeka predstavit će proces upisa nove generacije polaznika. Ako imate ideju i vjerujete u nju, a puni ste volje i motivacije da ju poduzetnički realizirate, odvažite se na prvi korak i prijavite u novu generaciju korisnika Startup inkubatora, samostalno ili u timu. Startup inkubator namijenjen je osobama koje žele razviti svoju poduzetničku ideju, a ne znaju od kuda krenuti. Edukacije, mentorstvo, prostor i druge vrste podrške bit će vam na raspolaganju potpuno besplatno, a ideje s najvećim poduzetničkim potencijalom nagrađujemo novčanim nagradama. Želiš biti poduzetnik? Dođi na prezentaciju i saznaj više!

Abeceda poreza i pravnih odredbi poduzetništva 

Što se sve oporezuje? Oporezivanje profita kod pravne i fizičke osobe; Što je to paušalno oporezivanje i kome je dostupno? Kakav je sustav PDV-a? Kada u njega ući i što je za vas isplativo? VIES baza; neizbježne porezne i sl. obveze u poduzetništvu; zapošljavanje i angažiranje honoraraca,  poticaji; krediti; poslovanje s inozemstvom, kako živjeti u Hrvatskoj a biti plaćen po inozemnim cijenama rada i td, čime ćete znati procijeniti koji dio vaše zarade će završiti u državnom proračunu i time će vaši poslovni planovi biti točniji i realni.

O predavačici: 

Zorana Mavričić-Korošec poduzetnik je 26 godina, a knjigovodstveni servis Makora vodi 17 godina. Kroz praksu ima kontakte s malim poduzetnicima raznih struka, jer svi oni trebaju knjigovodstvo. Njen je stav da je svatko dužan svoje talente upotrijebiti na korist drugih, pa tako i sebe, te da svatko treba biti u mogućnosti sam držati uzde svog života u svojim rukama. Voli dijeliti znanje, pa je autorica tekstova na više online portala: 

Blog, na stranici Makora: http://www.makora.hr/category/savjeti/

Internet izdanje tjednika Burza, rubrika Poduzetnik: http://burza.com.hr/novac/poduzetnik/

Portal za poduzetnike Brandmanager, rubrika Knjigovodstvo i financije: http://brandmanager.com.hr/teme/svaki-tjedan-savjet-jedan/knjigovodstvo-i-financije/ 

Plavi ured, poduzetnički centar iz Zagreba http://plaviured.hr/author/zorana-mavricic-korosec/

Časopis Poduzetnik: mjesečne objave članaka, odnedavno neke i na webu: http://poduzetnik.biz